ABP

ABP verhaalt fout op burgers

“U ontvangt naast uw pensioen een aanvulling van ABP. Helaas hebben we geen goed nieuws voor u.” Zo begint de brief die ABP in februari 2019 stuurde naar – naar nu blijkt – 700 gepensioneerden. Er blijkt een fout te zijn gemaakt in de aanlevering van gegevens van SVB naar ABP. Door die fout heeft het ABP in een periode van bijna 5 jaar te veel pensioen uitgekeerd. Het gaat om een aanvulling die het ABP geeft op de partnertoeslag die de SVB aan deze mensen heeft uitgekeerd. Waarom die fout slecht nieuws is, wordt tegen het einde van de brief duidelijk. Het ABP heeft besloten de fout te herstellen. Dat heeft 2 gevolgen: het pensioen gaat omlaag én het te veel betaalde wordt de komende jaren verrekend met het pensioen dat dan nog overblijft. De teruggevorderde bedragen lopen op tot 13.500 euro en vormen dikwijls een veelvoud van het pensioen op jaarbasis.

Als een bom ingeslagen

Dat deze brief is ingeslagen als een bom, merkten we de afgelopen weken in ons spreekuur. Wij werden gebeld door ABP-gepensioneerden die niet meer weten hoe ze het hebben. Een echtpaar dat de caravan zal moeten verkopen. Een man die meteen maar zijn automatische betalingen heeft stopgezet – hoe hij dat gaat oplossen, komt dan maar later. Terwijl onze bellers nog bezig zijn te overzien welke financiële gevolgen dit “geen goed nieuws” gaat hebben voor de komende jaren, komt het ABP met de maandelijkse pensioenuitbetaling. Wat blijkt: het pensioen is meteen verlaagd en de eerste verrekening is al ingezet. Een echtpaar meldt ons dat ze van de ene op de andere maand meer dan 80 procent van hun ABP-pensioen zijn kwijtgeraakt.

Afblijven, ABP

We hebben het al vaker gehad over een situatie waarin het pensioenfonds zegt te veel geld te hebben uitgekeerd. Er gelden dan 2 vuistregels: het pensioen aanpassen naar de toekomst toe mag. Maar wat al is uitgekeerd, daar moet het pensioenfonds van afblijven. Waarom? Mensen zijn afhankelijk van hun pensioen en baseren er hun financiële beslissingen op. Natuurlijk, als de fout is te wijten aan de gepensioneerde zelf of als die de fout had kunnen zien, dan moet er wél terugbetaald worden. Maar dat is hier niet het geval. De pensioenregeling waar het hier om gaat, is erg complex. En de fout zit in de slechte communicatie tussen SVB en ABP.

Bent u ook getroffen?

Natuurlijk zijn we, mét een groep getroffenen, meteen verhaal gaan halen in Heerlen, bij het ABP. Daar bleek dat het ABP in totaal 3 miljoen euro terugvordert op de groep van 700. Vooralsnog wil het ABP alles tot de laatste cent terug. We zullen zien wat daarvan terechtkomt. Wij laten niet los en zijn nu bezig de politiek te mobiliseren. Hoort u bij de 700 gedupeerden? Meld u bij ons!

MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Geef een reactie

Reacties (17)

 1. Ed says:

  Voor de zoveelste keer maakt een pensioenfonds een fout en mogen de gepensioeneerden er voorop draaien. De gepensioeneerden konden dit niet weten en hebben niets fout gedaan. Het ABP moet zijn verlies nemen en dit niet verhalen,het gaat over 3 miljoen wat is dit op de honderden miljarden die het ABP bezit (wij dus) Het ABP geeft weer eens blijk meer met z’n bedrijfsvoering bezig te zijn dan met zijn klanten. Steun de MAX ombudsman helemaal.

  1. Hans2023 says:

   Doe eens een enquête onder de overige deelnemers van ABP en vraag hen of zij zich verantwoordelijk en bereid voelen om voor een fout van SVB (!) te betalen. Ik denk dat ik het antwoord wel weet…

 2. Hans2023 says:

  Spijtige fout, waaraan APB niet zoveel aan kan doen. Foutieve informatie door SVB zorgen hiervoor. ABP is m.i. alleen verantwoordelijk voor informatievoorziening en herstel. En het is niet fair om de schade af te wentelen op de andere ABP deelnemers; zij hebben er helemaal niets mee te maken. Fout afwentelen op SVB betekent dat de belasting betaler er voor moet opdraaien: ook niet fair. Dus helaas: de gepensioneerden hebben onterecht ontvangen, dus (gespreide) terugbetaling lijkt – als onverschuldigde betaling – op zijn plaats. Wel vervelend, overigens.

 3. JANUSCHI says:

  Ik vind dat diegene die de fout heeft gemaakt deze moet herstellen n.l. de SVB
  ????

 4. B.Harmsen says:

  Waarom een nieuw hoofdstuk over dit onderwerp geplaatst had dan ook de reacties over het zelfde onderwerp ook verplaatst, zodat op dit herhaald bericht ook te lezen was dat er ook heel veel mensen door de zelfde fout meer pensioen uitbetaald krijgen met terugwerkkende kracht.

  Maar dat is positief nieuws en daar hebben jullie niks aan zo te lezen omdat jullie er met geen woord over reppen.

  Schaam je.

 5. adrianus-3 says:

  Ik begrijp niet waar SVB zich mee bemoeid, dit (pensioen) is een privé aan gelegenheid en ik heb al een keer ruzie gemaakt met SVB waar hun zich mee bemoeide maar waarschijnlijk is er in dit land geen privé meer. Leven de democratie

 6. Johan12 says:

  Ik voel mee met de slachtoffers. Het is mij nooit gelukt om van het ABP een uitgewerkte verantwoording cq berekening te krijgen van mijn pensioen. Ook de verrekening met mijn geparkeerde VUT gelden kwam niet verder dan de uitkomst. Op een gegeven moment moet je akkoord gaan anders start de uitkering niet. In zo’n dwangsituatie kan je moreel niet de schuld leggen bij de ontvanger.

 7. Anak Asli says:

  ABP moet eerst maar eens de miljoenen die door de kabinetten Kok en Lubbers uit onze pensioenspot geroofd zijn, van de overheid terugeisen. Daardoor kunnen we al jaren niet meer geïndexeerd worden!

 8. B.Harmsen says:

  Beste adrianus-3.

  U heeft gewerkt bij een werkgever die was aangesloten bij ABP. Via die werkgever heeft u pensioen opgebouwd bij ABP. Uw ABP Ouderdomspensioen of ABP Keuze Pensioen is een aanvulling op uw AOW.

  1. Anak Asli says:

   T.a.v. B.Harmsen, bijgaand links om de pensioen roof te bevestigen.

   financieel.infonu.nl/diversen/168264-pensioenroof-door-uitnamewet-veel-minder-abp-pensioen.html
   marketupdate.nl/dossiers/pensioenen-dossiers/het-abp-en-de-verdwenen-miljarden/

 9. oosterwijck says:

  Het wordt tijd dat de loonslaven in Nederland, de pensioenfondsen duidelijk maken dat de loonslaven eigenaar zijn van de ingelegde gelden, en niet de pensioenfondsen. Dus pensioenfondsen: vraag de deelnemers om raad. Denk niet dat jullie de dienst uit kunnen maken. In dit geval. is de SVB verantwoordelijk en moet daar het tekort worden teruggehaald. Ook de opmerking van, Anak Asli, dat het geroofde kapitaal door Lubbers en Balkenende, terugbetaald moet worden, is geheel op zijn plaats. Ook de 750 miljoen, die ABP directeur Mason kado kreeg voor de overdekte tennishallen van zijn zoon (als zwijggeld voor de roof van Lubbers), moeten terug betaald worden. En dan nog even een opmerking over de dekkingsgraad: Die is ruim voldoende voor de komende 50 jaar, al zou er geen cent meer ingelegd worden. Dus met een als maar groeiende inleg, wordt de dekkingsgraad alleen maar beter.

 10. Anak Asli says:

  T.a.v. B.Harmsen.

  Als je op Google “pensioen roof” typt, krijg je een aantal links die dit bevestigen.

  1. B.Harmsen says:

   Beste Anak Asli,

   Kan me niet herinneren dat ik iets over de pensioen roof schreef.

 11. oosterwijck says:

  Anak Asli,
  Toch een geval van Alzheimer.

 12. B.Harmsen says:

  Beste Oosterwijck

  U schrijft (Het wordt tijd dat de loonslaven in Nederland, de pensioenfondsen duidelijk maken dat de loonslaven eigenaar zijn van de ingelegde gelden, en niet de pensioenfondsen.)

  Ik mag aannemen dat u zich beschikbaar heeft gesteld bij de laatste verkiezingen om de deelnemers te vertegenwoordigen tijdens de bijeenkomsten van het Verantwoordingsorgaan of tenminste je stem heeft uitgebracht om je te laten vertegenwoordigen.

  bit.ly/2SWHoAm

  1. oosterwijck says:

   Helaas heb ik geen pensioen bij het ABP. … Ik heb twee pensioenen bij het ABP gehad, maar een pensioen is overgedragen in de jaren negentig aan het PWRI. En een ander (klein) pensioen is door het ABP afgekocht (ik had geen keus). Ik heb één belangrijk pensioen (26 jaar opbouw) bij het PWRI en dat pensioenfonds heeft nog nooit gekort op de pensioenen. Elk jaar wordt het pensioen (een klein beetje) verhoogd. Dit jaar per 1 november (ben ik 66 jaar en 4 maanden), ga ik officieel met pensioen en krijg ik voor het eerst mijn pensioen uitbetaald.

 13. B.Harmsen says:

  Beste Oosterwijck,

  Ik dacht gezien u reactie dat u zeer nauw betrokken was bij het ABP maar dat blijkt dus helemaal niet het geval te zijn en was de reactie van u meer uit gewone frustratie.

  Ik zou u adviseren je niet druk te maken over alles en nog wat maar ga vanaf november heerlijk genieten van je wel verdiende pensioen en indien mogelijk ga veel op stap/vakanties en die hoeven niet altijd de kop te kosten en bv treinen door Europa is heel leuk en veel te zien en in Hongarije reis je gratis.