achterstallige pensioenen ABP

Rogier de Haan: ‘Achterstallige pensioenen: dossier nog groter dan gedacht

Vaste volgers van deze rubriek weten dat pensioenfonds ABP de afgelopen jaren al vaak de portemonnee moest trekken vanwege de nabetaling van achterstallige pensioenen. Het ging hierbij om honderden miljoenen euro’s aan pensioennabetalingen. Wij ontdekten dat het probleem nog veel groter is dan we al dachten.

Anderhalf jaar geleden lieten we op deze plek en in Meldpunt zien dat ABP-gepensioneerden die vóór 1995 gelijktijdig met hun partner pensioen hadden opgebouwd, vaak recht hadden op een pensioenaanvulling, maar die niet kregen. Tienduizenden van deze gepensioneerde tweeverdieners kregen sindsdien alsnog hun aanvulling én een nabetaling van het achterstallige pensioen. De nabetalingen liepen op tot tienduizenden euro’s.

Netto veel minder

Na de eerste feestvreugde bleek dat van de nabetaalde pensioenen vaak veel te weinig overblijft. Door de nabetaling ziet de Belastingdienst deze gepensioneerden namelijk als grootverdiener, waardoor toeslagen en belastingvoordelen voor de kleinere inkomens wegvallen. Het gevolg is dat er netto veel minder van het nabetaalde pensioen overblijft dan wanneer ABP het netjes op tijd zou hebben uitbetaald.

De schade, die al snel oploopt tot duizenden euro’s, claimden we bij ABP. Dat zegde hierop toe een regeling te gaan maken waarin al deze schades vergoed worden. Dat meldden we in mei, met de mededeling dat u zich bij ons kan melden als u ook een nabetaling hebt gehad.

Overstelpt met meldingen

Sindsdien worden we overstelpt met meldingen. Wat opvalt, is dat daar lang niet alleen nabetalingen vanwege samenvallende diensttijd tussen zitten. Veel van de melders hebben recent een achterstallig invaliditeitspensioen van ABP ontvangen. Meerderen van hen geven aan meer dan een ton aan achterstallig pensioen te hebben ontvangen. Het zou hier in totaal om zo’n 16.000 (!) nabetaalden gaan. Maar ook andere achterstallige pensioenbetalingen kwamen aan het licht, zowel bij ABP als bij andere pensioenfondsen. De gemene deler is dat de nabetaalden netto (veel) minder overhouden van hun nabetaalde pensioen dan wanneer ze het op tijd hadden ontvangen.

Niet vanzelfsprekend

Let wel: de aanleiding voor de schaderegeling die ABP uitwerkt, is de nabetaalde aanvulling samenvallende diensttijd. Of nabetalingen vanwege een andere reden kunnen meeliften op de schaderegeling, weten we op dit moment niet. Een schadevergoeding vanwege een nabetaling is namelijk niet iets vanzelfsprekends: daarvoor is nodig dat de fout bij het pensioenfonds ligt. En dat is iets wat per dossier moet worden vastgesteld.

Meld u bij ons

Maar meld u zich in ieder geval bij ons, als u ook lange tijd een te laag pensioen blijkt te hebben ontvangen. Bij welk pensioenfonds u ook zit. Want een verkeerde pensioenuitbetaling is hoe dan ook een groot probleem. Wij willen dat in volle omvang in kaart brengen. En daar waar mogelijk recht doen aan de melders. U kunt mailen naar meldpunt@omroepmax.nl, of bellen naar ons spreekuur.

Heeft u vragen aan MAX Ombudsman? MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Geef een reactie