Duur 02:35
Gepubliceerd op 13 oktober 2017

Nieuw belastingverdrag kost veel Nederlanders bakken met geld

Uit onderzoek van MAX-programma Hallo Nederland blijkt dat 61.000 gepensioneerde Nederlanders het slachtoffer zijn van een op papier simpel belastingverdrag met Duitsland. Het gaat om mensen die een aantal jaren in Duitsland hebben gewerkt en daar een klein pensioen hebben opgebouwd. Vroeger betaalden zij daarover belasting in Duitsland, maar door het nieuwe verdrag moeten ze dat sinds 2016 in Nederland doen. Het probleem is alleen dat de belasting in Nederland een stuk hoger is dan in Duitsland. En dus moeten die 61.000 mensen het nu met honderden euro’s minder per jaar doen.

1000 euro minder per maand

Hans Jacobs, Trees Miedema, Joop Beuting, Corry Jacobs, en Hans Wipfler kenden elkaar tot kort geleden niet. Doordat ze allemaal gedupeerd zijn door dit verdrag, zijn ze elkaar echter steeds vaker gaan opzoeken. De een schiet er jaarlijks ruim 400 euro bij in, de ander zelfs meer dan 1000. En dat terwijl ze het toch al geen van allen écht breed hebben. Dat heeft grote gevolgen voor hen allemaal. Zo kan mevrouw Miedema haar hypotheek niet meer betalen, waardoor ze moet verhuizen, heeft de vrouw van meneer Beuting het haar tijdschriftabonnement op moeten zeggen en is voor Wipfler de autoverzekering onbetaalbaar geworden.

Gemak is de reden

MAX Ombudsman Rogier de Haan heeft verschillende meldingen binnen gekregen over dit onderwerp. Volgens hem is het verdrag oorspronkelijk bedoeld om het doen van aangifte en het betalen van belasting makkelijker te maken voor deze 61.000 Nederlanders. De Haan: “De enige reden waarom deze kleine Duitse pensioentjes voortaan via de Nederlandse belastingaangifte geregeld moeten worden, is gemak. Het scheelt administratieve rompslomp. Het is nooit de bedoeling geweest om mensen via dit verdrag in hun portemonnee te pakken.”

Volledige compensatie

Maar dat is precies wat er sinds januari 2016 tóch gebeurd, aldus Rogier de Haan: “Dit is niet alleen mijn mening. Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft dit tegen de Tweede Kamer gezegd. De kamer heeft er dus nooit mee ingestemd dat deze groep mensen financieel wordt benadeeld. Ik vind dan ook dat iedereen die er als gevolg van dit verdrag financieel op achteruitgaat, volledig moet worden gecompenseerd. De staatssecretaris en de Tweede Kamer moeten hier ogenblikkelijk mee aan de slag. Dat is een kwestie van parlementair fatsoen. En laten we wel wezen: niemand in de Tweede Kamer zal er toch voorstander van zijn dat uitgerekend mensen met een klein pensioen fors meer belasting gaan betalen?”

Vragen aan Tweede Kamer

De redactie van Hallo Nederland heeft meerdere malen de vaste leden van de Kamercommissie ‘financiën’ van de Tweede Kamer benaderd over deze kwestie, maar het merendeel van hen heeft  niet gereageerd. Namens de VVD geeft Aukje de Vries aan dat het vervelend is dat deze tienduizenden Nederlanders verrast zijn door de effecten van het belastingverdrag. Verder hamert zij erop dat belastingverlagingen in het algemeen noodzakelijk zijn. De SP en de Partij voor de Dieren zijn boos en willen dat de fout hersteld wordt. Namens 50Plus is Kamerlid Martin van Rooijen wel in gesprek met de gepensioneerden over deze kwestie, maar hij wil verder nog niet reageren op de kwestie.

Op vrijdag 13 oktober 2017 besteedt Hallo Nederland in hun uitzending aandacht aan dit onderwerp. U ziet Hallo Nederland iedere werkdag om 18.30 uur op NPO 2.

Geef een reactie

Reactie

    Hanneman says:

    De kop boven dit artikel moet natuurlijk zijn “Nieuwe VVD regering kost héél veel nederlanders bakken met geld”.

Bekijk ook

Meer