lekker in je eentje

Lekker in je eentje

Het is verdrietig om te ervaren dat veel mensen die alleen komen te staan, het vaak niet meer de moeite waard vinden om voor zichzelf te koken. Voor een partner koken lijkt een minder grote  opgave. Voor jezelf wel. Te veel werk, te duur, eenpersoonsporties zijn vaak moeilijk verkrijgbaar; zo maar een greep uit de veel gehoorde redenen waarom koken voor je zelf zo lastig is.

Doe het wél

Maar het is zo belangrijk om  het juist wél te doen. Ik wil  hier zeker geen wijzend vingertje opheffen. Alleen zou ik zo graag zien dat meer mensen ervaren wat het effect van een evenwichtig eetpatroon inhoudt. Ik gebruik expres het woord gezond niet, want dat is en blijft een moeilijk woord. Wat voor de een gezond is hoeft het voor de ander niet te zijn. Wat wél voor iedereen geldt is vooral geen maaltijden overslaan en voldoende eiwitten, vitamines en mineralen binnen krijgen.

Lusteloos

Het woord lusteloos is een goed voorbeeld. Want in dat woord is te zien dat er een relatie is tussen niks meer lusten en nergens zin meer in hebben. En dat moet voorkomen worden. We willen toch allemaal een leuke oude dag hebben?

Waar ligt de behoefte?

Als het in mijn vermogen ligt wil ik daar dolgraag bij helpen, maar waar is het meest behoefte aan? Aan recepten voor alleenstaanden? Aan ideeën  hoe voor meerdere dagen te koken. Een overzicht wat je per dag eigenlijk binnen zou moeten krijgen? Aan budgettips?

Samen koken helpt enorm. Het is niet alleen gezellig om samen bezig te zijn maar vooral ook om samen te eten. Maar is het moeilijk om die stap naar de ander te maken? Helpt het als er een soort lijst zou komen met initiatieven in de buurt waar bijvoorbeeld al samen gekookt wordt?

Reageer!

Reageer alstublieft. Ik heb al eerder op een oproep veel reacties gekregen op grote problemen in de zorg of bijvoorbeeld het geen plezier in eten meer hebben en die worden nu allemaal in kaart gebracht om aan te pakken of soms ook als voorbeeld voor hoe het ook kan.

Ik hoor graag van u waar het meeste behoefte aan is! Want wie weet kunnen we er samen iets aan doen. Reageer onder deze blog of laat het weten via de oproep Waarom lukt het niet om gezond te eten? 

Geef een reactie

Reacties (14)

  Ell52 says:

  Er zijn zo weinig recepten voor 1 persoon en in de supermarkt ook heel weinig produkten voor 1 persoon.
  Bovendien hebben wij (1 persoons huishouden)niets aan hamsteren of 4 voor 10 euro o.i.d.

  Verzorgende030 says:

  Wij hebben niets aan 2e half geld etc… ik hamster niet, kook als ik al kook voor 2 maaltijden, nodig iemand alleenstaands uit of vries de tweede porsie in. Maar vaak bak ik brood en eet ik een boterham bij de PC of TV…

  sistera says:

  Graag niet àl te bewerkelijke recepten voor 1 persoon.

  AnnemieMH says:

  Ja ik ken het probleem, ben lang alleen geweest. Ik kookte nooit voor 1 maaltijd, maar altijd minimaal voor 4 personen en vroor dan 3 porties in. Deed dit vaker in de week. Zodat je veel verschillende gerecht in je vriezer had. Heerlijk als je dan geen zin had om te koken, dan kon uit diversen gerechten kiezen en hoefde dit alleen maar op te warmen. Di werkte geweldig, handig en toch lekker eten, want je had het toch zelf klaargemaakt. En gezond eten ook.

  Je hoeft dan ook niet voor 1 persoon in te kopen en je kan dan ook lekker hamstern, waarom niet, Ik zou zeggen gewoon doen!!

  Succes allemaal

  Borduurster says:

  Wanneer je alleen bent, is het bij de meeste winkels heel lastig eenpersoons porties te kopen. Akties als twee voor de prijs van een en derde gratis zijn niets voor kleine huishoudens. Hamsteren zoals bij AH is ook al geen optie.
  Ik kook vaak voor twee of drie dagen tegelijk en vries dan in, wat ik die keer niet eet. Maar dat wordt ook erg saai.
  Is er een kookboek voor alleenstaanden met lekkere, normale recepten? Niet te lastig, want alleen in de keuken staan is evht niet leuk.

  SjeRa says:

  Hallo Janny, ik ben weduwnaar sinds 21-12-2006. ik vindt het nog steeds moeilijk om alle dagen iets anders te verzinnen. Mijn vrouw (ook Jannie) had daar minder moeite mee. Ik heb ook geen zin om uren in de keuken te staan
  Ik heb lang maaltijd aan huis gehad, maar dat is tegen gaan staan vooral omdat het zogenaamd vers is en dat kan toch niet met 2 leverdagen in de week. ( Maandag voor Ma-Di-Wo en Donderdag voor Do-Vr-Za-Zo)
  Graag zou ik wat makkelijke gevarieerde eenpersoons gerechten van U weten. Mogen ook 1 pans gerechten zijn.
  Ik lust bijna alles. Groetjes SjeRa.

  Tiertje says:

  Er zijn gewoon niet genoeg leuke en lekkere recepten voor één persoons huishoudens.
  Wel voor studenten maar voor oudere niet.
  Kook nu gewoon voor twee personen of vier als het ingevroren kan worden.
  Als je dan een luie dag wil pak je iets lekkers uit de vriezer.
  Ook voor taartjes en cakejes etc. zijn geen recepten te vinden.

  ZorgendoenwijSamen says:

  Beste Janny,

  Volgens de cijfers zijn er 280.000 ondervoede ouderen in Nederland. Dit heeft verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld: geen trek hebben door pijnklachten of ziekte, geen zin hebben om voor jezelf alleen te koken of niet meer te kunnen koken. Als zorgverlener kom ik dit dagelijks tegen:

  http://www.blogzorgendoenwijsamen.nl/432402247

  Om ondervoeding te voorkomen is goede voorlichting geven natuurlijk het allerbelangrijkste. Beter voorkomen dan genezen! Bijvoorbeeld het advies om als 65+’ers, ook als er geen sprake is van ondervoeding, een bezoek aan de diëtiste te brengen en naar de huisarts gaan als er sprake is van (dreigende) ondervoeding. Consult aanvragen bij een ergotherapeut om te leren hoe je ondanks een beperking toch je eigen eten kan koken.

  Gezond lekker en gezellig eten is de gouden sleutel voor een gezond en kwalitatief goed leven waar de één meer hulp bij nodig heeft dan de ander. Een eerste levensbehoefte waar iedereen recht op heeft.

  In mijn ogen is dit een maatschappelijk probleem wat niet met 1 oplossing is te ondervangen. Daar heb je elkaar bij nodig.

  Een kookboek met makkelijke smakelijke recepten, met o.a. recepten van vroeger, voedingsadvies, voorlichting en tips zal hierbij kunnen helpen. Ik weet zeker dat ik dit kookboek zou aanschaffen en gebruiken voor mijn werk!

  Vriendelijke groet,
  Lisette

  Nelleke31 says:

  Graag lekkere recepten voor 1 persoon.
  Graag hoeveelheid voor 1 persoon in de supermarkt.
  AH heeft al wel ijsbergsla voor 1 persoon maar meer ook niet.

  Loena says:

  Bij Ah heb je ook kleine zakjes aardappelschijfjes.snij en slabonen voor 1 persoon en diepvriesspinazie ook voor 1 persoon. Het is nog niet veel maar het is toch meer dan alleen ijsbergsla.

   Rensina says:

   Sinds 3 jaar ben ik weduwe en heb nog steeds moeite voor me zelf te koken, vroeger waren we als gezin met 6 personen, daarna met z’n tweeën en nu alleen. Ik probeer voor een paar dagen tegelijk te koken, maar 2 dagen hetzelfde is wel genoeg. Daarom zou ik graag adviezen hebben voor recepten die goed kunnen worden ingevroren.
   Ook ben ik een emotie eter, dus eet teveel en nu is mijn cholesterol helemaal fout! Dus ook nog heel erg uitkiezen wat ik wel en niet mag eten!

  aro says:

  Hallo Janny,
  Ik ben al bijna 25 jaar alleenstaand, meestal kook ik twee keer per week voor 2 x 2 dagen tegelijk, omdat 1 persoons porties in de supermarkt niet altijd verkrijgbaar zijn, dus eet ik bijvoorbeeld twee dagen spruitjes en twee dagen sperzie boontjes etc. ( 1 portie vers uit de pan en de volgende dag opgewarmd uit de magnetron), donderdag een kant en klare 1 persoons maaltijd voor € 2,99 bij Aldi, vrijdag haal ik een portie gebakken vis bij de viswinkel en op zaterdag een portie bami of nassi voor € 2,19 bij de Aldi.

  Hoe makkelijk kan het zijn.

  mogly says:

  Voor jezelf alleen koken vind ik al niet leuk. Dan heb ik al geen zin daar veel tijd aan te besteden. Maar dan nog ongezellig in je eentje zitten eten ook….dan neem ik maar gewoon iets makkelijks en meestal minder gezond.

  parrhesia says:

  Max mag best wat meer eenpersoons gerechten presenteren in de kookprogrammamakerij, het liefst met minder vet en suiker, gezond eten word bij ouderen ook gewaardeerd!!!!