Duur 06:17
Gepubliceerd op 10 maart 2016

Vorstelijke vondst: Beatrix’ bruidsdiadeem

Op 10 maart 2016 is het precies 50 jaar dat prinses Beatrix en prins Claus in Amsterdam in het huwelijk traden. Door het overlijden van de prins in 2002 is van een viering geen sprake. Toch is het wel een bijzondere gebeurtenis om bij stil te staan. Miljoenen kijkers zaten op die dag voor de buis. Het huwelijk werd live uitgezonden. Sinds 1937 was er geen vorstelijk huwelijk meer geweest en nog niet eerder werd er door leden van het koninklijk huis getrouwd in Amsterdam. Conservator van Paleis Het Loo Paul Rem vertelt het verhaal achter de bruidsdiadeem van prinses Beatrix.

Wat draagt de bruid?

Niet alleen wilde iedereen weten wat prinses Beatrix zou dragen, maar ook welke juwelen zij koos. Het was nog niet de tijd dat vorstelijke bruiden zich lieten kleden door beroemde couturiers. De bruid had nog een zeer grote invloed op het ontwerp en vaardige handen in een vertrouwd atelier zorgden voor de uitwerking. Geen Valentino, geen Viktor & Rolf, maar gewoon Lien Bergé-Farwick van ‘Maison Linette’ uit Den Bosch, die al eerder voor koningin Juliana en de prinsessen werkte. Beatrix’ bruidsjurk was strak van belijning, met een hoge halslijn, driekwart mouwen, en een vrij nauwe rok die tijdens het lopen vrijkwam uit de sleep van maar liefst 5 meter lengte. De in Frankrijk geweven satin duchesse had een bijzonder, fluweelachtig patroon, dat geïnspireerd was door het gestileerde renaissance-motief van symmetrische arabesken, dat de prinses zelf had getekend.

Württemberg-diadeem

We zien het vóór ons: prinses Beatrix met potlood en papier, met voor haar het grote diadeem van parels en diamanten dat ook haar grootmoeder Wilhelmina als diadeem had gekozen voor haar trouwdag in 1901, en waaraan haar korte bruidssluier zou worden bevestigd. Het diadeem staat bekend als het ‘Württemberg-diadeem’, omdat het afkomstig zou zijn van de eerste echtgenote van koning Willem III, koningin Sophie, een geboren Württembergse prinses. Voor de jonge Wilhelmina werd het diadeem veranderd, zodat ze hem ook kon dragen met een rij peervormige parels als bekroning. Als koningin zou Beatrix het diadeem regelmatig dragen tijdens staatsbezoeken, met en zonder de extra parels. Koningin Máxima droeg het diadeem in 2015 bij het galadiner voor het corps diplomatique in het Paleis op de Dam. Paleis Het Loo bezit een betrouwbare replica van Beatrix’ bruidsdiadeem, die in opdracht van Het Loo werd vervaardigd door juwelenexpert René Brus.

Paul Rem bespreekt de vorstelijke vondst op 10 maart 2016 in Tijd voor MAX. In het artikel Het huwelijk van Beatrix en Claus in beeld zijn unieke beelden terug te zien van die bijzondere dag en van de tijd in aanloop naar het huwelijk.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer