Professors op pad

Fotowedstrijd Professors op pad groot succes

In het voorjaar van 2018 heeft MAX het programma Professors op Pad uitgezonden. In het programma neemt prof. mr. Pieter van Vollenhoven kijkers mee op ontdekkingsreis door prachtige Nederlandse natuurgebieden. De professor, zelf enthousiast natuurfotograaf, riep kijkers op mee te doen aan een fotowedstrijd. En de winnaar is…

Meer dan 1.500 foto’s zijn ingestuurd, in de categorieën Plant, Landschap en Dier. Uit die enorme hoeveelheid foto’s heeft de jury, bestaande uit Sasha de Boer, Patricia Steur en prof. mr. Pieter van Vollenhoven zelf, een selectie van winnaars gemaakt.  De jury is zeer verrast door de inzendingen. Hun reactie: “Met de fotowedstrijd hebben wij u willen uitnodigen om uw beeld van de natuur met ons te delen. U heeft met veel plezier gehoor gegeven aan deze oproep en het ons moeilijk gemaakt te komen tot een selectie van de finalisten. De winnende selectie foto’s is meer dan de moeite waard om naar te kijken. U heeft de Nederlandse Natuur gezamenlijk in beeld gebracht.”

Van de categorie Plant en Landschap zijn ieder 6 foto’s geselecteerd, van de categorie Dier maar liefst 18 foto’s. De jury heeft de foto’s op 5 punten beoordeeld:

 • Originaliteit en authenticiteit
 • Compositie (waaronder dieptewerking, ritme, symmetrie en geometrie)
 • Creativiteit
 • Gelaagdheid, verhalendheid, opwekken van nieuwsgierigheid
 • Kwaliteit van de foto

Categorie Plant

TITEL: Blaasbloem GEMAAKT DOOR: A. Gols
VERHAAL: Je ziet ze overal, paardenbloemen! Met mijn kinderen ben ik ze altijd aan het uitblazen, maar ze zijn ook erg mooi om te fotograferen…
JURY: Fotografisch mooi gedaan! Contrast tussen scherp en wollig spreekt aan. 

TITEL: Lente GEMAAKT DOOR: J. Kool
VERHAAL: Op een klein veldje zie ik de bosanemonen in volle bloei staan. Wat is er mooier dan het voorjaar en het voorjaarsgevoel te ervaren met deze mooie voorjaarsbloem.
JURY: Dit is net een schilderij! Heel sierlijk, in eerste blik maar ook de moeite waard om naar te blijven kijken. Het is een intrigerende foto, een dans in de wind. ‘Bewogen lente’.

TITEL: Korenbloem GEMAAKT DOOR: W. Meijer
VERHAAL: Al in mijn jeugd viel deze bloem mij op. Prachtige kleur ten opzichte van het graan. Tijdje uit beeld geweest, maar komt nu weer vaker voor.
JURY: Een kleurexplosie van deze zeldzame korenbloem! Scherp gefotografeerd, mooie dieptewerking door de focus. De foto zou nog sterker zijn als de bloem niet in het midden had gestaan.

TITEL: Paddenstoelen in de regen GEMAAKT DOOR: M. Schager
VERHAAL: Elk najaar ga ik naar het Robbenoordbos om paddenstoelen te fotograferen. Op de dag dat ik deze foto maakte was het weer wisselvallig. Het begon zachtjes te regenen tijdens deze opname. In plaats van mijn camera weg te stoppen voor de regen besloot ik wat te experimenteren met de sluitertijd zodat de druppels zichtbaar werden als streepjes. Dit geeft net wat extra’s aan de foto waardoor ik meer dan tevreden ben met het eindresultaat.
JURY: Deze foto met de zichtbare regendruppels is zeer geslaagd. Hij stimuleert de fotografie! Je raakt niet uitgekeken, het spel van zon, water en licht. Heeft ook iets weg van een sprookje. Het gezichtspunt, op de buik in de natte bladeren, dat is afzien. Maar met een prachtig resultaat!

TITEL: Grillig GEMAAKT DOOR: C. Snel
VERHAAL: In de winter hebben bomen ook hun charme. Een vreemd exemplaar trok mijn aandacht. Er omheen lopend met mijn groothoeklens kwam ik tot deze opname.
JURY: Deze foto raakt, wat een treffer! Door het originele standpunt wordt ook de boom wordt menselijk. Tegelijkertijd is de foto een beetje eng…! De fotograaf heeft dit beeld fantastisch gezien en een erg originele foto gemaakt. Geweldig!

TITEL: Tulpen GEMAAKT DOOR: E.J. Stallinga
VERHAAL: Tulpenvelden. Altijd een prachtig gezicht. Maar in dit veld was men aan het beregenen. Al snel lag ik in de modder in het water, dit levert weer eens een ander beeld op was het gevoel. Het was een prachtig gezicht.
JURY: Dit is die ene dwarsligger die je nodig hebt. De tulp komt uit voor zijn eigenheid, staat vier overeind, in het geweld tussen zijn soortgenoten. Deze fotograaf heeft echt gevoel voor beeld en goed oog voor aansprekende situatie.

Tulpen

Categorie Landschap

TITEL: Hoogwater GEMAAKT DOOR: J. Dijkerman
VERHAAL: Een doorkijkje op de overstroomde uiterwaarden van de Rijn vanaf de Wageningse berg. Het witte huis in de verte is de woning van voormalig minister Jeroen Dijsselbloem. Vroeger stond daar een steenfabriek. Het terrein is er kunstmatig opgehoogd en ligt vlak naast de zomerdijk. Bij hoogwater verandert het in een eiland. Bewoners moeten dan met de roeiboot naar Wageningen. Hoogwater komt lang niet ieder jaar voor. Het trok dan ook veel bekijks in januari 2018.
JURY: Wat een spannende foto! De gelaagdheid, pas in tweede instantie zie je het huis tussen de bomen; de takken vangen het huis. Mooi spel van wolken en schaduw op de grond. De foto is bijna Delfts Blauw. Prachtig!

TITEL: Mysterie in de ochtend GEMAAKT DOOR: I. Leenderse
VERHAAL: In de ochtend op pad met de hondjes. Dan gaat de camera meestal mee voor als ik iets moois tegen kom. Dit is het resultaat. Een mysterieus kiekje.
JURY: Hier blijf je even naar kijken. Natuur ontwaakt en is in beweging. Optrekkende damp, wat komt er tevoorschijn? Wat is er achter de bocht? Klassiek Hollands Beeld, mooie compositie!

TITEL: Sprookjesachtig tafereel GEMAAKT DOOR: A. Stieglis
VERHAAL: De stilte en de opkomende zon zorgen voor een prachtige sfeer op een vroege zomerochtend. De foto is begin juli 2018 gemaakt in De Grote Meer, een natuurgebied ten oosten van Ossendrecht.
JURY: Een foto om met ontzettend veel plezier naar te kijken. Het oog wordt naar het licht getrokken!

TITEL: Dood en leven GEMAAKT DOOR: H. van der Horst
VERHAAL: De samenhang van hoe het leven is.
JURY: Prachtige foto met veel beweging, dat maakt het beeld spannend. Ook het blauw van de lucht geeft een mooi contrast. Hollands beeld vanuit een origineel standpunt.

TITEL: Mist GEMAAKT DOOR: T. Zelen
VERHAAL: In de vroege ochtend (06.00 uur) optrekkend mist met tegenlicht genomen. Omgezet in zwart-wit waardoor het lijkt of de natuur in brand staat.
JURY: Hier zit spanning en gelaagdheid in. Dat gebruik van zwart-wit is goed gedaan, het geeft de foto een dramatische uitstraling. De fotograaf heeft de natuur als onderwerp creatief en aansprekend neergezet.

TITEL: Bomenperspectief GEMAAKT DOOR: onbekend
VERHAAL: ‘Dit zou voor mij de kroon als amateurfotograaf op dit (mooie) fotowerk zijn de eerste keer, als ze in aanmerking komen voor de jurywaardering.’ onb
JURY: Dit is een voorbeeld-foto als we spreken over: Trek erop uit, ga fotograferen, leer kijken. Dit is stimulerend. Het is de fotograaf gelukt het beeld dat hij voor ogen had in de lens te vangen. Met een beetje een abstract effect en een foto die je naar binnen zuigt. Hij intrigeert. Dit is echt waarom de natuurfotografie de moeite waard is.

Categorie Dieren

TITEL: Boomkikker op braamstruik GEMAAKT DOOR: L. Aalders
VERHAAL: Tijdens een korte vakantie in augustus dit jaar in de Achterhoek kwam ik deze boomkikker tegen in de braamstruiken bij een door de droogte drooggevallen poel. Ik kon slechts enkele foto’s maken want de kikker verdween in de braamstruik. Ik was erg blij met deze ontmoeting.
JURY: Een foto met humor en prachtig gevoel voor kleur. De boomkikker op framboos, leuk en aansprekend!

TITEL: Spreeuw GEMAAKT DOOR: F.J.M. Bakker
VERHAAL: De prachtige kleurenpracht van de spreeuw trok mijn aandacht.
JURY: Het licht valt prachtig in deze foto. Een voorbeeld dat een foto om mooi te zijn niet superscherp hoeft te zijn.

TITEL: Zingende blauwborst GEMAAKT DOOR: D. de Jong
VERHAAL: Dit prachtige mannetje blauwborst zat op een avond in mei te zingen in het riet. Ik kon hem leuk op de foto zetten. Als de staart helemaal gespreid is, zoals ook op deze foto, is het een baltsende Blauwborst.
JURY: Prachtig beeld, wat een lijnenspel! Het moment, de plek, echt heel goed getroffen deze zingende blauwborst. De foto is haarscherp en blinkt uit compositie.

TITEL: Nachtvlinders overdag GEMAAKT DOOR: A. Dikkema
VERHAAL: De foto laat de paring van de Kleine nachtpauwoog zien. De mannetjes zoeken in de namiddag een partner op. Ze doen dat op de reuk. Ze kunnen een vrouwtje op kilometers afstand ruiken dankzij hun formidabele reukorgaan, de antennen. Deze antennen zijn uitgegroeid tot parabolische reflectoren. Het onderscheidingsvermogen bedraagt ongeveer 4ppm (4 moleculen vrouwelijk lokferomoon per 1.000.000 moleculen lucht). Ter vergelijking: 1 euromunt op 2 voetbalvelden. De paring vindt, zoals het nachtvlinders betaamt, ’s nachts plaats.
JURY: Een echtpaar vlinders dat zich amuseert. Bijzonder spiegelbeeld, erg mooi, je blijft kijken! Door de foto zie je de tekening van het gezicht op de vlinder goed.

TITEL: The Bodyguard GEMAAKT DOOR: J. Ermens
VERHAAL: De kikker in de vijver die zijn kikkerdril bewaakt.
JURY: Wat een geestig moment is hier vastgelegd! De ogen van de kikker worden onderdeel van de kikkerdril. Haarscherpe foto. Bijzonder goed gezien!

TITEL: Moedervos rust uit met haar welpjes in de avondzon GEMAAKT DOOR: F. Mills-Zwanenbrug
VERHAAL: Op een mooie avond in mei liep ik in de duinen wat ik heel regelmatig doe. Fototoestel om en struinen naar wat ik tegenkom. Ik geniet van alle natuur zowel de insecten als de herten maar vooral als ik de vosjes zie. Hier lag moedervos heerlijk te genieten en te rusten van al het jagen op prooi voor haar welpjes. Het werd een topavond!
JURY: Wat een innemend familieportret, dit is gezellig, einde van de middag samen een beetje (flik)vlooien. Het geestige is, die kinderen zijn niet zo jong meer maar komen nog graag thuis.

TITEL: IJsvogel vliegt uit GEMAAKT DOOR: C. Petter
VERHAAL: Na enkele ijskoude dagen in de afgelopen winter is de populatie ijsvogels ernstig gedecimeerd. Deze ijsvogel is gefotografeerd op 5 juli 2018 vanuit de observatiehut in de Lepelaarsplassen in Almere. De stemming onder de fotografen in de hut kreeg het niveau van een feestje toen bleek dat er weer een IJsvogel gesignaleerd was. Enkele dagen later werden ook jonge ijsvogels gezien.
JURY: Prachtig scherpe en mooi in de lucht. Er zit veel tempo in! Prima foto

TITEL: Juffertje in het groen GEMAAKT DOOR: L. Ploeg
VERHAAL: Natuurlijk is dit niet de plant, het echte Juffertje in het groen, maar dit is wel een prachtige weidebeekjuffer. In het late licht van de avond gaan deze juffers hun rustplaats in het groene riet opzoeken. Dit vrouwtje bewees een mooi en goed stilzittend model te zijn. Het zachte avondlicht zorgde voor een serene setting voor deze schitterende dame.
JURY: Libelle in pastel. Mooi in vorm en kleurnuances. Met gevoeld voor beeld gemaakt!

TITEL: The prince and his castle GEMAAKT DOOR: W. Plomp
VERHAAL: Al jaren op zoek naar de prins…. en daar zat hij te grijnzen.
JURY: Hierover kan geen twijfel bestaan: de Prins is fantastisch. Met die uitdrukking op zijn gezicht: wie maakt mij wat? Haarscherp, helder.

TITEL: Dorstige buizerd GEMAAKT DOOR: G.J. ter Horst
VERHAAL: Door de tropische omstandigheden in Nederland worden vogels naar waterplasjes gelokt die daar normaal niet snel zullen verschijnen zoals deze dorstige Buizerd. Na lang aarzelen en observeren van de omgeving waagde hij de sprong naar het water en bleef daar langdurig badderen en drinken; een kans voor vele mooie foto’s waarbij deze er voor mij uitspringt door de scherpte, het straaltje water en de reflectie.
JURY: Een geweldig moment vastgelegd. De warmte van deze dag is voelbaar en de blijdschap met een verfrissende slok waar te nemen. Prachtige foto, scherp, spiegelbeeld; echt de moeite waard.

TITEL: Woelmuis op pad GEMAAKT DOOR: R. van der Spek
VERHAAL: ‘s Ochtends vroeg het bed uit om dit prachtige diertje op de foto te krijgen.
JURY: Een voorbeeld van unieke momenten, deze geestige woelmuis. Je ziet ze weinig. De foto is prachtige scherp en met een goede achtergrond. Met inzicht gemaakt!

TITEL: Dorstige eekhoorn GEMAAKT DOOR: D. van Duijn
VERHAAL: Een drinkende eekhoorn op een hele warme zomerdag een paar weken geleden.
JURY: Een heel erg leuke foto! Goed gevangen schaduw, met de achterpoten als zijn tegenbeeld. De foto zit erg goed in elkaar.

TITEL: Gildkruidhaantje GEMAAKT DOOR: J. van Streepen
VERHAAL: Een van mijn vele natuurfoto’s gemaakt in een fantastisch wandel- en natuurgebied, waar veel te fotograferen is.
JURY: Prachtig gefotografeerd! Het verrassende zit in het kleine. Nog nooit gezien!

TITEL: Badderende zwartkop GEMAAKT DOOR: J. van Wichen
VERHAAL: De foto is in Holten genomen bij een vogelkijkhut.
JURY: Dit is de natuur ten voeten uit. Deze eigenwijze blik is verrukkelijk. ‘Ik zit hier te badderen en ik geneer me nergens voor.’ Dit is waarom je nooit door plassen moet rijden, misschien neemt er wel iemand een bad. Aandoenlijk en echt!

TITEL: Kijk eens in de poppetjes van mijn ogen… GEMAAKT DOOR: M. Verkennis
VERHAAL: Juffer in Brabant bleef braaf zitten voor mijn lens, wat een ogen hebben die beestjes.
JURY: Die ogen spreken vreselijk aan, komen binnen. Prachtig scherp beeld, met een knappe lichtwerking van achter. Goed gemaakt, deze ET van de Nederlandse natuur!

TITEL: Icarusblauwtje op de pitrus  GEMAAKT DOOR: J.E.G. Vriens
VERHAAL: Icarusblauwtje met gespreide vleugels van voren gefotografeerd met het licht van achteren en natte pitrus. Direct na een onweersbui zag ik dit blauwtje zitten en langzaam spreidde zij haar vleugels.
JURY: Deze foto blinkt uit door de scherpte en de diepte, echt prachtig gefotografeerd!

TITEL: Goudhaantje in de herfst GEMAAKT DOOR: L. Wanders
VERHAAL: In de herfst trekken ze massaal door ons land heen, een van de schattigste of kleinste vogeltjes van ons land het goudhaantje. Met grote groepen trekken ze in de herfst door de bomen en struiken luid roepend om contact met elkaar te houden. Dit exemplaar kwam nieuwsgierig kijken terwijl wat ik als vreemde fotograaf zo interessant vind aan deze kleine vogeltjes.
JURY: De Goudhaan met een mooie omlijsting. Kleur en beeld maken de foto de moeite waard.

TITEL: Sneeuwuil GEMAAKT DOOR: S. Nieboer
VERHAAL: Sneeuwuil in het park Klein Zwitserland. We wonen in aangrenzend gebied en onze kleindochters logeerden deze zomer bij ons. Sophie van 9 jaar heeft deze foto gemaakt.
JURY: Zeer geslaagde mooie foto die een glimlach op je gezicht tovert.

Geef een reactie

Reacties (4)

  Rekel says:

  Wat een prachtige foto’s…zo goed kan ik het niet! Terechte winnaars.

  Snipsnap says:

  Wouw!! wat geweldig mooi.
  Gefeliciteerd winnaars, echt heel mooi!!!

  Add45 says:

  Alle winnaars van harte proficiat met de prachtige opnames. Inspirerend om naar te kijken

  Add45 says:

  Een prachtige serie inspirerende foto’s. Alle winnaars van harte proficiat.