toeslagen

Laat uw toeslagen niet liggen!

In onze dagelijkse praktijk komen we regelmatig 55-plussers tegen die geen gebruikmaken van de toeslagen waar ze recht op hebben. Dat is zonde. Het is niet voor niks dat die toeslagen er zijn en het maakt een significant verschil in uw koopkracht als u krijgt wat voor u bestemd is!

Zorgtoeslag

De zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten van uw zorgverzekering. Of u zorgtoeslag krijgt en hoe hoog de toeslag is, hangt af van uw inkomen. Bent u alleenstaand en is uw inkomen niet hoger dan 28.500 euro, dan kunt u een toeslag krijgen tussen de 4 en 94 euro. Voor partners ligt de grens op 35.500 euro en liggen de bedragen tussen de 7 en 176 euro. Uw zorgtoeslag kunt u aanvragen via de website toeslagen.nl.

Huurtoeslag

Huurtoeslag is een tegemoetkoming in de huurkosten en wordt uitgekeerd door de overheid om het voor iedereen in Nederland mogelijk te maken betaalbaar te wonen. Iemand kan huurtoeslag krijgen als de huur niet meer dan 710,68 euro bedraagt. Om huurtoeslag te kunnen krijgen, mag uw inkomen niet te hoog zijn. In 2018 mag uw inkomen als u alleen woont niet meer dan 22.400 euro per jaar zijn (22.375 euro voor AOW’ers). Woont u niet alleen, dan mag het inkomen van alle bewoners samen niet meer dan 30.400 euro per jaar zijn. Heeft u een toeslagpartner of medebewoners, dan telt hun inkomen ook mee. Het inkomen van onderhuurders telt niet mee. Heeft u thuiswonende kinderen met inkomen? Dan telt een gedeelte niet mee.

Bijzonder inkomen

Sommige inkomsten tellen niet altijd mee voor de huurtoeslag. Bijvoorbeeld een nabetaling van loon of uitkering over vorige jaren, een afkoopsom van een klein pensioen, of delen van een letselschade-uitkering. Het gaat dan om bijzonder inkomen. Laat u daarover goed informeren, want dit moet u zelf aanvragen bij de Belastingdienst. Er ontstaat soms paniek bij mensen als de huur door de jaarlijkse huurverhoging boven de grens van 710,68 euro uitkomt. Ze menen dan dat hun recht op huurtoeslag vervalt. Dat is niet zo. Komt uw huur door een huurverhoging boven de maximale huurgrens? Dan houdt u recht op huurtoeslag als u in de maand vóór de huurverhoging huurtoeslag kreeg voor die woning.

Op welke toeslagen heeft u recht?

Op de website berekenuwrecht.nibud.nl kunt u uw gegevens invoeren. Met één druk op de knop krijgt u een overzicht welke toeslagen u aan kunt vragen en waar precies u dat kunt doen. Om hulp te krijgen bij het aanvragen van toeslagen zijn er verschillende mogelijkheden. Uiteraard kan een boekhouder u helpen. Maar ook ouderenbonden en vakbonden kunnen u ondersteunen. Wilt u het dichtbij huis zoeken? Probeer dan eerst eens het loket van de gemeente. Vaak heeft een gemeente zogeheten Sociaal Raadslieden die u op het juiste pad kunnen zetten. Meer informatie over de verschillende toeslagen kunt u vinden op belastingdienst.nl.

MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Dit is een zeer nuttige informatie. Ik heb de Nibud berekening even opgezocht en in mijn situatie waren alle mogelijkheden benut. Maar waarom krijgt de bevolking deze toeslagen niet automatisch? De overheid heeft alle benodigde gegevens van de bevolking in huis en kan de rekenformule van het Nibud loslaten op de gegevens van de belastingdienst en/of de bevolkingsregistratie. In Belgie zijn deze toeslagen en/of subsidies geheel geautomatiseerd.