songs in the key of life

Plaatwaarde: Songs In The Key Of Life van Stevie Wonder

De lp is helemaal terug van weggeweest! En dat is goed nieuws voor iedereen die ze nog op zolder heeft liggen, want sommige oude platen zijn inmiddels veel geld waard. In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam elke editie een bijzondere lp. Deze week: Songs In The Key Of Life van Stevie Wonder.

Succes op 12-jarige leeftijd

Soulzanger Stevie Wonder is pas 11 jaar als hij tekent bij het iconische platenlabel Motown. Op zijn 12e brengt hij zich eerste album uit, waardoor hij tegen de tijd dat hij de 20 bereikt al een gevestigde naam is in de muziekindustrie.

Ongetwijfeld geen beroerde positie, maar om het interessant te houden voor zichzelf gooit Wonder het begin jaren 70 over een andere boeg. Hij laat zijn contract met Motown verlopen en brengt een tijd lang albums onder eigen beheer uit.

Omslag

Dit is een duidelijk keerpunt in zijn carrière. Waar zijn platen voorheen vol liefdesliedjes, covers en lekker in het gehoor liggende singletjes staan, gaan de nummers nu over sociale thema’s. Deze lijn houdt Stevie Wonder de gehele jaren 70 vast, waardoor zaken als raciale ongelijkheid en armoede ook veelvuldig worden bezongen op Songs in The Key Of Life uit 1976.

Magnum opus

Songs In The Key Of Life is de laatste plaat die Wonder in de jaren 70 maakt en wordt tot op de dag van vandaag gezien als zijn absolute meesterwerk. Ook mensen die absoluut niets weten van Stevie Wonder of niet van zijn werk houden, kennen de nummers van deze plaat. Zo heeft ongeveer iedereen op aarde weleens  Isn’t She Lovely (over de geboorte van zijn dochter) gehoord en zijn liedjes als As, Sir Duke en I Wish grijsgedraaid.
Ghana

Hoewel het nu geldt als een van de bekendste albums ter wereld, zag het er eerst niet naar uit dat Songs In The Key Of Life ooit gemaakt zou worden. Stevie Wonder speelt al jaren met het idee om naar Ghana te gaan om daar te werken met kinderen met een beperking en zijn muzikale carrière gedag te zeggen. In 1975 lijkt dit dan echt te gaan gebeuren – de afscheidstournee is al zo goed als bezig- maar uiteindelijk gaat hij toch weer de studio in om Songs In the Key Of Life te maken.

Marjolein taxeert Songs In The Key Of Life

“De waarde van de plaat Songs In The Key Of Life van Stevie Wonder varieert van zo’n 20 tot 275 euro. Bij deze plaat is het voor de waarde belangrijk dat alles aanwezig is: dus ook de 7” single en het boekwerk. Met name de 7” single ontbreekt nogal eens. Het hoogste bedrag dat ervoor betaald is betreft een gesealde eerste Amerikaanse persing. De waarde voor een gebruikt exemplaar ligt een stuk lager: tussen  de 20 en 35 euro. Een vroege Engelse persing ligt qua waarde tussen de 30 en 50 euro. Voor een vroege Nederlandse persing betaalt u ongeveer tussen de 15 en 25 euro. Interessanter wordt het als u een Nederlandse persing op geel vinyl in de kast heeft staan. Gemiddeld wordt die zeker voor 50 euro verkocht, en hij is zelfs al eens voor 100 euro over de toonbank gegaan. Een andere versie die het vermelden waard is betreft een uitgave op het Duitse audiofiele label Speakers corner. Deze is rond de 100 euro waard.

Hieronder een beknopte omschrijving van de versies die ik genoemd heb. Dit is een richtlijn: er zijn zeker 105 verschillende versies die onderling soms minieme verschillen hebben. Zelfs als de omschrijving klopt, kan het toch zijn dat het een andere versie betreft, omdat er meerdere kenmerken een rol spelen bij het bepalen van de versie. Daarnaast is de staat belangrijk. Bij alle waardes die ik noem is het uitgangspunt een perfecte staat van plaat en hoes.

Vroege Amerikaanse persing

Catalogusnummer: T13-340C2.
Label: Tamla.
Belangrijkste kenmerken hoes: Oranje hoes met geel-oranje cirkels en in het midden daarvan een tekening van Stevie Wonder, de titel en naam staan hier in een halve cirkelvorm in. Linksboven een witte cirkel met informatie over de inhoud van de plaat. Aan de achterkant van de hoes staan de titels en info in de 2e deel van een cirkel. Rechts onderaan het logo van Tamla.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: Geel met bruine labels, bovenaan in het bruine gedeelte het logo van Tamla. Links van het midden het catalogusnummer T13-340C2 en rechts het nummer 2646-S. De tracks staan op het onderste deel van het label. Daaronder (P)1976 W Motown Record Corp.
Waarde: 20-40 euro.

Vroege Nederlandse persing

Catalogusnummer: 5C 154-97900/1
Label: Motown
Belangrijkste kenmerken hoes: Oranje hoes met geel-oranje cirkels en in het midden daarvan een tekening van Stevie Wonder, de titel en naam staan hier in een halve cirkelvorm in. Linksboven een witte cirkel met informatie over de inhoud van de plaat. Rechtsonder het logo van Motown. Aan de achterkant van de hoes staan de titels en info in de 2e deel van een cirkel. Rechts daarvan de vermelding ‘Emi BovemaHolland. Rechts onderaan het logo van Motown.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat:  Blauw met wit label met bovenaan het logo van Motown. Links van het midden het catalogusnummer. De tracks staan op het onderste deel van het label, met daaronder de vermelding ‘STEMRA’, de Nederlandse muziekrechtenorganisatie. Rondom het label nog tekst, waaronder ‘Made in Holland’.
Waarde:  15-25 euro.

De persing op geel vinyl heeft het catalogusnummer C 158-97900/1. De kenmerken van hoes en label zijn vrijwel gelijk aan de hierboven beschreven persing. Waarde hiervan is 50-80 euro.

Vroege Engelse persing

Catalogusnummer: TMSP 6002
Label: Motown
Belangrijkste kenmerken hoes: Oranje hoes met geel-oranje cirkels en in het midden daarvan een tekening van Stevie Wonder, de titel en naam staan hier in een halve cirkelvorm in. Linksboven een witte cirkel met informatie over de inhoud van de plaat. Aan de achterkant van de hoes staan de titels en info in de 2e deel van een cirkel. Rechts  onderaan het logo van Motown met daarnaast ‘Emi Records ltd.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat:  Blauw met wit label met bovenaan het logo van Motown. Links van het midden het catalogusnummer met de plaatkant er achter. Daaronder (P) 1976 Motown Record Corporation De tracks staan op het onderste deel van het label.
Waarde: 30-50 euro.

Bijzondere uitgaven

Catalogusnummer: T13-340C2/06007 5303833
Label: Speakers corner Records. Het label is uitsluitend te herkennen aan de sticker op de hoes, en aan het nummer 06007 5303833  in de uitloopgroef van de plaat. Verder is deze versie vrijwel identiek aan de Amerikaanse persing.
Waarde 80-100 euro.

Plaatwaarde in Wekker-Wakker-Weekend!

Jan Rietman vertelt in het MAX-radioprogramma Wekker-Wakker-Weekend! het verhaal achter de platen die Marjolein in Plaatwaarde taxeert. Op 8 augustus 2020 behandelt hij Songs In The Key Of Life. Wekker-Wakker-Weekend! is elke zaterdag van 06.00 tot 10.00 uur te beluisteren op NPO Radio 5.

Geef een reactie