pensioen

Later met pensioen: kan dat en wat kost dat?

De heer Husmann werd afgelopen april 65 jaar. Hij had zich er al mee verzoend dat hij nog een tijdje zal moeten wachten op zijn eerste AOW-uitkering. Die zal hij pas in augustus 2019 ontvangen, hij is dan 66 jaar en 4 maanden. De heer Husmann wil dat zijn pensioen ook pas vanaf dan ingaat; tot die tijd hoopt hij nog te blijven werken.

Dat pensioenuitstel moet nog wel even geregeld worden. De heer Husmann heeft in het verleden namelijk kapitaal opgebouwd in 3 verschillende pensioenverzekeringen, alle met als einddatum april 2018. Op zich is dat logisch, want in de periode dat deze verzekeringen werden afgesloten, lag de AOW-leeftijd gewoon nog op 65 jaar. De heer Husmann legt zijn verzoek om uitstel voor aan de pensioenverzekeraars. Alle 3 zijn akkoord. Maar: één van de verzekeraars, Zwitserleven, rekent daar administratiekosten voor van 437 euro. Dat vindt de heer Husmann al te gortig. Zijn vraag aan ons: mag Zwitserleven dit doen?

Tijd is geld

In het pensioenoverzicht dat Zwitserleven heeft verstrekt, vinden we terug dat uitstel gewoon mogelijk is, zelfs tot 5  jaar na het bereiken van de AOW-leeftijd. Over kosten geen woord. We leggen dit voor aan Zwitserleven. Dat geeft aan dat wat in het pensioenoverzicht staat, niet bindend is voor Zwitserleven. Uitstel kan wel, maar dan moet er een nieuwe pensioenovereenkomst opgesteld worden. Dat kost tijd, en dus geld. Met dit antwoord nemen we geen genoegen. De heer Husmann wil helemaal geen andere pensioenovereenkomst; hij wil alleen maar een uitstel tot zijn AOW-leeftijd. Zwitserleven blijft er bij dat ze hierdoor extra kosten moeten maken. Maar er is toch goed nieuws: uit coulance rekent Zwitserleven deze keer de kosten van het uitstel niet door. Voor de heer Husmann heeft Zwitserleven de kwestie uiteindelijk dus goed opgelost. Toch blijven we wat verdwaasd achter. Had dit echt niet anders gekund?

Verschil wordt alsmaar groter

Veel meer mensen zullen tegen dit probleem aanlopen. Doordat de AOW-leeftijd steeds verder omhoog gaat, wordt het verschil tussen de einddatum op oude pensioenverzekeringen en de AOW-datum steeds groter. Als het financieel past, kan het verschuiven van die einddatum erg aantrekkelijk zijn. Het biedt belastingvoordeel, en veelal zal de pensioenuitkering ook hoger uitvallen. Hoe gaan verzekeraars om met een verzoek om uitstel? Worden daar vaak kosten voor in rekening gebracht en zo ja: loopt dat op tot in de honderden euro’s? En wat zijn uw ervaringen met de hoogte van de pensioenuitkering die u vervolgens kunt krijgen? Komt die in de buurt van wat u verwacht had? Wij willen dieper duiken in de wereld van pensioenverzekeringen en zijn dan ook benieuwd naar uw verhalen!

MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Geef een reactie

Reacties (3)

 1. oosterwijck says:

  Ik zit in dezelfde leeftijdsgroep als de heer Husmann. Ook ik krijg AOW met de leeftijd van 66 jaar en 4 maanden. Dat is per 1 november 2019. Ik heb 35 jaar lang pensioen opgebouwd bij 3 pensioenfondsen, waarbij een pensioenfonds uitkeert op de dag dat ik AOW krijg, maar er zijn 2 pensioenfondsen PME en PMT die nog eens 18 maanden later pensioen uitkeren. Dus 1 mei 2020. Dat betekend dat ik ruim 3 jaar later mijn pensioen uitgekeerd krijg, door die 2 oplichters, als dat afgesproken is bij het aangaan van de pensioenpopbouw. Bovendien worden die pensioenen al ruim 10 jaar niet meer geindexceerd, Pure oplichting van de pensioenmaffia.

  1. Ton vdvvdk says:

   Totaal niet mee eens Oosterwijck, ook ik zit bij PMT en PME met dezelfde leeftijds situatie en ik kan gewoon elk moment kosteloos kiezen wanneer ikmijn pensioen wilt hebben.
   Op elke maand en ver voor mijn AOW kan ik doen.
   Wel wordt natuurlijk het bedrag anders ivm meer uitkeringsmaanden voor pensioen, of het bedrag is hoger als je ver na je AOW datum kiest.

   Met zelfs wat spelen met de maand uitkeerbedragen die je kunt instellen en ook partner pensioen kun je aardig je pensioen beinvloeden.
   Dus wel even goed nakijken want dit klopt niet.

   Mvg Ton

 2. oosterwijck says:

  Foutje gemaakt 1 mei 2020 moet zijn 1 mei 2021. PME en PMT betalen pas pensioen uit op een leeftijd van 68 jaar.