Buikklachten? Wacht niet tot bevolkingsonderzoek

Lang geleden, toen ik net huisarts was, vroeg mijn vader eens advies over zijn buikklachten. Nu behandel ik als huisarts nooit mijn familie. Dat komt te dicht bij. Je bent overdreven bezorgd of bagatelliseert de klachten van bekenden juist. Mijn standaard antwoord op medische vragen is dus een verwijzing naar de eigen huisarts. Dat deed mijn vader gelukkig en een tijdje later moest hij een operatie ondergaan aan zijn darmen.

Bevolkingsonderzoek

Ik ben nu net zo oud als hij toen was. Je bent dan toch een beetje bang om hetzelfde te krijgen. Daarom was ik in 2014 wel blij met de start van het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Iedereen tussen de 55 en 75 jaar krijgt eens in de 2 jaar een uitnodiging om mee te doen in de brievenbus. Je moet dan wat ontlasting in een potje stoppen en dat weer terugsturen. In het laboratorium wordt gekeken over er bloed bij zit.

In 2016 deed 72% van de genodigden mee en stuurden  meer dan een miljoen mensen zo’n potje naar het laboratorium. Als er bloed wordt gevonden, zoekt een maagdarmlever(MDL-)arts met een inwendig kijkonderzoek naar de plek waar dat vandaan komt. Dat was bij 47.000 mensen nodig. Bij 3.700 mensen werd darmkanker ontdekt. Hoe eerder je darmkanker opspoort, hoe groter de kans dat de behandeling succes heeft. Bij 20.000 mensen werden mogelijke voorlopers van darmkanker verwijderd. Bij die mensen kijkt de MDL-arts na 3 jaar opnieuw in de darm. Onlangs bleek dat het misschien pas na 5 jaar hoeft.

De voordelen wegen op tegen de nadelen

Als je zoals mijn vader buikklachten hebt, moet je niet wachten op het bevolkingsonderzoek. Ook als je bloed bij de ontlasting ziet, moet je naar de huisarts gaan. En als er vaak darmkanker in de familie voorkomt, moet je misschien al eerder dan op je 55ste onderzocht worden. Het bevolkingsonderzoek is voor mensen zonder familiaire belasting en zonder klachten.

Natuurlijk heeft het onderzoek ook nadelen. Het wachten op de uitslag geeft vaak stress. Het inwendige kijkonderzoek is geen pretje, al gebeurt het onder een roesje. Misschien zou het gevonden voorstadium nooit darmkanker geworden zijn. Het vroegtijdig opsporen van darmkanker leidt echter op termijn tot 2.400 minder doden per jaar. De tijdige vondst van darmkanker leidt ook tot minder ingrijpende behandelingen. Ik denk dat de voordelen opwegen tegen de nadelen.

Toen mijn vader geopereerd werd, bestond het bevolkingsonderzoek nog niet. Hij genas toch en is 98 jaar geworden. Als u meedoet aan dat onderzoek, is de kans op genezing nog veel groter. Doen!

 

Geef een reactie

Reactie

  1. Suzanne Bos says:

    Beste Ted,

    Dat je niet moet wachten als je buikklachten hebt, is naar mijn idee helemaal juist. In mijn boek “Buikgevoel” beschrijf ik waarom en leg ik uit hoe je kunt leren voelen wat je buik je vertelt. Ik kreeg al op jonge leeftijd (21) klachten en ben direct naar de huisarts gegaan. Mijn darmkanker had een genetische oorzaak en ik was natuurlijk wel heel erg jong. Toch heb ik daardoor heel goed geleerd om mijn buikgevoel, mijn ‘gut feeling’ te vinden. En het mooie is dat er ook nog een wetenschappelijke verklaring achter dat gevoel zit, niks zweverigs dus!
    Suzanne Bos