plaatwaarde

Plaatwaarde: Skunk van Doe Maar

De lp is helemaal terug van weggeweest! En dat is goed nieuws voor iedereen die ze nog op zolder heeft liggen, want sommige oude platen zijn inmiddels veel geld waard. In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam elke 2 weken een bijzondere lp. Deze week: Skunk van Doe Maar.

Kort en hevig

De carrière van de Nederlandse band Doe Maar is kort, maar hevig. De band bestaat in totaal slechts 5 jaar, maar maakt in die periode een onuitwisbare indruk. Sterker nog: de band wordt gezien als één van de meest succesvolle Nederlandse bands ooit. De band heeft een enorme aanhang en scoort begin jaren 80 hit na hit. Liedjes als 32 jaar (sinds een dag of 2), Doris Day, Smoorverliefd, De Bom, Is dit alles en Belle Hèlene zijn hier voorbeelden van.

Geen interesse

Doe maar wordt in 1979 opgericht door Ernst Jansz en gitarist Jan Hendriks. Aanvankelijk gaat het de band niet voor de wind. De eerste plaat haalt niet veel uit en platenmaatschappij Killroy ziet daarom niet veel in Skunk, het tweede album van de band. “Ze weigerden botweg om die plaat uit te brengen”, zegt hun voormalig manager Frank van der Meijden in 2000 tegen het Algemeen Dagblad. Uiteindelijk zetten Van der Meijden en de leden van Doe Maar Killroy voor het blok: breng de plaat uit, of de band stopt ermee. Killroy kiest eieren voor zijn geld en geeft de plaat uit.

Eerste succes

Een goede zet zo blijkt, want de eerste single van de plaat, Sinds een dag of 2, wordt een hit. Het nummer bereikt uiteindelijk de 29e plek in de Top 40. De tweede, Smoorverliefd, mist de top 40 net. De singles en de plaat zelf worden ook opgepakt door de radiostations, die destijds heel invloedrijk zijn. De VARA maakt Skunk de week-lp en dj Frits Spits is hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor de alternatieve titel van het nummer Sinds en dag of 2. Hij merkt dat luisteraars de titel maakt moeilijk kunnen onthouden en noemt het daarom steevast 32 jaar. Deze titel wordt door Doe Maar zelf overgenomen en sindsdien gaat het lied door het leven als 32 jaar (sinds een dag of 2). 

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Meeliften op het succes van Doris Day

De plaat komt ook in de Album Top 100, maar van een groot succes mag niet gesproken worden. Skunk wordt in maart 1981 uitgebracht en verschijnt in juni van dat jaar voor het eerst in de hitlijst op nummer 40. De plaat houdt 6 weken stand, maar verdwijnt daarna uit de lijst. In de zomer van 1982 maakt het album een merkwaardige comeback. Dit heeft alles te maken met het album Doris Day en Andere Stukken dat Doe Maar in maart 1982 uitbrengt. Op deze plaat staat het nummer Doris Day, wat de eerste hit van formaat wordt voor de Nederlandse band. Door de publiciteit die hierdoor vrijkomt, komt de carrière van de band in de een stroomversnelling en ontstaat er ook interesse voor hun eerdere werk. Zodoende krijgt Skunk ook weer aandacht en komt de plaat terug in de Album Top 100. Uiteindelijk behaalt het in december 1982 zelfs de hoogste positie in de Album Top 100. Op dat moment staat ook Doris Day en Andere Stukken in de top 5 van deze hitlijst. Uiteindelijk blijft Skunk tot juni 1983 in de Album top 100 staan. Een jaar later bestaat de band niet meer.

Marjolein taxeert Skunk

“Van alle plaatwaardetitels die ik behandeld heb is dit de meest overzichtelijke. Het aantal versies is zeer beperkt. Helaas geldt dat ook voor de waarde van de lp. Het duurste exemplaar komt nauwelijks boven de 20 euro uit, en dan heb ik het ook nog over een compleet nieuwe heruitgave. De waarde van de eerste versies, uit 1981 ligt tussen de 10 en 15 euro. Het label op de plaat is rood of blauw. De rode wordt minder aangeboden dan de blauwe, waardoor die versie wat meer aan de bovenkant zal liggen qua waarde. Van de persingen die later zijn uitgebracht heeft de versie die op het Sky label is uitgebracht ongeveer dezelfde waarde als de eerste persing.

Hieronder een beknopte omschrijving van de versies die ik genoemd heb. Voor de waarde is de staat van hoes en vinyl belangrijk. Bij alle waardes die ik noem is het uitgangspunt een perfecte staat van plaat en hoes.

Eerste Nederlandse persingen

Catalogusnummer: KIL 19934 KL. Label: Killroy. Belangrijkste kenmerken label op de plaat: rode en blauwe variant, Killroy-logo bovenaan, daaronder alleen de naam van de band, geen titel. Vermelding van STEMRA links van het midden. Waarde: tussen de 10 en 17 euro.

Latere persing

Catalogusnummer: KIL 19934 KL. Label: Killroy. Belangrijkste kenmerken label op de plaat: oranjerood label, Killroy-logo bovenaan, daaronder de naam van de band en de titel. Vermelding van STEMRA links van het midden. Waarde: tussen de 7 en 10 euro.

Latere persing op Sky label

Catalogusnummer: SKY 21045 SL. Label: Sky. Belangrijkste kenmerken label op de plaat: rozerood wolkenlabel, logo van Sky bovenaan. Daaronder de naam van de band en de titel. Vermelding van STEMRA links van het midden. Waarde: 10 en 17 euro

Plaatwaarde in Wekker-Wakker-Weekend!

Jan Rietman vertelt elke 2 weken in het MAX-radioprogramma Wekker-Wakker-Weekend! het verhaal achter de platen die Marjolein in Plaatwaarde taxeert. Op 19 oktober bespreekt hij Skunk. Wekker-Wakker-Weekend! is elke zaterdag van 06.00 tot 10.00 uur te beluisteren op NPO Radio 5.

Zelf een plaat in uw verzameling waarvan u denkt dat deze veel waard is? Meld de titel dan aan via het Plaatwaarde-aanmeldformulier.

Geef een reactie