een tegen eenzaamheid

Eén tegen eenzaamheid

Eenzaamheid kent vele uiteenlopende oorzaken en het groeiende aantal mensen dat zich eenzaam voelt is één van de grootste uitdagingen van onze samenleving. Om hier aandacht voor te vragen zendt MAX woensdag 16 oktober 2019 het ruim 1,5 uur durende live-programma Eén tegen eenzaamheid uit. En u kunt er bij zijn!

Reden tot zorg

Iedereen voelt zich weleens eenzaam of alleen. Maar eenzaamheid wordt een echt probleem als je je niet verbonden voelt, een hechte, emotionele band met anderen mist. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Eenzaamheid gaat gepaard met gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten. Eenzaamheid gaat niet vanzelf over en ondermijnt de kwaliteit van leven. Het aantal alleenstaanden neemt toe en het aantal ouderen dat alleen leeft ook. Er is reden tot zorg.

Eenzaamheid is overal

Bij een groot landelijk onderzoek gaf 43 procent van de ondervraagde volwassenen (19 jaar en ouder) aan eenzaam te zijn; en maar liefst 10 procent voelt zich ernstig of zeer ernstig eenzaam. Dat is 1 op de 10 mensen, anderhalf miljoen! Laat het eens langzaam tot u doordringen… Bij bepaalde bevolkingsgroepen is het probleem ernstiger dan bij andere. Ik til er 3 uit. Eenzaamheid komt voor bij 63 procent van de 85-plussers; ernstige of zeer ernstige eenzaamheid bij niet minder dan 15 procent van de mensen op hoge leeftijd. Van de weduwen en weduwnaars zegt 60 procent eenzaam te zijn en 22 procent van de gescheiden mensen is ernstig tot zeer ernstig eenzaam. In het zuidwesten van het land, in de regio’s Haaglanden en Rotterdam-Rijnmond, vind je naar verhouding de meeste eenzame mensen. Maar eigenlijk kun je zeggen: eenzaamheid is overal. Bij oud én jong. Bij gezond en ziek. Bij mooi en lelijk, succesvol, rijk en arm.

Doorpakken met z’n allen

Gelukkig ontstaan er steeds meer initiatieven om iets tegen eenzaamheid te doen, zowel kleinschalig op individueel, straat- en wijkniveau tot landelijk. Van 1 oktober tot en met 8 oktober 2019 is de Week tegen Eenzaamheid om het probleem centraal te stellen. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zei daarover: “We kunnen er samen voor zorgen dat mensen zich minder eenzaam voelen. Dat ze vaker betekenisvol contact hebben. Er zijn heel veel mensen die zich de eenzaamheid van een ander aantrekken en graag een helpende hand bieden. De Week tegen Eenzaamheid wil mensen activeren om de daad bij het woord te voegen. Met succes, er zijn honderden activiteiten gestart om gevoelens van eenzaamheid terug te dringen. Het is aan ons om door te pakken en de samenwerking op te zoeken. Want dé eenzaamheid oplossen, dat kan niemand alleen. Maar iemands eenzaamheid oplossen, kunnen we allemaal.”

Aangrijpende en hoopgevende verhalen

Eenzaamheid is voor MAX het hele jaar door een belangrijk thema en uiteraard hebben wij ons ook aangesloten bij de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. Omroep MAX probeert een belangrijke bijdrage te leveren aan de strijd tegen eenzaamheid door op woensdag 16 oktober het ruim 1,5 uur durende live-programma Eén tegen eenzaamheid uit te zenden. In de MAX-special zijn ervaringsverhalen te zien, die duidelijk maken dat de oorzaken die leiden tot eenzaamheid zeer divers zijn. Om een indruk te krijgen zou eens moeten kijken op de site eenzaam.nl. Ook daar vindt u uiteenlopende verhalen van mensen die ervaring hebben met eenzaamheid en die het (vaak met hulp van anderen) gelukt is die te doorbreken. Zoals Margo die na de scheiding van haar ouders een deel van haar jeugd in tehuizen doorbracht: “Dat is mijn boodschap aan anderen die eenzaam zijn: ga de deur uit en maak contact, want de mensen komen niet naar je toe.” Of Leny: “Ik voel me weer het afgewezen kind, dat niet mee mag doen met touwtjespringen als ik 2 buurvrouwen in de auto zie stappen om te gaan zwemmen op zondagmorgen.” Na een verhuizing heeft ze hard gewerkt aan het contact met de nieuwe buren. “Toen het bar winterweer was, plakte ik bij een werkend stel een briefje op de deur met de boodschap dat op nummer 20 de erwtensoep klaarstond. We hebben een goede relatie gekregen.” Aangrijpend en tegelijk hoopgevend, dit soort verhalen.

Een luisterend oor

In ons programma hebben we ook een belpanel. Dat wordt bemand door professionals van de Luisterlijn, die eenzame mensen te woord staan en op 0900-0767 dag en nacht een luisterend oor bieden. Daarnaast zitten er prominenten uit het bedrijfsleven in het panel die bijzondere initiatieven om eenzaamheid te bestrijden verzamelen. De presentatie is in handen van Martine van Os en Sybrand Niessen. Professor Erik Scherder laat op die avond zien wat eenzaamheid met het menselijk brein doet. Gedragsbioloog Patrick van Veen kijkt naar de dierenwereld, waar eenzaamheid ook bestaat. Ook is er muziek van onder anderen Trijntje Oosterhuis en The 100 Voices of Gospel.

Kijk woensdag 16 oktober 2019 om 21.25 uur op NPO 1 naar de uitzending van Eén tegen eenzaamheid!

 

Geef een reactie

Reacties (2)

    Parel1 says:

    Ik ben blij met al de mensen die zich inzetten voor de samenwerking en verbinding, dat is ook mijn passie, maar ik loop op tegen de hoeveelheid mogelijkheden van stichtingen , tv zenders etc. Zou daar ook een betere verbinding mogelijkheid zijn? Zou ook heel wat goedkoper kunnen worden ,wanneer zij die hetzelfde doel nastreven, ik zie het al bij wetenschappers, specialisten gebeuren, dat maakt mij blij en ja ik geniet van de uitzendingen op npo 1,2 en 3
    Maar zie door de hoeveelheid mensen die graag ook hun kennis willen delen het bos niet meer.
    En de mensen die zich niet op de hoogte kunnen houden via internet omdat zij geen geld hebben voor een iPad of mobiele telefoon, dat is misschien wel zo rustig want overdaad schaadt en zorgt voor veel prikkels.
    Ik heb er zeker veel van geleerd en leer nu meer op mijn eigen gevoel te vertrouwen.
    Hartelijke groet Margreet Stronkhorst

    easten says:

    Groot gelijk lid worden van max50plusnet en om een futiliteit geroyeerd worden .
    Ik raad Max 50 plusten dus aan niemand aan.
    Artikel 252 beheerst de site