pensioen

Pensioen uit de trukendoos

Eigenlijk is het heel simpel: je werkt, ondertussen wordt een deel van je loon opzijgezet voor je pensioen, en daarna ontvang je dat pensioen. De rest van je leven. De enige voorwaarde om dat pensioen te ontvangen is namelijk dat je blijft leven. Gerard Gerritsen kwam erachter dat er meer voorwaarden aan een pensioen kunnen zitten…

Op zijn 61ste had Gerard er 37 jaren op zitten als gemeentefunctionaris, toen hij volledig werd afgekeurd als gevolg van een tia. Gerard nam met pensioenfonds ABP door hoe zijn pensioen ervoor stond. Zo kon hij ervoor zorgen dat hij straks, de rest van zijn leven, nog voldoende zou overhouden.

Blijven werken tot je pensioen

Toen Gerard het nieuwe pensioenoverzicht van ABP ontving, bleek dat zijn pensioen 2.200 euro per jaar omlaag was gegaan. Dat zat zo: een deel van het pensioen was voorwaardelijk geweest. De voorwaarde was dat Gerard zou blijven werken tot aan zijn pensionering. De tia had dit onmogelijk gemaakt. Daardoor was dit voorwaardelijke pensioen, à 2.200 euro per jaar, komen te vervallen.

Klagen bij ABP leverde niets op. Toch bleef het knagen; het was toch niet zijn eigen keuze geweest om te stoppen met werken? En hij had toch zelf voor dit pensioen betaald? Gerard besloot contact op te nemen met ons spreekuur; mocht ABP dit soort voorwaarden stellen aan zijn pensioen?

In plaats van de VUT

Een begrijpelijke vraag. Toch komt zo’n voorwaardelijk pensioen veel voor. Honderdduizenden werknemers hebben ermee te maken. Dit voorwaardelijke pensioen kwam zo’n 15 jaar geleden in de plaats van de vut. Voortaan was het niet meer de bedoeling om vervroegd uit te treden, met een VUT-regeling, maar om juist tot je pensioen door te werken. Het voorwaardelijke pensioen was geboren: een pensioen dat alleen uitbetaald wordt als je blijft doorwerken tot je pensioen. Alle grote pensioenfondsen doen hieraan mee.

Foutje van ABP

Toen Gerard net was afgekeurd en belde met ABP, had men hem dit moeten uitleggen. En meer nog: ABP had Gerard ook moeten vertellen dat er een trucje is om het voorwaardelijke pensioen veilig te stellen. Als Gerard namelijk meteen al een klein deel van zijn pensioen had laten ingaan – dat kan bij ABP vanaf 60 jaar – had hij aan de voorwaarde voldaan dat hij tot aan zijn pensioen was blijven werken. En had hij die 2.200 per jaar veiliggesteld.
Wij legden onze bevindingen voor aan ABP. Dat was het met ons eens. Ja, ABP en andere pensioenfondsen mogen voorwaarden stellen aan dit stuk pensioen. Maar ABP had Gerard moeten vertellen over de manier om het voorwaardelijke pensioen veilig te stellen. Gerard krijgt nu alsnog zijn volledige pensioen, plus een nabetaling van 9.000 euro.

Geldt dit ook voor u?

Gerechtigheid voor Gerard. Maar wij zijn ervan overtuigd dat er veel meer mensen zijn zoals Gerard, die hun voorwaardelijk pensioen mislopen, terwijl de fout in feite bij het pensioenfonds ligt. Heeft u hier problemen mee, bel dan naar ons spreekuur. Wie weet kunnen we u ook op weg helpen. Eén voorwaarde: u moet lid zijn van MAX.

MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Het wordt tijd dat pensioenfondsen aangepakt gaan worden, met een commissie van integriteit. Er gaat van alles mis. Dat tuig is totaal de weg kwijt en proberen hun klanten (waarvoor ze werken) zoveel mogelijk te belazeren. Naast het feit, dat er nu sprake is van de grootste roof uit de geschiedenis d.m.v. de herziening, worden klanten bestolen, waar maar mogelijk. Er moet toezicht komen door een afvaardiging van klanten en een boetesysteem op het salaris van liegende en bedriegende pensioenfondsbestuurders, die weten van de hoed en de rand. En er moet een maandelijkse informatie komen over pensioenregels. De pensioenherziening moet helemaal van tafel, die totaal overbodig en gebaseerd op list en bedrog.