Dieetgoeroes en gluten

Ik ben allergisch voor dieetgoeroes. Ze verzinnen een nieuwe eetstrategie, sprokkelen er wat dubieus bewijs bij, schrijven het op in een flitsend boek en overspoelen de social media daarmee. Als je geluk hebt nemen Bekende Nederlanders je adviezen over en de hype is daar. Dat duurt meestal niet lang: tot de volgende goeroe opstaat.

Gluten

Voor glutenvrije voeding gaat dat ook op, maar niet helemaal. Ongeveer 1% van de mensheid heeft glutenintolerantie. Gluten is een eiwitje dat in veel granen zit en dat geeft buikklachten, gewichtsverlies en groeiachterstand. Het duurt vaak lang voordat de diagnose, coeliakie, gesteld wordt. Dat gaat met een bloedtestje en soms met een biopsie van darmslijmvlies.

Glutenhype

Gek genoeg zijn er 10 keer zoveel mensen die alleen maar denken dat ze niet tegen gluten kunnen. Een meerderheid van bevolking meent zelfs dat een glutenvrij dieet gezond is. En dat is raar. Maar ook vervelend voor degenen die echt geen gluten verdragen. Want in een restaurant word je daardoor vaak ongelovig aangekeken als je glutenvrije producten vraagt. Anderzijds zijn er door die glutenhype wel veel meer glutenvrije producten in de supermarkt te krijgen.

Glutenvrije producten

In de USA is de hype nog erger: daar eet 1 op de 5 mensen glutenvrij. En die doen zichzelf daarmee ernstig tekort. Kant-en-klare glutenvrije producten zijn vaak ongezond vanwege de toevoeging van suiker en vet. Vergeleken met ‘gewone voeding’ bevatten ze meer arseen, kwik, cadmium en lood dan goed voor een mens is. Er zitten vaak te weinig vitamines in, zoals foliumzuur, vitamine B12 en D. En ook onvoldoende mineralen als calcium, ijzer, zink en magnesium. Tot slot zijn glutenvrije producten ook nog eens twee keer zo duur.

Positieve kant

Het enige positieve aan die dieetmanie is de toegenomen belangstelling voor gezonde groenten en de afname van dierlijke producten in onze voeding. Maar dat staat al jaren in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Daar houd ik het maar bij.

Geef een reactie

Reacties (4)

 1. fpgh says:

  Belachelijk altijd gedoe om zgn. gezonde voeding, vroeger werd er gegeten wat de pot schaft en had men nog nooit gehoord van zgn.gezonde voeding. En we zijn er ook groot en oud mee geworden.
  Dus gewoon stoppen met al dat commerciele gedoe, het is alleen maar in het leven geroepen om geld aan te verdienen.

 2. oosterwijck says:

  Dieetvoedingstips worden hoofdzakelijk opgevolgd door vrouwen, die gevoelig zijn voor toverformules. Enerzijds vreten ze zich vol en anderzijds bewegen ze te weinig. Met tot gevolg dat ze zich zelf wijsmaken, dat een (speciaal) dieet oplossing biedt om al dat luie vet kwijt te raken. Als blijk dat een dieet niet helpt, rennen ze naar de sportschool om zich daar uit te leven op allerlei instrumenten. Tot slot kopen ze een instrument op teleshopping, dat na een jaar op de rommelmarkt wordt aangeboden. De meest eenvoudige oplossing, gezond eten, maar wél met mate, geloven ze simpelweg niet. Maar dan, na jaren worstelen met hun uiterlijk, louter bedoeld om het andere geslacht te bekoren, hebben ze de leeftijd bereikt, dat de houdbaarheidsdatum is verstreken en geven ze het op. Er is nog maar één oplossing, de kledingkast wordt vol gehangen met een maatje groter. En al dat geworstel met hun gewicht, gaat parallel met een dagelijks gevecht voor de spiegel, met allerlei make-up rotzooi. Onthoudt: Schoonheid zit van binnen en eenvoud siert de mens. Eet met mate en vrij met maten.

 3. Thea M says:

  Ik wil hier alleen maar zeggen dat dokter Ted gelijk heeft, toen ik een keer in het ziekenhuis lag, lag daar ook een vrouw, met veel buikpijn en chronisch diarree, ze heeft allerlei onderzoeken gehad en regelmatig dure dokters aan haar bed en die konden niets vinden en toen de vrouw antwoordde op de vraag wat ze zoal at, bleek dat ze dagelijks glutenvrij at, nou zei één van de dokters, als ik u was zou ik direct stoppen en weer gewoon een gezonde volkomen boterham gaan eten en dan denk ik dat dit probleem zich ook oplost.

 4. Nicolas says:

  Ho,ho,ho, aardappelen,groenten,vlees,vis,eieren en nog veel meer bevatten geen gluten. Met een beetje opletten kun je gewoon gezond eten zonder gluten en zonder extra kosten. En zonder bitterballen en gevulde koeken is ook best te leven. Met coeliakie is prima te leven maar schaar ons niet tussen de aanstellers met een dieetmanie. Da’s niet aardig. 😉