ABP

ABP-aanvulling voor tweeverdieners

Enkele weken geleden vertelden we u over een onbekende, maar financieel interessante pensioenaanvulling van het ABP. Sinds het verschijnen van die column heeft ons spreekuur het drukker dan ooit. We moesten zelfs tijdelijk een callcenter inschakelen om iedereen die hiervoor belt, op weg te kunnen helpen.

ABP-gepensioneerden die vóór 1995 gelijktijdig met hun partner pensioen hebben opgebouwd, hebben veelal recht op een aanvulling. We lieten zien hoe twee ABP-gepensioneerden door het opsturen van een speciaal daarvoor bedoeld formuliertje inmiddels een hoger pensioen ontvangen, plus een nabetaling van duizenden euro’s. De belangrijkste vraag van alle bellers is uiteraard: kom ik ook in aanmerking voor die aanvulling? Daarom deze verdere toelichting op hoe de aanvulling werkt en een paar veel voorkomende situaties.

Allereerst de hoofdregel. Ontvangen u en uw partner beiden AOW en hebt u vóór 1995 tegelijk pensioen opgebouwd, waarvan één van u bij ABP, dan komt u waarschijnlijk voor de aanvulling in aanmerking. Belt u ons, en wij helpen u verder op weg.

Gescheiden vóór AOW-leeftijd

De heer Blonk heeft tegelijk met zijn ex vóór 1995 pensioen opgebouwd. Zijn vraag: kom ik vanwege mijn ex in aanmerking voor de aanvulling? Het antwoord is nee. Het gaat erom met wie u vanaf uw AOW samen bent. Heeft u met diegene gelijktijdig pensioen opgebouwd vóór 1995, dan heeft het zin om de aanvulling aan te vragen. De heer Blonk blijkt hertrouwd te zijn. Met zijn huidige partner heeft hij óók gelijktijdig pensioen opgebouwd voor 1995. Daardoor heeft het tóch zin om de aanvulling aan te vragen, maar dan met de pensioengegevens van de huidige partner. Inmiddels heeft de heer Blonk van ABP te horen gekregen dat de aanvulling in zijn geval ongeveer 69 euro per maand zal bedragen.

Pensioenpotje overgedragen

Mevrouw Scherstra heeft vóór 1995 pensioen opgebouwd bij ABP, maar heeft haar pensioenpotje in 1993 overgedragen aan pensioenfonds PFZW. Daar ontvangt ze nu pensioen van, net als haar partner. Haar vraag: kom ik in aanmerking voor de aanvulling, ondanks dat ik niet meer bij ABP zit? Het antwoord is ja. Als de waardeoverdracht vóór 2007 heeft plaatsgevonden, is de aanvulling niet in de waardeoverdracht meegenomen. Inmiddels heeft mevrouw Scherstra van ABP te horen gekregen dat ze van ABP een aanvulling van ongeveer 100 euro per maand zal krijgen, plus een nabetaling van circa 10.000 euro.

Partner overleden

Het echtpaar Van den Heuvel heeft ook gelijktijdig pensioen opgebouwd, vanaf 1968. Onlangs is de heer Van den Heuvel op 88-jarige leeftijd overleden. Heeft zijn vrouw nog recht op een nabetaling van de misgelopen aanvulling? Het antwoord is wederom ja. Daarnaast heeft zij recht op een hoger nabestaandenpensioen, vanwege gelijktijdige pensioenopbouw vóór 1986. Inmiddels heeft ABP laten weten dat mevrouw Van den Heuvel een nabetaling van ruim 50.000 euro tegemoet kan zien.

MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Geef een reactie

Reacties (4)

  cees slooff says:

  Bedankt Rogier !

  Nadat we jullie begin februari jullie gemaild hebben , hebben we vanwege de drukte bij jullie 11-02 het ABP geschreven met de noodzakelijke gegevens en formulieren en aangetekend verstuurd met het verzoek om bevestiging van ontvangst . We hebben nog niks gehoord ,moeten we geduldig afwachten ? groeten Cees

   ABP pensioen says:

   Hallo, mij is verteld dat het ABP na inzending stukken binnen 6 weken zal/moet reageren. Succes

  ABP pensioen says:

  Nog even een tip kijk in mijn abp daar staat in de berichten de ontvangst van de stukken. In mijn geval dezelfde datum als u de 11 februari verzonden. Dan krijg ik voor 25 maart as bericht is beloofd door ABP

   Putirulan says:

   Wij de papieren 21-04-2020 opgestuurd naar ABP, nog steeds geen reactie gehad ,zij zeiden voor 01-07-2020 bericht ,helaas nog steeds geen bericht ontvangen