banaan

Wetenschappers vinden redding voor met uitsterven bedreigde banaan

In Nederland worden meer dan 720 miljoen bananen per jaar gegeten. Daarmee is het één van de populairste fruitsoorten in ons land. Ook wereldwijd is de vrucht zeer geliefd. De rijkelijk met bananen gevulde schappen waar we zo gewend aan zijn lijken even tot de verleden tijd te gaan behoren. Onlangs waarschuwt de Verenigde Naties namelijk dat de banaan zo ernstig door een dodelijke schimmelziekte bedreigd wordt, dat hij wel eens helemaal kan verdwijnen.

Wilde banaan resistent

Wetenschappers hebben inmiddels een remedie ontdekt tegen de dodelijke bananenziekte. De wilde (oneetbare) banaan blijkt immuun te zijn voor de schimmels en door resistentiegenen uit deze bananensoort te plaatsen in de meest geteelde banaan, de Cavendish, lijkt deze soort nu gered te zijn. Daarmee is het gevaar nog niet helemaal afgewend, want alle niet behandelde bananensoorten zijn dan nog steeds bevattelijk voor de schimmels, maar het is een grote stap vooruit.

Grote bedreiging

De schimmel waar het om gaat, de Fusarium-schimmel, veroorzaakt bij bananen de Panamaziekte. Ruim 50 jaar geleden is de Panamaziekte het bananenras Gros Michel fataal. Inmiddels is er een extreem virulente variant, die Tropical Race 4 of TR-4 genoemd wordt. Die variant tast nu onder andere de populaire Cavendish aan. “TR4 kan meer dan 40 jaar in de grond blijven zitten en er is geen effectieve pesticide tegen de schimmel,” vertelt onderzoeker James Dale tegenover Scientas. “Het is een enorm probleem. De schimmel heeft Cavendish-plantages in vele delen van de wereld aangetast en verspreidt zich rap over Azië. Het is een heel grote bedreiging voor de commerciële bananenproductie wereldwijd.”

Complex proces

Dale en zijn collega’s werken hard aan een redding. Het is hen gelukt om Cavendish-bananen te kweken die bestand zijn tegen TR4, door dus gebruik te maken van genen uit de wilde banaan. “Maar het is een complex proces dat nog wel 4 of 5 jaar laboratoriumwerk vereist,” zegt de onderzoeker. Het onderzoek richt zich daarnaast op de zoektocht naar verdere genen in wilde bananen, die deze planten resistent maken voor TR4 en andere gevaarlijke ziekten. Er is dus licht aan het einde van de tunnel, maar het zal nog jaren duren voor de resistente banaan op de markt is.

(Bron: ANP, scientas.nl, bnr.nl)

Geef een reactie