Duur 04:31
Gepubliceerd op 7 augustus 2017

Alleenstaanden op reis betalen de rekening

We worden steeds ouder, maar komen er ook steeds vaker alleen voor te staan. Maar als alleenstaanden op vakantie willen, zorgt dit nog vaak voor problemen. Een te kleine kamer, een ongunstige ligging, u betaalt meer en in sommige gevallen is het niet eens mogelijk om te boeken. Daar moet verandering in komen vindt MAX Ombudsman  

Wettelijk toegestaan

Het is een veelgehoorde klacht bij MAX Ombudsman; de problemen bij het boeken wanneer iemand alleen op vakantie wil. Wettelijk is over het alleen reizen niets vastgelegd. Men mag zelfs iemand weigeren. “Reisorganisaties proberen genoeg eenpersoonskamers in te kopen. Er zijn nog steeds hoteliers die niet 1 persoon op een tweepersoonskamer willen hebben”, aldus Jeanine Janssen van MAX Ombudsman.

Waarom dit is heeft te vaak te maken met het verdienmodel van de organisatie. Aan 2 personen wordt over het algemeen meer verdiend. Daarom wordt er vaak een toeslag gevraagd bij het boeken van eenpersoonskamer. “Die toeslagen zijn soms buiten proportie, soms wel 2 keer zoveel.”

College van de Rechten voor de Mens

Het College van de Rechten van de Mens zegt dat de Nederlandse gelijkebehandelingswetgeving het verbiedt om te discrimineren op grond van bepaalde persoonskenmerken zoals bijvoorbeeld burgerlijke staat. Ook aanbieders van diensten mogen dit niet. Maar het is een vrije markt dus het staat diezelfde aanbieders wel vrij om dit soort producten en diensten op de markt te brengen.

Klacht melden

Groeten van MAX wil onderzoeken hoe het College van de Rechten voor de Mens de individuele klachten die bij hen binnen komen beoordeelt. Loopt u als alleenstaande tegen problemen aan als u een reis boekt?

 • Meld als eerste uw klacht bij MAX Ombudsman. Dat kan op werkdagen van 10.00 – 12.00 uur op 035 – 677 55 11 (lokaal tarief).
 • Het melden van een klacht bij het College van de Rechten voor de Mens moet u op persoonlijke titel doen. Dat kan via het klachtenformulier op de website. Beantwoord alle vragen en voeg eventueel de gevraagde (reis)documenten toe.
 • Een jurist van het College van de Rechten voor de Mens neemt vervolgens contact met u op. De uitspraak van het college volgt binnen 6 maanden.

Wanneer u de uitspraak binnen heeft kunt u die wederom melden bij MAX Ombudsman. Zij verzamelen alle meldingen. Groeten van MAX komt in het nieuwe seizoen in 2018 terug op dit onderwerp.

Dit onderwerp is besproken in Groeten van MAX op 7 augustus 2017.

Stel uw vraag aan Jeanine Janssen

U kunt van maandag 7 augustus tot en met dinsdag 8 augustus 2017 hieronder vragen stellen aan Jeanine Janssen. Na dinsdag 8 augustus 2017 mag u uiteraard een reactie achterlaten, maar deze wordt niet meer beantwoord. 

U moet zich eerst registreren en inloggen om uw vraag te stellen. Uw e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen en u kunt een fictieve naam opgeven. De naam die u achterlaat is wel zichtbaar. Ter bescherming van uw privacy verzoeken wij u persoonlijke gegevens niet te vermelden in uw bijdrage.

Geef een reactie

Reacties (4)

  Kolletje54 says:

  Ik vind het gezopen dat je als alleenstaande vaak tussen de 500 en 1100 euro extra bovenop de reis moet betalen. Ik ga dan niet,vind ik vaak jammer, probeer dan via een andere manier er toch te komen.
  Terwijl er steeds meer alleenstaande komenenmensen die door bijvoorbeeld,snurkprobleem , apart willen slapen.

   MAX Ombudsman says:

   Beste Kolletje54,
   Mocht u er tegenaan lopen, dan kunt u natuurlijk ook uw zaak voorleggen aan het college van de rechten voor de mens zoals hierboven omschreven staat.

   Vriendelijke groet,
   Jeanine Janssen

  vedderjan says:

  Naar aanleiding van uw onderwerp over het cruisen voor alleenstaanden wil ik graag reageren. Ik ben zelf een alleenstaande man van 65 en heb ondertussen als alleenstaande tot volle tevredenheid 15 cruisen met de Holland America Line gemaakt. Ik kies altijd voor een twee persoonshut voor alleen gebruik en ja ik betaal en flinke toeslag en wel ca. 75 o/o. Is veel geld, maar dan maar extra sparen. In de uitzending geeft de heer Linthout aan dat hij ook bij andere cruisemaatschappijen als alleenstaande niet meer terecht kan. Dat verbaast mij ten zeerste, want bij de HAL kan je als alleenstaande prima terecht. Het nieuwste schip de ms Koningsdam heeft zelfs een aantal speciale singlehutten. Daar hoef je echter geen gebruik van de maken. Je kan gewoon bv. een balkonhut boeken voor alleengebruik. Begrijp dus niet hoe het kan dat deze meneer nergens meer terecht kan. Is echt onzin. Vraag me verder af bij welk reisbureau hij boekt, want een goede cruisespecialist moet hem alle mogelijkheden voorleggen. Vraag me tot slot wel af of dit onderwerp voldoende door de Groeten van MAX redactie is gecheckt. Groet

  Mailman says:

  Ik zat met verbazing te kijken naar het item over het weigeren van alleenstaanden op cruises. Naar mijn mening klopt dit niet. Ik heb overigens slechts 1 cruise gemaakt, en kan niet oordelen hoe andere maatschappijen ermee omgaan. Maar Costa Cruises heeft me echter verzekerd dat ik als alleenreizende altijd welkom zou blijven. Soms is de toeslag wat hoger, en soms wat lager. en ik moet zeggen: de toeslagen zijn gemiddeld wel hoger dan bij een hotelkamer. Maar het klopt niet dat je dan zomaar het dubbele betaalt voor een hut.

  Costa heeft mij eerder gezegd dat het aantal hutten dat beschikbaar is voor alleenreizenden, weliswaar beperkt is, maar ook dat iemand niet geweigerd wordt alleen op grond van het feit dat iemand alleen wil reizen. ALS iemand niet mee kan op een bepaalde cruise, dan liggen er meerdere redenen aan ten grondslag. Alleen reizen op zich, is dus nooit een reden om iemand te weigeren. Toelagen van 500 tot 1000 euro op een reis heb ik nog nooit meegemaakt.

Bekijk ook

Meer