the kinks

Plaatwaarde: Face to Face van The Kinks

De lp is helemaal terug van weggeweest! En dat is goed nieuws voor iedereen die ze nog op zolder heeft liggen, want sommige oude platen zijn inmiddels veel geld waard. In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam elke editie een bijzondere lp. Deze week: Face to Face van The Kinks.

Grote 4

In de jaren 60 wisten een aantal grote, Britse bands de wereld te veroveren met hun muziek. Al deze bands – The Beatles, The Rolling Stones en The Who wordt gezien als de bekendste – hebben we al eens behandeld in Plaatwaarde, soms zelfs al meerdere malen. Toch ontbrak 1 van de allergrootste nog in de rijtje. We hebben het hier natuurlijk over The Kinks.

Volwassen

The Kinks uit Londen weten begin jaren 60 veel publiek aan zich te binden door – net als hun collega’s van The Who – wat harder werk te spelen. Met de jaren wordt hun werk steeds melodischer, wat goed terug te horen is op hun plaat Face to Face uit 1966. Hoewel er wel wat steviger werk op staat, is de koerswijziging duidelijk terug te horen. Het bekendste voorbeeld is Sunny Afternoon, een ware Kinks-klassieker. Volgens kenners klinkt de plaat, de eerste met alleen composities van zanger Ray Davies, veel volwassener en gelaagder dan de vorige 2. Het is geen lp met een paar singles en wat ‘vulmateriaal’, maar een kloppend geheel.

Dat het zo overkomt heeft misschien ook te maken met het feit dat de band eigenlijk een conceptalbum voor ogen heeft als de Face to Face maken; een album rond 1 centraal thema. Uiteindelijk wordt dit naar verluidt door de platenmaatschappij tegengehouden, maar in sommige nummers zijn nog wel dezelfde geluidsfragmenten terug te horen. U hoort ze bijvoorbeeld in de nummers Holiday in Waikiki en Rainy Day in June.

Gouden periode

Face to Face is volgens deze zelfde kenners dan ook de start van een gouden periode voor de band, die ongeveer 5 jaar zal duren. In deze tijd maakt de band veel gedenkwaardige muziek, zoals het al eerder genoemde Sunny Afternoon. Samen met nummers als Lola en Waterloo Sunset behoort dit lied tot hun allerbekendste.  Ironisch genoeg gaat Sunny Afternoon helemaal niet over een zonnige middag, zoals de titel doet vermoeden. Ray Davies gebruikt het nummer destijds om zijn ongenoegen over het Britse belastingsysteem te uiten.

Marjolein taxeert Face to Face

“De waarde van de plaat Face to face van de Kinks kan oplopen tot wel 700 euro. Gemiddeld zijn de 1ste persingen echter  een stuk minder waard.  Een Amerikaanse vroege persing ‘doet’ tussen de 50-100 euro. Hier zijn MONO en STEREO persingen uitgebracht. Hetzelfde geldt voor vroege Engelse persingen. Hierbij is de MONO-persing tussen de 100-150 euro waard en de STEREO tussen de 75-100 euro. Een vroege Nederlandse persing ligt qua waarde tussen de 50-100 euro. Dat is een schatting, er zijn niet heel veel gegevens bekend.”

“De meest gebruikte hoes heeft een kleurrijke psychedelische en surrealistische afbeelding met vlinders die uit een hoofd vliegen. De titel en naam fungeren zogenaamd als de bovenkant van het hoofd waar deze geopend is. Er is echter ook een Griekse MONO persing met een totaal andere hoes, die qua waarde oploopt tot ongeveer 700 euro. Deze is in 2018 zelfs voor rond de 900 euro via Ebay verkocht.”

“E zijn zeker 65 verschillende versies die onderling soms minieme verschillen hebben. Zelfs als de omschrijving klopt, kan het toch zijn dat het een andere versie betreft, omdat meerdere kenmerken een rol spelen bij het bepalen van de versie. Daarnaast is de staat belangrijk. Bij alle waardes die ik noem is het uitgangspunt een perfecte staat van plaat en hoes.”

Vroege Amerikaanse persing

Catalogusnummer: MONO: R 6228 / STEREO: RS 6228
Label: Reprise Records
Belangrijkste kenmerken hoes: Kleurrijke vlinderhoes, met de titel van de plaat in de afbeelding van het hoofd in kleur. Rechts bovenaan in een kader de titel van de plaat in oranje letters, hieronder in groene letters KINKS, daaronder in zwarte letters including Sunny Afternoon. Het logo van Reprise en 6228 hieronder. De achterkant van de hoes is wit, met linksboven het catalogusnummer en de aanduiding MONO of STEREO. De tekst is gecentreerd in het midden van hoes, boven een zwartwit tekening van het hoofd dat ook aan de voorkant te zien is. Bovenaan tussen de tekst in grote letters KINKS en de titel er wat kleiner boven.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat:
Geel Reprise label, met bovenaan links in een groen vlak een tekening van een stoomschip. Rechts daarvan een roze vlak met hierin de titel van de plaat en de naam. Daaronder het logo van Reprise. Links van het middengat het catalogusnummer, rechts van het gat Side 1 (of 2) . De tracks staan op het onderste gedeelte. Hieronder A Pye records, U.K. Recording en MONO
Waarde:
  50-100 euro

Vroege Nederlandse persing

Catalogusnummer: NPL 18149
Label: Pye Records
Belangrijkste kenmerken hoes: Vlinderafbeelding op de voorkant. Het is een flipbackhoes, hierbij zijn de plakranden van de voorkant van de hoes op de achterkant zichtbaar. De achterkant van de hoes is wit, met rechtsboven het catalogusnummer, en linksboven het logo van Pye. De tekst is gecentreerd in het midden van hoes, boven een zwartwit tekening van het hoofd dat ook aan de voorkant te zien is. Bovenaan tussen de tekst in grote letters KINKS en de titel er wat kleiner boven.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat:
Roze label, met bovenaan het ronde Pye logo met daaronder de titel van de plaat. Daarboven de tekst Licenced to Pye limited, England. Het catalogusnummer staat links boven het middengat. Rechts de vermelding van B.I.E.M. , de muziekrechtenorganisatie. Onder het gat staan de tracks met de naam KINKS eronder. Helemaal onderaan de tekst  Made in Holland By N.V. Negram – Haarlem.
Waarde:
schatting: 50-100 euro

Vroege Engelse persing

Catalogusnummer: MONO: NPL 18147 / STEREO: NSPL 18149
Label: Pye records
Belangrijkste kenmerken hoes: Vlinderafbeelding op de voorkant. Het is een flipbackhoes, hierbij zijn de plakranden van de voorkant van de hoes op de achterkant zichtbaar. De achterkant van de hoes is wit, met rechtsboven het catalogusnummer, en linksboven het logo van Pye. De tekst is gecentreerd in het midden van hoes, boven een zwartwit tekening van het hoofd dat ook aan de voorkant te zien is. Bovenaan tussen de tekst in grote letters KINKS en de titel er wat kleiner boven.
Belangrijkste kenmerken label op de plaat:
Rood, met bovenaan een zwarte balk met hierin het Pye logo. Rechts hieronder 33 1/3 en daaronder het kantnummer en het catalogusnummer. Links van het gat P 1966 en daaronder het catalogusnummer met de plaatkant erachter. Op het onderste deel de titel van de plaat met hieronder de tracks. Daaronder de naam van de band. Bij de stereoversie is STEREO op het label vermeld.
Waarde:
  MONO 100-150 euro, STEREO 75-100 euro

Bijzondere uitgaves

Griekse persing
Catalogusnummer: NPL 15004
Label: Pye
Belangrijkste kenmerken hoes: Foto van de Kinks, zittend op een kanon, net de Tower bridge op de achtergrond. De titel en de naam staan rechts bovenin de hoes.  
Belangrijkste kenmerken label op de plaat:
Rood, met bovenaan een zwarte balk met hierin het logo van het Pye label. Rechts hieronder 33 1/3 en daaronder het catalogusnummer. Op het onderste deel de titel van de plaat met hieronder de tracks. Daaronder de naam van de band.
Waarde:
  400-700 euro

Plaatwaarde in Wekker-Wakker-Weekend!

Jan Rietman vertelt elke 2 weken in het MAX-radioprogramma Wekker-Wakker-Weekend! het verhaal achter de platen die Marjolein in Plaatwaarde taxeert. Op 6 november 2021 bespreekt hij Face to Face in de uitzending. Wekker-Wakker-Weekend! is elke zaterdag van 06.00 tot 10.00 uur te beluisteren op NPO Radio 5.

 

Geef een antwoord