Door de koninklijke lens

Koning Willem-Alexander weet als geen ander hoe belangrijk fotografie is. En dan niet zozeer vanuit artistiek oogpunt, maar vooral als het gaat om beeldvorming. 1 foto zegt immers meer dan 1000 woorden? Zijn hele leven lang wordt hij al omgeven door persfotografen. Soms zijn ze opdringerig en moest de ‘Mediacode’ worden ingesteld. Soms worden fotojournalisten juist aan het hof uitgenodigd, zoals Vincent Mentzel, die op het Huis ten Bosch het gezin van koningin Beatrix in een spontane setting fotografeerde. Prins Bernhard en prins Claus waren zeer bedreven amateurfotografen zijn en professor Pieter van Vollenhoven stelt zijn natuurfoto’s zelfs tentoon!

Wilhelmina in de donkere kamer

Fotografie is een relatief jong medium. Toch was het koningin Wilhelmina die hiermee al experimenteerde. Op Paleis Het Loo beschikt zij over een eigen DoKa. Haar zelfbewustzijn als fotografe nam een hoge vlucht in 1908 toen zij enkele van haar foto’s inzond op de internationale fototentoonstelling in het Stedelijk Museum te Amsterdam. Een jaar later werd haar dochtertje Juliana geboren. Wilhelmina maakte zij aandoenlijke en spontane foto’s van het prinsesje met vader prins Hendrik en grootmoeder koningin Emma. Ook na de geboorte van prinses Beatrix nam de koningin haar camera ter hand. Na de dood van koningin Wilhelmina schonk koningin Juliana alle fotografiebenodigdheden van haar moeder aan een museum.

Zilveren Camera

Tegenwoordig kunnen leden van de Koninklijke Familie natuurlijk foto’s opvragen die de fotojournalisten van ze maken, maar begrijpelijkerwijs is de eigen impressie van een gebeurtenis van grote waarde. Koningin Máxima wordt regelmatig met een kleine camera gesignaleerd. Maar ook koning Willem-Alexander fotografeert graag.

Op vrijdagmiddag 1 februari 2019 zal de koning in Hilversum aanwezig zijn bij de uitreiking van de Zilveren Camera. Dat is de jaarlijkse prijs voor de fotograaf van een foto of fotoserie die in journalistiek oogpunt het afgelopen jaar het beste vertegenwoordigt. De Zilveren Camera bestaat dit jaar 70 jaar. Geen echt kroonjaar, maar toch belangrijk genoegd om een gekroond hoofd erbij te hebben. De koning maakt niet de indruk een fervent fotograaf te zijn, hoewel de foto die van de koning (toen nog Prins van Oranje) is gemaakt tijdens zijn verblijf in Shanghai in 2010 wel een prijsje waard was. De koning maakte een foto van de pers. Eindelijk waren de rollen eens omgedraaid.

Claus, de ideale hoffotograaf

Koningen, koninginnen, prinsen en prinsessen weten als geen ander hoe zij zich voor de camera moeten presenteren. Maar dat zijn opnames voor de ‘eeuwigheid’. Van echte ontspanning of natuurlijkheid is dan bijna geen sprake. Het helpt natuurlijk als men zich op zijn gemak voelt bij een bepaalde fotograaf. Het huidige koninklijke gezin laat zich de laatste jaren graag fotograferen door Erwin Olaf. Koningin Beatrix, die met name in de eerste jaren van haar regering bekend stond als een formele en wat afstandelijke vorstin, zette een slimme stap door de beste fotograaf te kiezen die zij zich kon wensen: haar echtgenoot! Een onbevangen lachende Beatrix, gefotografeerd door prins Claus, sierde haar eerste officiële postzegel, de zogenaamde inhuldigingszegel.

Postzegels

Koning Willem-Alexander zal wellicht veel herinneringen hebben aan zijn vader prins Claus, die tijdens officiële bezoeken af en toe zijn eigen camera tevoorschijn haalde. In 1972 steunde prins Claus het goede doel (het misdeelde kind), door eigenhandig gefotografeerde portretten van zijn 3 zoons Willem-Alexander, Johan Friso en Constantijn ter beschikking te stellen van het Nederlands Comité voor Kinderpostzegels. De prinsjes poseerden voor hun vader tijdens meerdere fotosessies. De foto’s geven een tijdsbeeld, gezien de rode tuinbroekjes. Claus’ foto’s werden ook als prentbriefkaarten uitgegeven. 40 jaar later is het de beurt aan het oudste prinsje, dat inmiddels zelf vader is geworden. In 2012 werden foto’s die Willem-Alexander op hun toenmalige woning villa Eikenhorst maakte van zijn dochters Amalia, Alexia en Ariane gebruikt voor de Kinderpostzegels van dat jaar.

Geef een reactie

Reactie

  1. oosterwijck says:

    Onze koning en koningin schijnen meerdere kosten niet te willen betalen, zelfs de tandarts niet.

    Volgens een gelekt audiofragment van de beste man die het gebit van het paar behandelt, zou hij al blij moeten zijn dat hij hen überhaupt mag behandelen. Volgens een ingewijde op het hof van de Royals zouden facturen en rekeningen letterlijk genegeerd worden. Dat blijkt uit een geluidsfragment dat de Volkskrant heeft gepubliceerd. Bovendien zouden bedrijven en leveranciers al niet snel een nota sturen, omdat het enorm veel gratis publiciteit oplevert wanneer het Nederlandse koningshuis hun spullen gebruikt. Met deze afweging is het koningspaar het blijkbaar eens, aangezien ze dus blijkbaar weigeren om te betalen voor de tandarts.
    Veel kosten voor de royals worden opgehoest door de Nederlandse staat, maar daar bovenop krijgen Koningin Máxima en Koning Willem-Alexander ook ‘salaris’. Daarom zou je denken dat het ze geen moeite zou moeten kosten om zelf op te draaien voor een deel van hun jaarlijkse uitgaven. Het inkomen van de Koning van Nederland is afgelopen jaar zelfs omhoog gegaan.