ARIA kandidaat Isabel

ARIA kandidaat Isabel

Het programma ARIA gaat op zoek naar de nieuwe operaster van Nederland. In de 8-delige serie wordt de kandidaten wekelijks het vuur aan de vocale schenen gelegd met uitdagende zangopdrachten. De jury bestaat uit: Rosemary Joshua, Tania Kross en Henk Poort. Wie zijn de kandidaten en waarom doen zij mee? We stellen ze graag aan u voor. Hieronder stelt Isabel zich aan u voor. 

Maria Callas

Het leven van de Noord-Hollandse Isabel verandert als ze als jong meisje een documentaire ziet over Maria Callas. Ze is meteen verkocht, zingen en acteren, dat is wat ze wil. Ze gaat studeren aan het Conservatorium in Rotterdam en reist de wereld over.

Leven van haar stem

Er komt van alles op haar pad. Zo speelt ze een rol in de musical Saturday Night fever op cruiseschepen in de Cariben, maar ook de televisiecompetitie My name is. Als Christina Aquilera wint ze de editie van 2011. Sindsdien leeft ze van haar stem. De afgelopen 4 jaar heeft Isabel met een eigen entertainmentshow opgetreden, vooral buiten Nederland. Ze doet inspreekwerk, van commercials tot luisterboeken en als voice-over van televisieprogramma’s. Ze houdt van mountainbiken, karten, de natuur en van pretparken.

“Opera delen met mensen en de mensen raken en verrassen, dat is zo mooi.”

Grote liefde opera

Opera is nog altijd een grote liefde. Bij de gedachte aan het zingen van aria’s voor een groot Nederlands publiek, kan ze spontaan huilen. Dit repertoire zou voor veel meer mensen toegankelijk moeten zijn, vindt ze. En ze weet zeker dat ze daar een grote bijdrage aan kan leveren. “Opera delen met mensen en de mensen raken en verrassen, dat is zo mooi.”

Isabel zingt:

O mio babbino caro uit de komische opera Gianni Schicchi van Puccini. In de opera Gianni Schicchi draait het om hebzucht en om hypocrisie. Als een rijke man is gestorven, doen alle familieleden alsof ze enorm verdrietig zijn. Maar ondertussen is iedereen alleen maar bezig met de vraag: valt er voor mij wat te erven? Als het testament opduikt, blijkt dat vies tegen te vallen: al het geld gaat naar de kerk. Via een list probeert de familie om de erfenis alsnog in handen te krijgen. Daartoe wordt de hulp van een slimme buurman in geroepen: Gianni Schicchi heet hij, maar die voelt daar eigenlijk niets voor.

Het karakter dat de aria zingt is zijn dochter. Ze probeert haar vader over te halen om toch mee te doen, zodat zij en haar geliefde alsnog zullen delen in de erfenis. O mio babbino caro laat zich dan ook vertalen als ‘O mijn lieve vadertje..’ De aria klinkt heel lieflijk en gevoelig, maar is eigenlijk doorspekt van eigenbelang…

Het programma ARIA is te zien vanaf zondag 10 oktober 2021 om 20.30 uur op NPO 1.

(Foto: Merlijn Doomernik)

Geef een reactie