muggen

Waarom steken de meeste muggen alleen ’s nachts?

Het gebeurt weleens dat muggen overdag steken, maar meestal zijn zij vooral gedurende de nacht actief. Dat heeft verschillende redenen.

Niet alle muggen steken

Wereldwijd komen er zo’n 3.000 soorten muggen voor. Van die duizenden soorten zijn er maar 30 die steken en dan alleen de vrouwtjes. In ons land komen een kleine 40 muggensoorten voor. 35 inheemse en 4 exotische, waaronder de huissteekmuggen. Die komen vooral in en rond huizen voor en geven in Nederland de meeste overlast.

Overdag of ’s nachts actief?

Er zijn muggensoorten die overdag actief zijn, maar de bij ons veel voorkomede huissteekmug ’s nachts. Dat komt omdat muggen gevoelig zijn voor uitdroging en niet goed tegen droge lucht kunnen. In de nacht is de lucht vochtiger en kunnen ze in en om het huis op pad voor mensenbloed. Dat maakt ze tot nachtdieren en die komen pas in actie als de schemer invalt. Het is daarbij een extra voordeel voor ze dat sommige dieren die muggen op het menu hebben staan dan slapen. Ook mensen slapen dan veelal en vormen zo ook een kleinere bedreiging. Dat u ook overdag gestoken kunt worden, komt doordat er ook muggensoorten zijn die juist overdag toeslaan. Zoals de knut. Zij komen veelal voor in waterrijke en moerasachtige gebieden. Die plekken kunt u dan ook het beste vermijden of u kunt uzelf beschermen met een muggenwerend middel.

muggenoverlast
Lees ook: Muggenoverlast? Meld het bij Muggenradar. En tips om overlast te voorkomen

Tijgermug steekt overdag

De uit de tropen afkomstige tijgermug is een muggensoort die ook overdag steekt. In de gebieden waar hij van oorsprong vandaan komt is het overdag vaak vochtig. Vanwege het veranderende klimaat is deze mug inmiddels ook al in België en Nederland opgedoken. Aangezien de mug de potentie heeft om gevaarlijke ziektes over te brengen, zoals knokkelkoorts, wordt zijn ontwikkeling in ons land goed in de gaten gehouden. Overdracht kan alleen plaatsvinden als de muggen eerst iemand hebben gestoken die zo’n ziekte heeft. In Nederland komen deze ziektes nauwelijks voor, dus de kans op besmetting is gelukkig erg klein.

Niet licht, maar onder andere geur activeert muggen

Anders dan nog weleens gedacht wordt, komen muggen niet op licht af. Er zijn 3 andere factoren die bepalen in wie zij geïnteresseerd zijn: geur, koolstofdioxide en lichaamswarmte. Dat is ook meteen de reden dat de één veel meer gewild is bij de steekdiertjes, dan de ander. In een eerder artikel vertellen we daar meer over.

(Bron: Quest, Wageningen University & Research (WUR), Margriet, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie