Waar is de SRV-wagen gebleven?

Misschien rijdt er nog wel eentje bij u in de buurt, maar de kans erop is tegenwoordig niet meer zo groot, want de SRV-wagen is grotendeels uit het straatbeeld verdwenen. Toch rijden er nog meer rond dan u misschien zou verwachten.

Supermarkt op wielenFTA001025475_006_arc

Een supermarkt op wielen, zo kan de SRV-wagen het best omschreven worden. De rijdende supermarkten zijn in 1966 ontstaan door een samenwerking van verschillende groothandels. Deze groothandels, die samenwerken onder de naam Samen Rationeel Verkopen (SRV), leveren dan nog voornamelijk aan de melkhandel. Later wordt ervan uitgegaan dat SRV is gevormd uit de 1e 3 klinkers van het woord SeRVice.

Hiep hiep hiep hoeree!

De latere Philips topman Cor Boonstra is destijds verkoopleider bij de Zuivel Handel Maatschappij en  hij wordt de 1e SRV-directeur. Zo komt de toonaangevende winkelformule tot leven, inclusief folders, spaarmunten, spaarzegels en eigen merken. Op radio en televisie wordt reclame gemaakt met de slogan ‘Leve de man van de SRV, van je hiep hiep hiep hoeree!’, gemaakt door Het Cocktail Trio.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Opkomst supermarkten

De SRV-man is een graag geziene persoon en brengt de boodschappen tot bijna aan de voordeur. Eigenlijk een logisch vervolg op de melkboer en groenteboer die ook al hun waren tot in de straten van hun klanten brengen. De opkomst van de supermarkten gooit roet in het eten. Naarmate deze in omvang groeien dalen de prijzen van de producten er en de SRV-man kan niet op tegen deze concurrentie. Hij moet het hebben van de mensen die niet naar de supermarkt toe kunnen, van mensen die voor het gemak gaan en van mensen die iets in de winkels vergeten zijn. In de jaren 90 verdwijnt het grootste gedeelte van de rijdende supermarkten. Ze hebben inmiddels plaatsgemaakt voor grote supermarkten, waar mensen liever hun dagelijkse boodschappen doen. De prijzen zijn er lager, ze liggen op centrale plekken en zeker in de stedelijke gebieden heeft de SRV-wagen geen toegevoegde waarde meer.

Niet verdwenenFTA001025475_008_arc

Toch verdwijnen de SRV-wagens niet geheel uit het straatbeeld. Er rijden er nog zo’n 300 rond, met name in dorpen en gebieden waar geen supermarkten zijn en vooral ouderen maken er gebruik van. Momenteel is er weer een groeiende groep die de boodschappen tot aan de deur laat brengen. Met de krapte in tijd die veel mensen ervaren wordt er steeds meer gebruik gemaakt van bezorgdiensten van supermarkten en van kant-en-klare pakketten met etenswaren. Het gemak dient opnieuw de mens…

Meer beelden van vroeger zien? Neem eens een kijkje in het online archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Heeft u wel eens boodschappen gedaan bij een SRV-wagen?

Geef een reactie