Komen we er ooit vanaf?

De 2e golf van COVID-19 lijkt op zijn retour, maar duurt langer dan de 1e. Misschien volgt er een 3e golf, dus verlangen we naar het moment dat het echt voorbij is. Als iedereen eerst ziek moet zijn geweest om immuun te worden, duurt dat nog heel lang. Korter als we door vaccinatie die weerstand allemaal opbouwen.

Wie eerst?

Er lijken veelbelovende vaccins aan te komen, al moeten de resultaten nog wel heel goed bestudeerd worden. Ik heb veel vertrouwen in de instanties die dat gaan beoordelen. Natuurlijk gaan zij daarbij niet over één nacht ijs, maar de bestaande procedures worden wel voortvarend en met voorrang gevolgd.

Na die officiële registratie moeten we die prik nog toegediend krijgen. De Gezondheidsraad adviseerde om eerst de ouderen en de mensen met bepaalde kwetsbaarheden te vaccineren. Logisch, want daar vallen de slachtoffers. Als dat jongeren zou betreffen, zoals bij hersenvliesontsteking, zouden die het eerst aan de beurt zijn.

Ouderen willen wel

Uit de resultaten van de Nationale Vaccinatie Test die een maand geleden door 2.500 Tijd voor MAX-kijkers werd ingevuld, blijkt meer dan 80 procent van de ouderen die prik gaan nemen. Dat snap ik wel. Onze generatie heeft nog meegemaakt dat kinderen maanden achtereen hoestten door kinkhoest of doodziek werden van de mazelen. Iedereen wist dat (toen nog) Prinses Marijke slechtziend was geworden door de rode hond van haar moeder Juliana tijdens de zwangerschap. Door polio verlamde kinderen in een rolstoel waren overal zichtbaar. Jongeren beseffen te weinig dat al die nare kinderziektes zijn verdwenen door vaccinatie. Zij zijn banger voor een eventuele ernstige bijwerking van een vaccin bij 1 op de miljoen gevaccineerden dan voor de sterfte van 1 op de honderd door COVID-19.

Geen vaccinatieplicht

Vaccinatie doe je voor jezelf én voor de maatschappij. Zorgverleners doen het ook om hun kwetsbare patiënten niet te besmetten. Een vaccinatieplicht gaat er niet komen. Tegenstanders van vaccinatie beginnen daar altijd gelijk over. Dat is een debatteertruc die afleidt van de echte kwestie, het gemeenschapsgevoel. Spreken over vaccinatieplicht leidt in ons land tot hakken in het zand, niet tot ander gedrag. Het geven van voordelen aan COVID-gevaccineerden heeft daar overigens niets mee te maken, maar is toch niet verstandig.

Groepsimmuniteit

Ondanks de ronkende persberichten, hebben de 2 kandidaat vaccins ‘slechts’ circa 90 procent effectiviteit. In sommige groepen zal die werkzaamheid lager zijn. Fantastisch natuurlijk, maar nog geen garantie op langdurige immuniteit. Eerst moeten we weten of gevaccineerden anderen toch nog zouden kunnen besmetten. De morele verantwoordelijkheid om dat te voorkomen geldt voor iedereen, ook na een coronaprik. Vrijwaring van corona-afspraken kan anderen in gevaar brengen. Pas als ongeveer 70 procent van alle mensen is gevaccineerd kun je, bij een werkzaamheid van 90 procent, groepsimmuniteit verwachten. Dan kunnen we allemaal genieten van de herwonnen vrijheid.

Geef een reactie

Reacties (2)

 1. Monsieur says:

  Covid 19 virus blijft onder ons nadat de importen mochten doorgaan van uit Wuhan! Vooral om economische schade te voorkomen volgens Rutte?
  Zijn koers met vrijwillige prive 1.,5 m carantaine kokers wordt vrijwel perfect uit gevoerd. De inspanning in horeca, hotels fitness en winkels is voorbeeldig. Echter de invoer door buitenlanders, polen, Hongaren etc die hier niet getest mogen komen werken met virus maakt al deze inspanningen ineffectief.
  Dan is het onbegrijpelijk dat we niet voor het ongeteste glorohydrixine met zink als patient mogen kiezen waardoor we binnen enkele dagen genezen en het risico is gering als honderduizenden het als malaria medicijn gebruiken en goedkoop. De IC behandeling past niet in de Hipocrates eed, je maakt de patient zieker dan voor de behandeling! Erna is hij invalide, kan niet meer lopen, slikken etc!
  Tijd voor koerswijziging van de Nederlandse Cruiseboot naar de Oude collectieve aanpak, alleen testen bij ziekteverschinselen, ben je drager en koortsig in een colectief hersteloord, quarantaineplaats Heyplaat bijvoorbeeld! En omdat daar iedereen besmettelijk is hoef je daar geen bescherming te dragen op de verzorgers na. Of zoals we dat al eeuwen deden Covid dragers die besmettelijk zijn separaat van de sameleving behandelen en laten herstellen.. Artsen en verzorgers mogen ook niet uit deze quarantaine plaatsen. Kunnen zich vrijwillig melden en krijgen van overheidswege gevargen geld en een ruime levensverzekering mochten zij slachtoffer worden van hun moedige verzorgende taak!
  Zoals dat een correcte humane overheid betaamd.
  Grensoverschrijden alleen na drievuldige test die na een uur resulaat bieden, en altijd twee weken in Qarantaine thuis en als de laatste test
  negatief is vrij in Nederland te reizen!
  Dan is de zorg weer beschikbaar en de Nederlandse samenleving niet gekidnapt door deze onzichtbare virusvijand.
  Ook dan blijft voorzichtigheid geboden van de samenleving vooral voor ouderen.
  Maar met begrip en wellevendheid is dat aangenamer dan deze hardvochtige, soms onbegrijpelijk tegenstrijdige maatregelen, die nu na 254 dagen aan ineffectieve maatregelen die ontwrichtend zijn economisch en geestelijk voor onze samenleving.
  In de Bijbel bleef de Melaatse buiten de poort van de stad!

  N.B. Het Kenniscentrum tropische en besmettelijke ziekten van het Havenziekenhuis dat aan de Regering slechts ca. 80 duizend Euro subsidie wenste van Rutte is weg bezuinigd enkele jaren terug en de Collectieve Qarantaineplaats Heyplaat is door Het Havenbedrijf niet meer voor zeevarenden of vliegtuigreizigers beschikbaar door verkoop. Zodoende moeten we met de eigen onzichtbare luchtkolom van 1,5 meter ons zien te behelpen. Nog nooit vertoond, en het blijkt dat voor de zich enorm inspannenden het na ca 30 dagen weg had moeten zijn! Maar dat Rutte de kraan open laat staan is ons dweilen met de kraan open aan buitenlanders die ongetest dus Covid 19 meebrengen en nieuwe besmettingen veroorzaken.
  Hoogste tijd voor koerswijzingen voor ons Nederlandse Cruiseschip, anders lopen onherstelbare averij op! Als dat al niet het geval is met deze onbekwame kapitein.

  1. madeliev says:

   Doe gewoon wat je hoort te doen; afstand houden, mondkap voor, je handen wassen, hoesten in de elleboog en geen of weinig ontmoetingen in een [of jouw] huis en ook dat nog steeds op de voorgeschreven afstand.
   Als àlle inwoners [permanent of tijdelijk] in Nederland zich hieraan hadden gehouden, dan hadden we geen 2e golf gekregen, maar omdat we dat niet doen, – vaak niet willen – want we hebben onze eigen ‘oplossing’ t.a.v. dit virus, we hebben volop kritiek op alles, maar doen niet wat we moeten doen.
   Het is simpelweg het gedrag van de mens dat er voor zorgt dat dit virus zijn gang kan gaan.
   We doen dit niet samen, we doen wat we zelf willen, bepalen zelf. En dat geldt ook voor de komende vaccinatie Covid. We geloven het niet, we vertrouwen het niet – en dat allemaal op zelf gekozen basis oftewel zelfgekozen tegenwerpingen. We stoken elkaar daarook nog mee op.

   M.a.w. als we ons niet aan de opgelegde regels houden en we laten ons niet massaal vaccineren, dan zijn we allemaal – ook de mensen die wel luisteren, wel doen en wel willen – nog steeds gebonden door Corona.
   En zijn we nog jaren bezig.