Courgettedip met kappertjes, pijnboompitten en rozijnen van Welmoed Bezoen
Publicatiedatum: 12 september 2025
Het duurt misschien even om deze courgettedip te maken, maar dan zet u wel iets lekkers op tafel. Courgette wordt namelijk zijdezacht als het op laag vuur staat te stoven. Lekker om er een stokbroodje bij te eten.
Ingrediënten, voor 4 personen:
- 100 milliliter extra vergine olijfolie
- 75 gram pijnboompitten
- 2 knoflooktenen, fijngehakt
- 3 eetlepels rozijnen
- 3 grote sjalotten, gesnipperd
- 3 courgettes, in grove stukken
- 2 eetlepels witte wijnazijn
- 1 eetlepel kappertjes
- 100 gram feta, verkruimeld
- blaadjes van 2 takjes munt, fijngesneden
- zout en peper
- stokbrood of pain de campagne, om erbij te serveren
Bereiding courgettedip
Verhit de olijfolie met de pijnboompitten in een grote pan met passend deksel op middelhoog vuur en bak de pijnboompitten lichtbruin. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze afkoelen op een bordje.
Voeg de knoflook, rozijnen en sjalotten toe aan de pan en bak de sjalotten lichtbruin. Roer regelmatig zodat alles gelijkmatig bakt. Breng het op smaak met zout en peper.
Voeg de courgettes toe, schep een paar keer om, leg het deksel op de pan en verlaag het vuur. Stoof op laag vuur 35 tot 45 minuten, tot de courgettes helemaal zijn bezweken onder de hitte en boterzacht zijn. Schep voorzichtig om de 10 minuten even om zodat er niets aanbakt.
Haal het deksel van de pan en bak tot het meeste vocht is verdampt. Schep de courgettes in een kom. Voeg de azijn, kappertjes, feta en munt toe, meng goed en breng op smaak met zout en peper. Roer vlak voor het serveren de pijnboompitten erdoor. Serveer met stokbrood of pain de campagne.
Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina.
(Bron en foto: Welmoed Bezoen)



