ARIA's

De Aria’s uit aflevering 6

In ARIA worden de kandidaten elke week het vuur aan de vocale schenen gelegd met uitdagende zangopdrachten. In aflevering 6 zijn zij te horen met onderstaande aria’s.

Ami zingt

Olympia’s aria uit de opera Les contes d’Hoffmann. In de opera Les contes d’Hoffmann volgen we de dichter Hoffmann op zijn zoektocht naar de ware liefde. 3 keer wordt hij verliefd in het verhaal, en over 1 van die liefdes gaat de aria waarnaar we gaan luisteren.

Het is nogal een bijzondere vrouw die centraal staat in de aria: Olympia heet ze, en ze is een automatische pop, die door een wetenschapper is gecreëerd. Die wetenschapper doet alsof ze z’n dochter is, een meisje van vlees en bloed, en op een feestje bij hem thuis stelt hij Olympia aan zijn gasten voor.

Ze is beeldschoon, maar ook blind, en er mankeert nog wel het een en ander aan haar: het hele optreden kraakt en piept aan alle kanten…Voor Ami een geweldige uitdaging om Olympia geloofwaardig neer te zetten!

Sam zingt

Wer ein liebchen hat gefunden uit de opera Die Entführung aus dem Serail. Die entfuhrung aus dem Serail – de ontvoering uit de harem – is geen overbekende opera, maar de muziek is daarom niet minder schitterend. En dat kan ook niet anders als Mozart zelf de componist is.

In het kort het verhaal: de Spaanse edelvrouw Constance is ontvoerd en wordt in een paleis in Turkije vastgehouden. Daar is ze onderdeel geworden van de harem van een machtige man. Haar geliefde Belmonte probeert haar te bevrijden.

Vaak zijn de mooiste aria’s niet meer dan zijlijntjes in het grote verhaal van de opera, en dat is ook hier het geval. Het is de bewaker van de harem die aan iedereen die het maar wil horen, zijn liefdesadviezen geeft. “Geef al de liefde die je hebt aan je vrouw” zingt hij “maar sluit haar wel op, anders ben je haar zo weer kwijt..”

Elenora zingt

Tiara! uit de opera The enchanted pig. The enchanted pig – het betoverde varken – is voor operabegrippen splinternieuw. De première was 15 jaar geleden, en toch klinkt het verhaal als een oud sprookje.

Een koning trekt ten oorlog, en zegt z’n 3 dochters dat ze overal mogen komen in het kasteel, behalve in één kamer. Als ze dat toch doen, vinden ze daar een boek dat hen vertelt dat 2 van hen zullen trouwen met een prins en de 3e met – jawel –een varken. Die uiteindelijk natuurlijk ook een prins blijkt te zijn.

De heerlijk uitzinnige aria van Elenora kon wel eens een nieuwe klassieker te worden. Hij wordt gezongen door het karakter Adelaide, de dochter van een heks. Ook zij gaat trouwen, maar met nog een paar dagen te gaan tot haar huwelijk, wordt ze met de minuut hysterischer. Ze ontpopt zich als een ware bridezilla, en vooral haar bedienden moeten het ontgelden: het is allemaal waardeloos wat ze hebben geregeld, om te beginnen die tiara, maar daar blijft het lang niet bij…

Michiel zingt

Het lied Non ti scordar di me. Non ti scordar di me – vergeet mij niet – is een onversneden tranentrekker. Het is geen aria uit een opera, maar een Napolitaans lied uit het begin van de 20e eeuw. Het lied werd in 1935 gebruikt in een film met dezelfde titel, waarna het een klassieke status kreeg. Talloze grote zangers hebben het sindsdien gezongen.

Het is een langzame, ontroerende wals over een afscheid. Een man staat op de kade, zijn grote liefde vertrekt. Zal ze ooit nog terugkeren? We weten het niet. Hij hoopt maar één ding: dat ze hem niet zal vergeten….

Amy Egbers zingt

Il vecchiotto cerca moglie uit Il barbiere di Siviglia. De Barbier van Sevilla van Rossini is een onvervalst meesterwerk dat al 200 jaar een grote publiekslieveling is. Het verhaal gaat over de pogingen van een Graaf om het meisje van zijn dromen te veroveren. Hij wordt daarbij geholpen door Figaro, de slimme barbier van Sevilla.

Het is een heerlijke klucht vol verkleedpartijen en misverstanden, waarin de liefde uiteindelijk overwint. Over die liefde gaat ook de aria van Amy. Ze speelt de rol van Berta, een al wat oudere dienstmeid. Van een afstandje heeft ze alle liefdesperikelen aanschouwd, en in haar aria zet ze haar gedachten over de liefde uiteen: het is een enorm gedoe, maar wat zou ze het graag zelf ook eens willen ervaren..

Geef een reactie