moontan

Plaatwaarde: Moontan van Golden Earring

De lp is weer helemaal terug van weggeweest! En dat is goed nieuws voor iedereen die ze nog op zolder heeft liggen, want sommige oude platen zijn inmiddels veel geld waard. In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam elke 2 weken een kostbare lp. Deze week: Moontan van Golden Earring.

Toeren door Amerika

Een mijlpaal in de Nederlandse muziekgeschiedenis: zo wordt er tegen Moontan van de Haagse band Golden Earring aangekeken. De plaat stamt uit 1973 en zorgt ervoor dat de band definitief doorbreekt in Nederland. In het buitenland is de band dan al even bezig met naam maken. Zij toeren in 1969 voor het eerst in Amerika, waar zij hoge ogen gooien. Zowel publiek als mede-muzikanten zijn zeer onder de indruk, wat er zelfs in resulteert dat basgitarist Rinus Gerritsen wordt gevraagd om bij de band van Jimi Hendrix, The Jimi Hendrix Expercience te komen. Dit aanbod slaat hij overigens af.

Wereldwijd succes

Hoewel de band dus al tijden aan de weg timmert, betekent het uitkomen van Moontan een omslagpunt voor de band. De plaat bevat slechts 6 nummers, waaronder Radar Love. Dat laatste nummer slaat wereldwijd in als een bom en wordt onder meer in Amerika en Groot-Brittannië een hit. In de VS worden van Moontan in de eerste week al 20.000 exemplaren verkocht en komen zowel de plaat zelf als Radar Love hoog in de Billboard Top 100. Uiteindelijk wordt de plaat zelfs goud aan de andere kant van de oceaan. In Groot-Brittannië wordt Moontan uitgebracht op het welbekende Track Records-label, dat ook verantwoordelijk is voor grote acts zoals The Who. Vooral Radar Love gooit hier hoge ogen en wordt een top 10-hit.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Succes in eigen land

Moontan scoort ook goed in eigen land. Daar bereikt het de gouden status en voert Radar Love de top 40 aan. Hoe anders is dat aan het begin van hun carrière, als platenmaatschappijen volgens basis Rinus Gerritsen ‘vooral bezig met Willeke Alberti en Rob de Nijs’.

Marjolein taxeert Moontan

“De lp Moontan van Golden Earring is in meer dan 50 verschillende persingen verschenen. Er zijn enkele opmerkelijke verschillen in de uitvoeringen: in sommige landen is een andere hoes dan de herkenbare Nederlandse met de naakte, exotische danseres. In deze landen is gekozen voor een hoes waarbij is ingezoomd op een vrouwenhoofd met in het oor een grote oorbel met een Golden Earring-label er in. Ook wijkt de trackinfo soms af: zo ontbreken bij een aantal versies de nummers Just like Vince Taylor en Suzy Lunacy. het nummer Big tree, Blue sea is daar dan weer toegevoegd.

Moontan

De alternatieve hoes van Moontan.

Vroege persingen

De Amerikaanse versie heeft 5 nummers, inclusief Big tree, blue sea.  De eerste Amerikaanse persing had de hoes met de danseres (volledig) op de voorkant. Deze is uitgebracht op Track record/MCA Records. Het label is roodbruin met het logo van Track Records in het blauw bovenaan. Het catalogusnummer MCA-396 staat links op het label. Bij de plaat hoort een inlegvel met aan de voorkant de songteksten en aan de achterkant bandfoto’s. De waarde in een perfecte staat van zowel plaat als hoes en inclusief originele binnenhoes en inlegvel is tussen de 20-40 euro.
Er werd in Amerika vrij snel overgestapt naar de andere hoes met de oorbel. Deze heeft vrijwel hetzelfde label op de plaat en hetzelfde catalogusnummer als de eerste versie.  In een perfecte staat van zowel plaat als hoes is de waarde tussen de 10-15 euro, al kunnen er uitschieters bij zijn.

De Engelse persing heeft dezelfde tracklisting als de USA-versie. De hoes met de danseres is uitklapbaar, waardoor deze in het geheel zichtbaar wordt. De plaat is uitgebracht op het platenlabel Track Record. Het label op de plaat is zwart, met bovenaan het logo van Track Record en links van het midden het catalogusnummer 2406-112. Onderaan het label staat de tekst ‘MADE IN Gt. BRITAIN’. In een perfecte staat van zowel hoes als plaat en inclusief inlegvel en binnenhoes ligt de de waarde van deze versie momenteel ongeveer tussen de 40-60 euro.

Nederlandse persing

De Nederlandse persing heeft 6 nummers, waaronder Just like Vince Taylor. Vroege Nederlandse persingen hebben een klaphoes, waarbij uitgevouwen de danseres volledig te zien is. De plaat is uitgebracht op het platenlabel Polydor. Het label op de plaat is rood, met bovenaan het logo van Polydor. Rechtsboven het midden staat het catalogusnummer 2925 017 en aan de linkerkant STEMRA, de Nederlandse muziekrechten organisatie. Bij de eerste persingen staat er GEEN ‘Made in Holland’ op het label. In een uitstekende staat ligt de waarde van deze versie tussen de 15-25 euro

Bijzondere persingen

Hoewel de meeste versies geen heel hoge waarde hebben, zijn wel wat uitschieters. Zo zijn de meeste promoversies meer waard dan de ‘gewone’ persingen. Er is bijvoorbeeld een Duitse promo, die de hoes met de danseres heeft. Inclusief (promo)infobladen en een poster is deze al voor 280 euro verhandeld. Een Japanse promo uitgebracht op het label Polydor met de hoes van de danseres en op de plaat een wit label en catalogusnummer MP-2408 is in een uitstekende staat inclusief de OBI is rond de 100 euro waard. Een OBI is een strip aan de zijkant van een lp of cd, met informatie over het product in het Japans.

Als u een Amerikaanse oorbelversie in de kast heeft waar de seal nog omheen zit, dan kan deze ook waardevol zijn. Vooral als deze een rode sticker met de tekst ‘featuring Radar Love‘ heeft. Een volledig geseald exemplaar hiervan is namelijk al eens voor 290 euro verkocht”

Plaatwaarde in Wekker-Wakker-Weekend!

Jan Rietman vertelt elke 2 weken in het MAX-radioprogramma Wekker-Wakker-Weekend! het verhaal achter de platen die Marjolein in Plaatwaarde taxeert. Op 26 januari 2019 bespreekt hij Moontan in de uitzending. Wekker-Wakker-Weekend! is elke zaterdag van 06.00 tot 10.00 uur te beluisteren op NPO Radio 5.

Luister hier het fragment terug.

Zelf een plaat in uw verzameling waarvan u denkt dat deze veel waard is? Meld de titel dan aan via het Plaatwaarde-aanmeldformulier.

Geef een reactie