aria

De Aria’s uit aflevering 5

In ARIA worden de kandidaten elke week het vuur aan de vocale schenen gelegd met uitdagende zangopdrachten. In aflevering 5 zijn zij te horen met onderstaande aria’s.

Deze aflevering ziet er iets anders uit dan de voorgaande. De 5e aflevering staat namelijk in het teken van samen zingen. De 6 overgebleven deelnemers zingen daarom allemaal een duet en een terzet.

Amy Egbers en Ami Hewitt zingen

Het Bloemenduet uit de opera Lakmé. Het verhaal van de opera speelt zich af in het India van de 19e eeuw, als dat land een kolonie is van Engeland. Het draait om de onmogelijke liefde tussen een Britse officier die daar is gestationeerd, en de dochter van een Indiase priester: Lakmé is haar naam.

Het is een droevig liefdesverhaal, dat zoals zo vaak in de opera eindigt met de tragische dood van de vrouwelijke hoofdpersoon. Door een giftige bloem in dit geval.

Veruit de bekendste muziek is het heerlijke Bloemenduet dat erin voorkomt, muziek die in veel reclames en films is terug te vinden. Het is een duet van Lakmé en haar bediende. Het verhaal is nog maar net begonnen, alles is nog pais en vree, en de vrouwen gaan bloemen plukken bij de rivier. De schoonheid van die bloemen, is waarover de 2 vrouwen hun prachtige duet zingen.

Elenora en Michiel zingen

Het liefdesduet O soave fanciulla uit La Bohème. Het is al sinds de première een van de meest geliefde opera’s die er zijn: La Bohème van Puccini. Het is een onweerstaanbaar, bitterzoet verhaal over vriendschap, over de vergankelijkheid van het leven, en natuurlijk over de liefde.

4 jonge mannen wonen op een zolderetage in Parijs. Ze hebben geen cent te makken, maar barsten van de levenslust. Een van hen – Rodolfo – wordt verliefd op het buurmeisje Mimi, en zij op hem. Pas veel later zal blijken dat zij aan TBC lijdt, waardoor een noodlottig einde onafwendbaar is.

Als het duet O soave fanciulla (‘O lief meisje’) wordt gezongen, is de liefde tussen Rodolfo en Mimi nog maar net ontbrand. Hun lied is dan ook een liefdesduet van het zuiverste water.

Sam en Isabel zingen

Het duet Pa-pa-pa-Papageno uit de opera Die Zauberflöte.
Die Zauberflöte
 van Mozart behoort tot de bekendste en meest uitgevoerde opera’s die er zijn. Het stuk zit boordevol beroemde geworden muziek.

Het verhaal draait om 2 mannen die op pad gestuurd worden om een ontvoerde jonge vrouw te bevrijden. De 1 is een klassieke, stoere held zou je kunnen zeggen, en de ander is juist zijn tegenhanger: de vogelvanger Papageno. Hij is een flierefluiter, niet al te slim en dol op vrouwen.

Maar in zijn hart is Papageno een goeierik, en daarvoor wordt hij uiteindelijk beloond in het verhaal, als hij de vrouw van zijn dromen tegenkomt: Papagena heet zij.

Het zeer bekende en vrolijk stemmende duet dat zij zingen is hun wederzijdse liefdesverklaring. Ze bezingen de vele kinderen die ze later hopen te krijgen: eerst een kleine Papageno, en dan een kleine Papagena..

Michiel, Elenora en Ami zingen

Het terzet Ich bin die erste Sängerin uit de opera Der Schauspieldirektor.

In der Schauspieldirektor van Mozart wordt de opera zelf op de hak genomen: het is een uitbundige parodie die vooral gaat over de beruchte ijdelheid en geldzucht van operazangers.

2 heren van de schouwburg zijn op zoek naar zangers voor hun volgende operaproductie. Er worden 2 vrouwen aangenomen, die vervolgens eindeloos kibbelen over wie van hen de hoofdrol mag gaan zingen. Ze vinden zichzelf daarvoor uiteraard het meest geschikt. Daarover gaat dit heerlijke lied.
Een mannelijke zanger probeert ondertussen uit alle macht de 2 dames tot rede te brengen…

Isabel, Sam en Amy zingen

Het terzet Tous les trois réunis uit de opera La Fille du régiment.

La fille du régiment is een liefdesverhaal dat zich afspeelt tijdens een van de oorlogen die Napoleon uitvocht in Europa, aan het begin van de negentiende eeuw.

Het is het verhaal van een meisje dat als baby is achtergelaten op het slagveld, en dat wordt geadopteerd door een regiment soldaten. Marie is haar naam, en ze groeit op tussen de militairen.

Op een goed moment wordt ze verliefd op Tonio, maar juist als het erop lijkt dat ze samen van de liefde kunnen genieten, wordt Marie opgeroepen om bij een Markiezin op haar kasteel te komen wonen. Deze beweert haar tante te zijn, en is van plan Marie te heropvoeden tot een echte dame.

Nadat Marie enkele maanden in het kasteel heeft gewoond, wordt ze eindelijk herenigd met haar geliefde Tonio en met een sergeant uit het regiment: een goede vriend van het paar. Dat is het moment waarop de 3 hun uitbundige lied zingen:’ Tous les trois réunis! We zijn eindelijk weer samen!’.  Muziek die nog lang in je hoofd blijft rondzingen…

Geef een reactie

Reactie

    bassdrummer says:

    L.S.
    Is het nummer Bloemen duet met Amy Egberts en Ami Hewitt egens te kopen, beluisteren.

    Met vriendelijke groet
    Gerard van Haalen