Duur 07:25
Gepubliceerd op 13 oktober 2020

Hoe denkt u over vaccineren? Dokter Ted vraagt uw hulp voor wetenschappelijk onderzoek

Waarom willen mensen zich wel of niet laten vaccineren? Griepexpert dokter Ted van Essen wil dat als groot voorstander van de griepprik samen met enkele andere onderzoekers via een vragenlijst onderzoeken. Dokter Ted is dinsdag 13 oktober 2020 bij Tijd voor MAX om erover te vertellen.

Angst voor vaccineren

Als griepexpert maakt dokter Ted zich al geruime tijd hard voor de jaarlijkse griepprik. Samen met onder andere cardioloog Leonard Hofstra, viroloog Eric van Gorp en hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder wil hij achterhalen waarom sommige mensen angst hebben voor een vaccinatie. Je hoort soms dat mensen bang zijn om van een vaccinatie autistisch te worden. Of ze denken dat hun eigen immuunsysteem achteruit gaat na een inenting. Ook is er vrees dat wie nu de griepprik krijgt en later de corona-vaccinatie, met 2 prikken over-gevaccineerd is. Via een vragenlijst wordt bekeken wat de grootste hangijzers zijn.

Het wetenschappelijke onderzoek

Het onderzoek, de Nationale vaccinatie test, wordt uitgevoerd door het VU medisch centrum en meedoen is vrijwillig. Met het onderzoek wordt meer kennis vergaard van de Nederlandse bevolking, over hun blik op vaccinaties. Ook als u tegen vaccinaties bent wordt gevraagd om mee te doen. Update 20 oktober 2020: het onderzoek is inmiddels gesloten.

Grootste hangijzers

Naar aanleiding van het onderzoek wordt bekeken welke grote vragen er spelen. Na afloop van de onderzoeksperiode worden de grootste hangijzers verzameld en beantwoord door dokter Ted en de rest van de onderzoeksgroep.

Vragen?

Bij vragen kun u contact opnemen met de onderzoekers, via h.yousuf@amsterdamumc.nl.

Dit onderwerp wordt dinsdag 13 oktober 2020 besproken in Tijd voor MAX, om 17.10 uur op NPO 1.

(Bron: Tijd voor MAX)

Geef een reactie

Reacties (3)

  Groenleven says:

  de vragenlijst ingevuld maar er waren vragen bij waarop ik het antwoord niet wist en dus een vraagteken wilde aankruisen. dat was niet mogelijk, ik moest antwoorden.
  er was geen ruimte voor nuances, mijn ja of nee is niet om dezelfde reden als die van een ander

  Blijleven says:

  Vaccinatie

  Begonnen met de vragenlijst maar blijven steken bij vraag over werk e.d. Echter het voor mij goede antwoord stond er niet bij nl. arbeidsongeschikt. Ik ben dus maar gestopt met de lijst.

  Leen76 says:

  Altijd vaccineren, laat ik al 25 jaar doen. Beetje vertrouwen is op zijn plaats maar wel gewenst!

Bekijk ook

Meer