aria

De Aria’s uit aflevering 7

In ARIA worden de kandidaten elke week het vuur aan de vocale schenen gelegd met uitdagende zangopdrachten. In aflevering 7 zijn zij te horen met onderstaande aria’s.

Deze aflevering zoeken de zangers de grenzen op van het operagenre. Ze zingen zelfgekozen stukken, op het grensvlak tussen opera en lichte muziek.

Elenora zingt

Het lied Granada. Granada is een lied dat in 1932 werd geschreven door de Mexicaan Agustín Lara, componist van talloze populaire liederen. Het is een liefdesverklaring aan de zonovergoten stad Granada, diep in het zuiden van Spanje.

Het vertelt over zigeuners en stierenvechters, en niet in de laatste plaats over de mooie vrouwen waar de stad zo vol van is. Een stad trouwens waar de componist naar verluidt nooit in zijn leven was geweest.

Granada is door vele zangers opgenomen in de loop van de eeuw, en voor de beroemde tenor José Carreras werd het een lijflied. Voor Elenora heeft het lied een bijzondere lading, omdat Granada het lievelingslied van haar opa was.

Amy Egbers zingt

Die Moritat von Mackie Messer uit Die Driegroschenoper. Die Dreigroschenoper – de Driestuiveropera – van Kurt Weill speelt zich af in het duistere criminele milieu van Londen, aan het einde van de 19e eeuw.

Het is het verhaal van Mackie Messer, ook wel bekend als Mack the Knife. Hij is de onbetwiste koning van de onderwereld. Als het doek voor de eerste keer opengaat, stelt een straatzangeres in dit beroemd geworden lied Mack the Knife voor aan het verzamelde publiek. Ze vergelijkt hem met een haai, en ze vertelt over de wrede misdaden die hij heeft gepleegd..

Heel veel grote artiesten, waaronder Frank Sinatra, namen het lied op. De versie van Robbie Williams is misschien wel de bekendste.

Michiel zingt

Het lied O sole mio. O Sole mio – Mijn Zon – is een heerlijk romantisch lied dat we allemaal kennen. Het is ontelbare keren uitgevoerd sinds het 120 jaar geleden werd geschreven door twee Napolitanen.

De beroemde tenor Enrico Caruso, die zelf in Napels werd geboren, had er grote successen mee, net als later onder meer Luciano Pavarotti. Elvis maakte onder de titel It is now or never z’n eigen versie, die wereldwijd een geweldige hit werd.

En ook vandaag de dag nog behoort O sole mio tot de all time favorieten van de zingende gondeliers in Venetië.

Ami Hewitt zingt

Het lied Danny Boy. Danny Boy is een prachtige sentimentele Ierse ballade, in 1913 geschreven door Frederic Weatherly. Meteen na het uitkomen was Danny Boy een geweldige hit, en het werd een lied dat diep in de harten van de Ieren terecht kwam.

Het lied laat een ouder aan het woord die afscheid neemt van een zoon. Het hoe en waarom van dat afscheid wordt niet duidelijk, maar in Ierland wordt Danny Boy vaak op begrafenissen gezongen. Ook daardoor heeft het voor de Ierse Ami een grote emotionele lading.

Geef een reactie