clafoutis

Clafoutis met kerstomaten van Janny van der Heijden

Clafoutis is een klassieker uit de Franse keuken. Oorspronkelijk wordt hij met  kersen (en suiker)  bereid maar deze hartige variant is ook een ideale vervanger van bijvoorbeeld een hartige taart.

Ingrediënten:

  • Ca.  400 gram kerstomaten
  • 100 gram bloem
  • 1/2 theelepel zout
  • 75 gram geraspte belegen Goudse kaas
  • 3 deciliter melk
  • 3 eieren
  • 2-3 eetlepels gesmolten boter

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 C. Vet een quiche- of ondiepe taartvorm (beslist geen springvorm ivm met lekken!) in met boter. Halveer de kerstomaten en verdeel ze over de bodem van de vorm (snijvlak naar beneden). Zeef de bloem in een kom, voeg zout toe en maak een kuiltje in het midden.

Klop, onder toevoeging van de melk, de eieren en de gesmolten boter een glad beslag. Meng er de geraspte kaas door. Schenk dit beslag voorzichtig in de vorm en verdeel de groente opnieuw als ze door het toevoegen van het beslag verschuiven.

Plaats de vorm in het midden van de warme oven en bak de clafoutis stevig en goudgeel in ongeveer 35-40 minuten. Neem de clafoutis uit de oven en laat uitdampen op een rooster. Serveer lauwwarm (de clafoutis kan ietsje inzakken).

Ook lekker om gehakte groene kruiden door het eimengsel te scheppen. De clafoutis kan in principe met alle soorten groente bereid worden, met doperwtjes en munt bijvoorbeeld, met broccoli en blokjes ham of met geroosterde groente enz.

Geef een reactie