vroegpensioen

Rogier de Haan: geen vroegpensioen bij ziekte

Na bijna 40 jaar werken in de zorg is Kim Boon nog een kleine 2 jaar verwijderd van haar pensioen. Toch lijkt dit pensioen voor Kim ver weg. Ze heeft namelijk uitgezaaide borstkanker.

Kims ziekte heeft niet alleen dramatische gevolgen voor haar levensverwachting, maar ook voor haar financiële situatie. Door haar ziekte is ze volledig afgekeurd. Haar UWV-uitkering is 1.000 euro lager dan haar werkinkomen van daarvoor. Netto. Pas als Kim met pensioen gaat, wordt het financieel weer wat beter. Maar het wrange is dat ze dat eerst maar moet zien te halen.

Misschien geen ‘straks’

Dan hoort Kim van een oud-collega van 63 jaar. Die gaat nu al met pensioen, omdat haar iets oudere man dat ook doet. Dat lijkt Kim ook wel wat, en ze belt meteen met haar pensioenfonds PFZW. Het fonds rekent voor dat als Kim nu vroegpensioen opneemt, dit zo’n 400 euro per maand hoger zal zijn dan haar UWV-uitkering. Daar zit wel een maar aan vast: hoe eerder  Kim met vroegpensioen gaat, hoe lager straks haar ouderdomspensioen zal zijn. Maar ja, voor Kim is er misschien niet eens een ‘straks’; haar enige zekerheid is een financieel ellendig ‘nu’. De keuze is dus snel gemaakt: Kim wil met vroegpensioen.

Regels zijn regels

Toch wijst PFZW Kims aanvraag af. De reden: in het pensioenreglement staat dat je geen recht op vroegpensioen hebt als je  arbeidsongeschikt bent. Kim antwoordt dat ze natuurlijk haar UWV-uitkering zal stopzetten. Maar volgens het pensioenfonds verandert dat niets: ze blijft dan nog steeds op papier arbeidsongeschikt. Een uitzondering op de regels is niet aan de orde. Vol ongeloof en strijdbaar meldt Kim zich in ons spreekuur: dit kán toch niet waar zijn?

Je betaalt het zelf

Wij delen Kims ongeloof. Een vroegpensioen gaat ten koste van je eigen ouderdomspensioen. Je betaalt het dus zelf. Dan is het toch volstrekt onredelijk dat PFZW Kim de toegang tot haar vroegpensioen dwarsboomt? We confronteren PFZW met de zaak. Dat komt met een verrassende reactie: ze hebben zelf de zaak ook nog eens tegen het licht gehouden. Los van ons, wordt daarbij benadrukt. En jawel: PFZW zou op het punt hebben gestaan Kims prepensioen alsnog toe te kennen.

Kort door de bocht

Wat daar ook van zij, het vroegpensioen wordt inderdaad meteen aan Kim uitbetaald. Ze heeft nu voldoende inkomen om haar leven op een naar omstandigheden prettige manier in te richten. PFZW belooft ons bovendien beter in de gaten te houden of ze niet vaker een  uitzondering moeten maken op deze regel. Mooi, maar het is nog steeds PFZW dat wikt en beschikt. En PFZW is zeker niet het enige
pensioenfonds dat deze regel hanteert. Veel gehoord argument: er is al een arbeidsongeschiktheidsuitkering, dus waarom moet er dan geld uit de pensioenpot worden betaald? Dat lijkt ons nogal kort door de bocht. Een vroegpensioen betaal je immers zelf; Kim ook. Wij vinden daarom dat de keuze veel minder bij het pensioenfonds moet liggen, en veel meer bij pensioendeelnemers zoals Kim.

Heeft u vragen aan MAX Ombudsman? MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

(Bron: MAX Magazine. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie