paspoort

Verwarring om ‘o’ of ‘0’ in het paspoort

De ouders van de heer Selten hadden een heerlijke vakantie naar Amerika in het vooruitzicht. Zonder problemen kwamen ze door de douane, maar toen ze wilden boarden voor het vliegtuig, mocht zijn moeder niet met de vlucht mee.

Om Amerika binnen te komen moet een zogenoemd ESTA-formulier worden ingevuld. U kunt namelijk zonder visum afreizen naar Amerika, maar hebt wel dit toestemmingsformulier nodig, zodat u geregistreerd staat als bezoeker van het land. De gegevens op het ESTA-formulier van mevrouw Selten kwamen niet overeen met die van haar paspoort. In plaats van het cijfer 0 was de letter O ingevuld. Een nieuwe vlucht moest geboekt worden. Kosten 1720 euro. Ondanks dat aangetoond kon worden dat het echt om mevrouw Selten ging, was de vliegtuigmaatschappij Air Berlin onverbiddelijk. Verwarring of het om een 0 of O gaat, blijkt vaker voor te komen. Ziet u het verschil?

Altijd nul

In uw paspoortnummer komen cijfers en letters voor. Het kan soms onduidelijk zijn of er een letter O in staat of het cijfer 0. Maar de letter O komt in het Nederlandse paspoortnummer niet voor. Het gaat dus altijd om het cijfer 0. Dit geldt ook voor het nummer op uw identiteitskaart. Let u er dus goed op dat het altijd gaat om het cijfer 0 wanneer u uw paspoortnummer invult. Bijvoorbeeld bij een visumaanvraag, de aanvraag van een ESTA (elektronische reistoestemming voor de Verenigde Staten), het boeken van een reis en het online inchecken met een vliegticket. Let op de geldigheidsduur. Het paspoort of de Nederlandse identiteitskaart heeft voor personen vanaf 18 jaar een geldigheidsduur van 10 jaar. Voor personen onder de 18 blijft een paspoort of identiteitskaart 5 jaar geldig. Dit geldt voor documenten die zijn uitgegeven sinds 9 maart 2014. Eens in de 10 jaar hoeft u dus maar een nieuw paspoort aan te vragen. Voor kinderen jonger dan 18 jaar zult u eens per 5 jaar een nieuw paspoort moeten aanvragen. Dit is nodig omdat een kindergezicht in relatief korte tijd kan veranderen. Wilt u weten tot wanneer uw paspoort of identiteitskaart geldig is? De datum staat op uw reisdocument onder ‘geldig tot’.

Hoe het afliep?

Gelukkig zag vliegtuigmaatschappij Air Berlin achteraf wel in dat de weigering niet nodig was geweest. Per brief hebben ze bevestigd de kosten van de nieuwe tickets te zullen vergoeden. Tot een uitbetaling is het vervelend genoeg nog niet gekomen. Helaas gebeurt dit vaker bij Air Berlin. In Groeten van MAX van 26 juni werd al duidelijk dat betalen niet de sterkste kant is van Air Berlin. Omdat na deze uitzending veel klachten kwamen, hebben we op 21 augustus opnieuw aandacht besteed aan deze luchtvaartmaatschappij.

MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Geef een reactie

Reactie

  1. SdeGroot says:

    Mijn man en ik zijn vorige maand naar Amerika gereisd. Wij hebben onze ESTA aangevraagd via een online visumbureau e-visums.nl/usa. Ik had ook een letter o ingevuld bij mijn paspoortnummer, maar ik kreeg keurig een bericht dat dat niet klopt omdat die letter niet voorkomt in een Nederlands paspoortnummer. Ik kon het aanpassen voor de ESTA werd aangevraagd. Als ik bovenstaand verhaal van mevrouw Selten lees ben ik blij dat we de aanvraag bij e-visums.nl hebben ingediend. Anders waren wij wellicht in een vergelijkbare situatie terecht gekomen.