ABP-aanvulling

ABP-aanvulling tweeverdieners: oogsttijd

Begin dit jaar lieten we in onze column en in Meldpunt zien hoe ABP-gepensioneerden die een partner hebben die vóór 1995 gelijktijdig pensioen opbouwde, een aanvulling op hun pensioen kunnen krijgen.

De pensioenverhoging gaat in vanaf het moment dat beide partners AOW ontvangen en bedraagt een paar tientjes per maand. Naarmate de gelijktijdige pensioenopbouw langer heeft geduurd, kan de aanvulling oplopen tot 200 à 300 euro per maand. Als u al langer recht had op deze aanvulling, dan krijgt u alles alsnog nabetaald. Zo’n nabetaling kan duizenden tot tienduizenden euro’s bedragen. ABP betaalt hierover ook nog eens wettelijke rente uit. Maar alleen als u daar expliciet om vraagt.

U belde ons plat

Wij dachten dat vele ABP-gepensioneerden deze tot dan toe vrij onbekende aanvulling alsnog zouden kunnen aanvragen. U leek dit met ons eens te zijn: de informatiepagina op MAXVandaag.nl werd tienduizenden keren bezocht. Ons spreekuur moest een extra callcenter inschakelen om de duizenden telefoontjes over dit ene onderwerp het hoofd te kunnen bieden. En nog steeds krijgen we dagelijks telefoontjes van MAX-leden die de aanvulling willen aanvragen.

Deze massale belangstelling staat in schril contrast met de inschatting van ABP zelf. Het pensioenfonds kan geen exacte aantallen noemen, maar geeft wel aan dat het aantal aanvullingen dat ten onrechte op de plank is blijven liggen, beperkt is.

Spontane bedankjes

Ondertussen krijgen we al wekenlang dagelijks spontane bedankjes binnen, zoals deze:

“Dankzij de MAX Ombudsman (artikel in het MAX Magazine nr. 5) krijg ik
€ 2797,14 netto terug en € 38,49 elke maand bij het pensioen. Een prachtig resultaat, hartelijk dank voor het artikel.”

en deze:

“Mede dankzij het programma Meldpunt van uw omroep betreffende de fouten die zijn gemaakt met de pensioenen bij het ABP, heb ik een aanzienlijk bedrag van ruim 10.000 euro netto teruggekregen en iedere maand 148 euro verhoging van mijn pensioen.”

Help ons bij ons onderzoek

Dit zijn hartverwarmende en bemoedigende reacties, die nieuwsgierig maken naar hoe het die duizenden andere aanvragers is vergaan. Klopt het wat ABP zegt, dat het gaat om een beperkt aantal gevallen, of is dit toch veel groter?

Daarom starten we een onderzoek, waar we uw hulp bij nodig hebben. Als u de aanvulling bij ABP heeft aangevraagd, en u heeft inmiddels een beoordeling van ABP, stuur dan een mailtje naar abpaanvulling@omroepmax.nl. U hoeft daar verder niets in te zetten. Wij zullen u later deze zomer een vragenlijst sturen. Uiteraard garanderen wij uw anonimiteit.
Als uzelf nog vragen heeft over deze aanvulling, verzoeken wij u om ons ook in dat geval niet te bellen, maar eveneens dit speciale e-mailadres te gebruiken. Vermeld daarbij dat u een vraag heeft. Wij sturen u dan alle beschikbare informatie over deze aanvulling.

Wij hopen dat u ons massaal mailt. Na de zomer zullen wij de resultaten van ons onderzoek presenteren.

Heeft u een vraag, klacht of opmerking over een ander onderwerp en bent u MAX-lid? Dan kunt u wel gebruik maken van het gratis telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Geef een reactie

Reacties (3)

  vandewurffhopman says:

  ik heb in Januarie 2020 een formulier samenvallende diensttijd naar het ABP opgestuurd en tot op heden na een paar keer contact met het ABP te hebben gehad nog steeds niets vernomen van hun

  Wijk says:

  Door een vriend werd ik attent gemaakt op het abp samenvallend pensioen. Dankzij dit bericht heb ik 3600 Euro terug ontvangen en krijg ik maandelijks 65 Euro meer pensioen.
  Dank voor het naar buiten brengen hiervan.

  oosterwijck says:

  ABP frustreert uitbetaling aanvulling.

  ABP heeft weer een extra drempel bedacht om het aanvullend pensioen uit te betalen.

  Mijn moeder heeft samen met de kinderen ruim tien jaar lang gevraagd om het aanvullend pensioen bij het ABP. Dat werd steeds afgewezen met de uitleg, dat ze geen rechten had. Vorig jaar is mijn moeder overleden en een paar maanden geleden nam het ABP contact op met de nabestaanden. Mijn moeder had toch recht op de aanvulling. ABP vraagt om een testament om vast te stellen wie de rechthebbenden zijn, dus stuurden we een testament, opgemaakt bij leven, door een notaris. ABP antwoordt dat het een recent notarieel testament moet zijn, opgemaakt na het overlijden. Wij als nabestaanden denken daar anders over. Een nieuw testament voegt niets toe en kost veel geld. … ABP weigert elke medewerking.