rob de nijs

Plaatwaarde: In de uren van de middag van Rob de Nijs

De lp is helemaal terug van weggeweest! En dat is goed nieuws voor iedereen die ze nog op zolder heeft liggen, want sommige oude platen zijn inmiddels veel geld waard. In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam elke editie een bijzondere lp. Deze week: In de uren van de middag van Rob de Nijs.

2e album

In de uren van de middag stamt uit 1973 en is het 2e studioalbum van Rob de Nijs. Aan het begin van de jaren 60 start de muzikale carrière van Rob de Nijs, die dan nog altijd op het podium staat met zijn band De Lords. In die hoedanigheid groeit hij uit tot een waar tieneridool. Midden jaren 60 neemt zijn muzikale succes wat af en gooit hij het over een andere boeg: hij gaat acteren. Dit doet hij voornamelijk in jeugdseries zoals Oebele en Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen?

Comeback

Door zijn rollen in deze series komt hij weer in de schijnwerpers te staan, maar het is niet precies het soort aandacht waarnaar de zanger op zoek is. Hij wil zich weer profileren als zanger en een plaat opnemen. Dat wordt In de uren van de middag. 

Nijgh en De Groot

Voor dit album werkt Rob de Nijs nauw samen met zanger en liedjesschrijver Boudewijn de Groot en diens vaste tekstschrijver Lennaert Nijgh. Zij schrijven alle nummers op de plaat en Boudewijn de Groot produceert ‘m ook. Deze samenwerking komt tot stand nadat De Nijs en Nijgh elkaar begin jaren 70 leren kennen en afspreken om in de toekomst samen aan muziek te werken. Naast composities van Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh bevat In de uren van de middag ook een aantal nummers die geschreven zijn door Nijghs vrouw Astrid. U kunt haar ook kennen van haar nummer hit Ik doe wat ik doe.

De samenwerking met het echtpaar Nijgh en Boudewijn de Groot is een groot succes voor Rob de Nijs. Op In de uren van de middag staan een aantal van zijn bekendste nummers, waaronder Jan Klaassen de Trompetter, Dag Zuster Ursula en Malle Babbe. Dat laatste nummer is vermoedelijk zijn allerbekendste lied.De Avond

Op In de uren van de middag staat ook de track De Avond. Het wordt destijds geen hit voor De Nijs, maar in 1996 neemt Boudewijn de Groot het op onder de titel Avond en scoort heeft er dan enorm succes mee. De tekst van het nummer is geschreven door Lennaert Nijgh en gaat over de liefde voor zijn vrouw Anja. Boudewijn de Groot zal later met diezelfde Anja trouwen en met zijn versie van Avond opnieuw Anja eren. De De Groot-versie is overigens wel iets anders dan die van Rob de Nijs. Boudewijn de Groot verandert het muzikale arrangement en past ook de tekst aan. Hieronder kunt u de 2 versies vergelijken.


Marjolein taxeert In de uren van de middag

“De waarde van de plaat In de uren van de middag van Rob de Nijs varieert van zo’n 4 tot circa 15 euro. Er zijn maar een paar versies, dat houdt het lekker overzichtelijk. Er zijn 2 uitgaves uit 1973, die een duidelijk verschil hebben: bij de ene staat op het label ‘Made in Holland’ vermeld, bij de andere niet. De versie met is een klein beetje meer waard dan de andere, al is dat verschil slechts enkele euro’s. Daarnaast is er nog een versie in de ‘Succes’-serie van Philips, dit is een heruitgave. Er is geen afbeelding van deze lp te vinden, maar het catalogusnummer is wel bekend. Deze zou ik qua waarde rond de 10 euro inschatten.

Hieronder een beknopte omschrijving van de versies die ik genoemd heb. De staat van de plaat is belangrijk. Bij alle waardes die ik noem is het uitgangspunt een perfecte staat van plaat en hoes.

Catalogusnummer: 6413 053
Label: Philips
Belangrijkste kenmerken hoes: bruine hoes met een foto van Rob de Nijs in het midden. Boven de foto de naam in okergele letters, onder de foto de titel in okergele letters. Rechtsboven het logo van Philips. Op de achterkant titel en naam in geelbruine letters. Het catalogusnummer rechts bovenaan met daaronder het logo van Philips. De tracks staan in witte letters boven de foto. Onder de foto staat tekst in witte letters. Rechtsonder in vette witte letters Philips.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat: Blauw label met zilverkleurig opschrift. Bovenaan het logo en de naam Philips, en in een kader daaronder STEREO, 33 1/3 en het kantnummer. Daaronder links ‘STEMRA’, de Nederlandse muziekrechtenorganisatie en rechts het catalogusnummer. Onder het kader links het jaartal: 1973. De titel, tracks en naam staan op het onderste gedeelte.
Waarde: 7,50 tot 10,00.

Catalogusnummer: 6413 053
Label: Philips
Belangrijkste kenmerken: zelfde als de andere versie met dit catalogusnummer, maar op het label onder het catalogusnummer ‘Made in Holland’.
Waarde: 10,00 tot 15,00.

Catalogusnummer: 6440 811
Label: Philips Succes serie (reissue)
Ik heb geen afbeelding van de plaat kunnen vinden, en kan daarom geen omschrijving geven. De prijs van deze uitgave is met een slag om de arm, maar zal ergens rond de 10 euro liggen.

In de uren van de middag in Wekker-Wakker-Weekend!

Jan Rietman vertelt in het MAX-radioprogramma Wekker-Wakker-Weekend! het verhaal achter de platen die Marjolein in Plaatwaarde taxeert. Op 6 maart 2021 bespreekt Jan In de uren van de middag. Wekker-Wakker-Weekend! is elke zaterdag van 06.00 tot 10.00 uur te beluisteren op NPO Radio 5.

Geef een antwoord

Reactie

  1. geerte says:

    mooi dat lp,s terug komen