Voedingsmiddelen die u kunt eten als u ziek bent.

Dit kunt u het beste eten en drinken bij griep

Wanneer u ziek bent, bijvoorbeeld door een verkoudheid of griep, heeft u vaak weinig trek. Toch is het dan belangrijk om goed te blijven eten en drinken. Uw lichaam heeft namelijk energie en voedingsstoffen nodig om beter te worden. En sommige producten kunnen uw lichaam zelfs ondersteunen tijdens het herstel.

Blijf goed drinken tijdens de griep

Wanneer u ziek bent, verliest u vaak extra vocht. Drink daarom genoeg water of thee. Dat helpt om uitdroging te voorkomen. Warme dranken met gember of honing kunnen bovendien uw keel verzachten en geven een prettig, warm gevoel. Probeer alcohol en cafeïne te vermijden, want die zorgen juist voor meer vochtverlies.

Kies voor licht verteerbaar eten

Wanneer u griep heeft, werkt uw spijsvertering doorgaans wat trager. Alle aandacht gaat namelijk uit naar het bestrijden van de betreffende bacterie of het virus. Dan is het aan te raden om te kiezen voor lichte maaltijden. Denk aan soep, gekookte groenten, rijst of havermout. Eet kleine porties verspreid over de dag, in plaats van 3 grote maaltijden. Zo belast u uw maag niet te veel. Laat vet en pittig eten liever even staan, want dat kan misselijkheid of buikpijn erger maken.

Je ziet een theeglas, strips met medicijnen en een thermometer. Alles tegen griep
Lees ook: Wanneer moet ik met griep naar de huisarts?

Eet voldoende eiwitten voor uw spieren en weefsel

Eiwitten helpen uw lichaam te herstellen. Eiwitrijke producten zorgen namelijk voor energie en helpen bij het herstel van spieren en weefsel. Probeer daarom dagelijks wat eiwitten te eten, bijvoorbeeld uit kip, vis, eieren, tofu of bonen. Ook yoghurt of kwark zijn goede keuzes. Een product met probiotica (zoals kefir) is extra gunstig, omdat het uw darmen ondersteunt en gezonde darmen zijn belangrijk voor uw weerstand.

Voedingsmiddelen met veel vitamines en mineralen

Groenten en fruit zitten vol vitamines en mineralen die uw lichaam tijdens de griep goed kan gebruiken. Vitamine C, bijvoorbeeld uit sinaasappels, kiwi’s en paprika’s, ondersteunt uw afweer. Gember is ook een goede keuze: het werkt ontstekingsremmend en kan helpen tegen misselijkheid. Daarnaast kunnen sommige kruiden uw lichaam extra ondersteunen. Zo kan een beetje zwarte peper helpen om de griep er sneller uit te zweten.

Wat kunt u eten als u (heel) weinig trek heeft?

Heeft u (heel) weinig eetlust, begin dan met iets kleins. Denk bijvoorbeeld aan een kop warme kippensoep: het zou de luchtwegen openzetten, geeft vocht en eiwitten en u krijgt het makkelijk naar binnen. Havermoutpap kan ook prettig zijn, vooral met wat gember of kurkuma erdoor. Dat geeft niet alleen smaak, maar ook extra voedingsstoffen. Volkoren crackers of een snee geroosterd brood met wat beleg zijn licht, maar geven toch energie.

Luister altijd naar uw lichaam

Iedereen is anders, dus luister altijd goed naar wat uw lichaam aangeeft. Dwing uzelf niet om veel te eten als het niet gaat. Combineer gezonde voeding daarnaast met voldoende rust, want herstellen kost energie én tijd. Blijft u langer ziek of kunt u nauwelijks eten of drinken, neem dan contact op met uw huisarts.

Je ziet een theeglas, strips met medicijnen en een thermometer. Alles tegen griep
Lees ook: Wanneer moet ik met griep naar de huisarts?

(Bron: Gezondnu, Delicious, Foodies, Heel Holland Bakt, Archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie