Duitse pensioenen

Gedoe om Duitse pensioenen

Joop Beuting werkte 17 jaar als internationaal verkoopleider bij een Duits bedrijf. Hij bouwde in die jaren geen Nederlandse AOW op. In de plaats daarvan bouwde hij wel een Duits pensioen op, de ‘Altersrente’. Daarop werd hij ineens flink gekort…

Sinds zijn pensionering ontvangt Beuting AOW met een korting van 34 procent vanwege zijn Duitse jaren, en als aanvulling daarop de Altersrente. Sinds 2016 is het netto deel van dit Duitse pensioen met maar liefst 14 procent verlaagd. Heel gek, want de Altersrente is niet gekort, sterker nog: deze wordt jaarlijks geïndexeerd. Hoe kan het dan dat de heer Beuting erop achteruitgaat?

Groot pensioen buiten schot

Het antwoord zit hem in een belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland. Tot 2016 moesten alle Nederlanders met een Duits pensioen hierover in Duitsland belasting betalen. Vanaf 2016 moet een deel van hen belasting over het pensioen betalen in Nederland. En die is hoger dan in Duitsland. De nieuwe regeling geldt alleen voor Nederlanders met een Altersrente tot maximaal 15.000 euro per jaar. Volgens schattingen gaat het om zo’n 61.000 mensen. Voor de groep met een Altersrente van méér dan 15.000 euro blijft alles bij het oude.

Makkelijker? Duurder!

Zo’n regeling voelt niet rechtvaardig. Maar volgens toenmalig staatssecretaris van financiën Wiebes zien we dit verkeerd. Volgens hem is de regeling slechts bedoeld om administratieve rompslomp weg te halen bij de groep met een klein Duits pensioen. Zij hoeven nu immers geen belastingaangifte meer te doen in Duitsland. En volgens (oude) berekeningen zou het wel meevallen met dat financiële nadeel. Wij moesten bij deze uitleg meteen denken aan de slogan van de Belastingdienst: “Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.” En duurder, denken velen er zelf bij. Duidelijk is in elk geval dat de heer Beuting er flink op achteruit is gegaan. Ondertussen hebben veel mensen zich bij hem gemeld die ook fors benadeeld zijn. Ze hebben
een actiegroep opgericht met het doel deze belastingmaatregel te repareren.

Klein lichtpuntje

Voor een aantal van deze mensen is er een lichtpuntje. In 2016 hadden ontvangers van Altersrente nog de keuze om hierover in Duitsland belastingaangifte te doen. Mensen die dit alsnog hebben gedaan, hebben inmiddels tot duizenden euro’s teruggekregen van de Nederlandse Belastingdienst. Heeft u in 2016 toch in Nederland aangifte gedaan over uw Duitse pensioen, neem dan contact met ons op. Wij nemen dan met u door hoe we u verder kunnen helpen. Ook kunnen we u in contact brengen met de actiegroep van de heer Beuting. Uiteraard zijn we ook benieuwd wat er overeind blijft van het verhaal van Wiebes: maakt deze belastingmaatregel het leven van die 61.000 mensen alleen maar makkelijker of toch vooral een stuk duurder? Wij denken namelijk dat het leven over het algemeen iets makkelijker is als er onder de streep wat meer geld overblijft.

Geef een reactie

Reacties (4)

 1. oosterwijck says:

  Dank zij 60 jaar Benelux (zoals beschreven in “Terug naar toen”) , is dit een voorbeeld van 60 jaar falen en minachting voor de inwoners van de Benelux.

 2. Meier says:

  Ik zou graag in contact komen met de actiegroep van de heer Beuting.
  Ook ik heb in Duitsland gewerkt, 17 jaar (1980-1997).
  In die periode afdracht voor de Duitse “AOW” (de DRV) voor een groot gedeelte uit NETTO loon afgedragen.
  Nu moet ik dankzij het NL-DE belastingverdrag 2012 over de (gehele) uitkering WEER belasting betalen!
  Dat is een (m.i. onterechte) benadeling van enkele duizend Euro per jaar.

  In het belastingverdrag wordt een grens van € 15.000 gehanteerd, daarboven heft DE de belasting, voor lagere uitkering heft NL.

  Dat is een vreemde scheiding: iemand van mijn leeftijd (dus met toepassing van de zg “Kohortenbesteuerung”, een leeftijdsgebonden methode ter compensatie van de wijziging in de Duitse belasting over de oudedagsuitkering) betaald bij een uitkering van (per jaar) 14.999,- in NL 6.127,- belasting. Is de uitkering 15.001,- dan is voor dezelfde persoon de belasting slechts 2.655,- (heffing door DE)! Stel 20 jaar uitkering, dan ik het verschil maar liefst 69.442,- in het voordeel van degene met de hogere uitkering! Wie verzint zoiets! Mijn berekeningen heb ik voorgelegd aan Nederlandse en Duitse belastingexperts, die mij bevestigen dat ik (helaas) gelijk heb.

  1. Rogier de Haan says:

   Beste Meier,

   U kunt het beste even contact opnemen met ons spreekuur. U kunt dan vragen naar Jeroen van Daalen; hij zal u verder helpen. U kunt hem van maandag tot en met donderdag bereiken tussen 10.00 en 12.00 uur, op 035 – 6775511.

   Met vriendelijke groet,
   Rogier de Haan
   MAX Ombudsman

 3. Daggie2019 says:

  Na toekenning van 19,50 Duitse Rente word ik nu in Nederland met 70 euro gekort !!!!!!!!!! Wat kan ik doen wie weet raad ?

  De 70 euro zijn wederom 2 % bij mijn eerdere 8 % korting wegens jaren in Duitland