gemberbolussen

Gemberbolussen

De bolus is een echte Zeeuwse lekkernij. Robèrt van Beckhoven geeft met deze gemberbolussen een extra twist aan de ‘gewone’ bolus. Dit recept is voor ongeveer 12 stuks.

Ingrediënten:

Van het deeg:

  • 125 gram melk
  • 25 gram gist
  • 12,5 gram basterdsuiker
  • 250 gram patentbloem
  • 5 gram zout
  • 37,5 gram boter
  • 0,5 ei

De gemberspijs:

  • 75 gram amandelen
  • 75 gram kristalsuiker
  • 0,5 ei
  • 260 gram stemgember

Extra nodig:

  • 25 gram gemberstroop (opgevangen van de stemgember)
  • rietsuiker om in te rollen

Bereidingswijze:

Van het deeg:
Verwarm de melk tot lauwwarm en los de gist erin op. Zeef de bloem en spatel het met het zout en de suiker erdoorheen. Voeg de boter toe. Kluts het ei en voeg de helft van het ei toe. Kneed alles tot een soepel deeg; als u het zo dun kunt uitrekken dat u er bijna doorheen kunt kijken, is het goed. Vouw het deeg tot een vierkantje, dek af met een deegkleedje en laat circa 20 minuten rijzen.

Van de gemberspijs
Vermaal de amandelen met de suiker tot een kleverige massa. Voeg de rest van het overgehouden ei toe en vermaal nog verder. Vermaal de stemgember fijn en meng door de amandelspijs. Voeg indien de substantie te droog is wat van de gemberstroop toe. Rol een pil van de spijs en verdeel ik stukjes van 20 gram. Rol hier weer kleine pilletjes van.

Verder met het deeg:
Doe een flinke schep rietsuiker in de holtes van de muffintray, draai rond zodat alle kanten bedekt zijn met een laagje suiker en schud de overtollige suiker er weer uit.

Bestuif het werkblad met bloem en druk het teveel aan lucht uit het deeg. Rol het deeg uit tot een plak. Leg een rolletje gemberspijs op het deeg, snijd het in de lengte af en rol de spijs zo in het deeg dat het deeg er net 1 keer omheen vouwt. Herhaal met de rest van de spijspillen. Vouw de rollen dicht, rol ze iets langer uit en knijp de uiteinden voorzichtig dicht. Leg vervolgens een knoop in de strengen. Leg de gemberbolussen in het bakblik en laat circa 30 minuten narijzen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden boven- en onderwarmte. Plaats de tray in de oven en verlaag de oventemperatuur naar 210 graden. Bak de bolussen in circa 15 minuten goudbruin en gaar. Laat afkoelen in de vorm en serveer met boter.

Geniet ervan!

Kijk voor meer recepten van Bak mee met MAX op onze receptenpagina

Geef een reactie