partnerpensioen

Leeftijdskorting op partnerpensioen aangepakt

Veel gepensioneerden hebben naast hun eigen ouderdomspensioen ook een partnerpensioen opgebouwd. Dit pensioen gaat in als de gepensioneerde eerder overlijdt dan de partner. In dat geval stopt het ouderdomspensioen en komt het partnerpensioen ervoor in de plaats. Vaak is dit 70 procent van het ouderdomspensioen.

Een jaar geleden signaleerden we dat een groep weduwen gekort wordt op dit partnerpensioen. Het gaat om weduwen die meer dan 10 jaar jonger waren dan hun partner. Per extra jaar leeftijdsverschil kregen zij 2 tot 3 procent minder partnerpensioen. We kwamen gevallen tegen waarin de korting op het partnerpensioen meer dan 40 procent bedroeg. Kersverse weduwen kwamen hierdoor in acute financiële problemen.

Discriminerend voor vrouwen

Tot in de jaren 90 van de vorige eeuw waren deze kortingsregelingen normaal. Nu niet meer. In veel gevallen is zo’n kortingsregeling namelijk discriminerend. Omdat het binnen het huwelijk meestal de vrouw is die jonger is dan de man, treft de kortingsregeling voornamelijk de jongere weduwe. Daardoor is de kortingsregeling over het algemeen discriminerend voor de vrouwelijke partner – of dit in de praktijk ook zo is, moet per pensioenfonds beoordeeld worden. Toch hebben lang niet alle pensioenfondsen de kortingsregeling afgeschaft. Het afgelopen jaar kregen we veel meldingen van vrouwen die al jaren minder partnerpensioen krijgen of nu al weten dat ze gekort zullen worden zodra hun partner overlijdt. We hebben al deze weduwen geholpen om het probleem van de discriminatie aan te kaarten bij hun pensioenfonds.

Gemengd resultaat

Dat heeft tot nu toe het volgende opgeleverd. De pensioenfondsen Waterbouw, Bouw en Medisch Specialisten blijven helaas vasthouden aan de kortingsregeling. Zij beschikken over cijfers waaruit blijkt dat de regeling bij hen niet met name vrouwen benadeelt en dus niet discriminerend uitpakt. De pensioenfondsen van Unilever, Philips en DSM hebben de kortingsregeling afgeschaft. Unilever en Philips met terugwerkende kracht per 2016, DSM per 2017. Niet alleen voor onze cliënten, maar voor de hele groep die ermee te maken heeft. Naast deze pensioenfondsen zijn het de pensioenverzekeraars die de korting nog steeds toepassen. Vooral Aegon en Nationale Nederlanden komen we veel tegen. Zij voeren pensioenregelingen uit waarvan de inhoud door de achterliggende werkgever is vastgesteld. Het verschilt per werkgever, en soms van geval tot geval, of de korting alsnog wordt afgeschaft. In ongeveer de helft van deze meldingen hebben we succes.

Meld uw dossier aan

Tot nu toe hebben we enkele honderden weduwen aan een nabetaling kunnen helpen en is hun partnerpensioen structureel verhoogd. Hoewel succes niet is gegarandeerd, kan het dus zeker lonen om uw dossier bij ons te melden!

MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

 

Geef een reactie

Reacties (2)

  Pacoloco says:

  Goedemiddag,
  Ik zou de colum over partnerpensioen en punten waar ik het over moet hebben aan mijn pensioenverzekeraar toegestuurd krijgen ivm dat ik geen printer heb, daar ik al meerdere keren hier over gebeld heb en heden ten dage nog steeds niets toegestuurd heb gekregen probeer ik het op deze manier.
  Ik begreep dat ik mijn dossier aan moest melden maar aan de tel begreep ik dat ik de collum hier over op moest sturen naar pensioenfonds beetje onduidelijk voor mij allemaal,
  graag hoor ik van u M.V.G. Lenie Goosen

   MAX Vandaag says:

   Beste Pacoloco, bedankt voor uw bericht. Wij hebben u een e-mail gestuurd.