Hotel California

Plaatwaarde: Hotel California van The Eagles

De lp is weer helemaal terug van weggeweest! En dat is goed nieuws voor iedereen die ze nog op zolder heeft liggen, want sommige oude platen zijn inmiddels veel geld waard. In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam elke 2 weken een kostbare lp. Deze week: Hotel California van The Eagles.

Succesvol jaar

1976 is een goed jaar voor de Amerikaanse band The Eagles (vaak kortweg Eagles genoemd). In februari van dat jaar komt hun plaat Their Greatest Hits (1971-1975) uit, met daarop al hun hits tot dan toe. Het album wordt een enorm succes en groeit al snel uit tot het best verkochte album in de VS. Deze status heeft de plaat anno 2018 nog steeds. Lang de tijd om van het succes te genieten neemt de band niet, want in maart 1976 gaan zij de studio in om misschien wel hun meest iconische plaat ooit op te nemen: Hotel California. Het album bevat veel bekende nummers, zoals New Kid in Town, Life in the fast lane, Last Resort en natuurlijk titelnummer Hotel California. Dat laatstgenoemde nummer is niet de allergrootste hit ooit van de band, maar is zonder twijfel wél hun bekendste. Wie aan The Eagles denkt, denkt aan Hotel California en vice versa.
6 miljoen exemplaren verkocht

Hotel California wordt in december 1976 uitgebracht en wordt, net als Their Greatest Hits (1971-1975), een enorm succes. De plaat komt in januari 1977 binnen in de Amerikaanse Billboard Top 100 en staat uiteindelijk 8 weken op nummer 1. In 1977 worden er in totaal 6 miljoen exemplaren van verkocht in de VS, wat astronomische cijfers zijn voor die tijd. In Nederland staat de plaat ook 8 weken op nummers in; 1 week in januari 1977 en 7 weken in de periode juni/juli van dat jaar. Daarnaast staat het titelnummer jaarlijks in de hoogste regionen van de Top 2000 van NPO Radio 2.

Marjolein taxeert Hotel California

“Omdat er zoveel exemplaren van deze plaat zijn verkocht, is het logisch dat er van Hotel California veel verschillende versies in omloop zijn. Het merendeel van deze versies kwam uit op het Asylum label. Daarnaast is er een aantal versies verschenen op andere labels in landen als Rusland, China en Mexico. Ook zijn een paar speciale edities in extra hoge geluidskwaliteit uitgebracht.

Eerste persingen

Eerste Amerikaanse persingen zijn er met catalogusnummers 7 E-1084 en 6 E-103. Deze versies hebben een lichtgrijs/groen gespikkeld label met boven in sierlijke letters Hotel California geschreven. De LP heeft een klaphoes, een binnenhoes met opdruk en een opgevouwen poster. De platen werden in verschillende perserijen verspreid over Amerika geperst in grote aantallen en lopen uiteen in waarde. Globaal kun je zeggen dat een bijna perfect exemplaar met alle toebehoren tussen de 30 en 45 euro waard is.

De eerste Engelse persing heeft als catalogusnummer K 53051 en is qua inhoud gelijk aan de Amerikaanse versie, dus met een bedrukte binnenhoes en poster. Het label is ook lichtgrijs/groen gespikkeld met de titel in sierlijke letters. De waarde van deze uitgave is beduidend minder dan zijn Amerikaans equivalent; u mag uitgaan van een waarde in uitstekende conditie tussen de 20 en 25 euro.

Nederlandse persing

Originele Nederlandse persingen hebben AS-53051 als catalogusnummer. Ze hebben daarnaast allemaal de klaphoes, de bedrukte binnenhoes, de poster en het lichtgrijs/groen gespikkelde label. Verder vind je op het label de kenmerken ‘Stemra’ en vaak, maar niet altijd, ‘Made in Holland’. Stemra is de Nederlandse muziekrechtenorganisatie. Opvallend is dat veel van de Nederlandse persingen in een in Duitsland gedrukte hoes zitten. Die info is te vinden op de achterkant van de klaphoes. De waarde van deze persing ligt tussen de 10 en 20 euro in bijna perfecte conditie.

Een uitzondering is de Nederlandse uitgave op groen vinyl, die behalve de vinylkleur dezelfde kenmerken heeft als de reguliere zwarte; de waarde daarvan kan oplopen tot 40 euro.

Bijzondere persingen

Bij de bijzondere uitgaven zijn altijd de testpersingen. Dit zijn exemplaren met een wit label, meestal zonder hoes en bedoeld om de kwaliteit van de master te testen voordat de plaat daadwerkelijk geperst wordt. Er zijn enkele testpersingen verkocht die door de band gesigneerd zijn. Deze exemplaren zijn veel geld waard, tussen de 1000 en 1800 euro, afhankelijk van de conditie.

Hoewel de gewone opname al bijzonder goed klinkt, zijn er in de loop van de tijd toch een paar edities verschenen in optimale geluidskwaliteit. Een genummerde editie van het DCC Compact Classics label uit 1992 in uitstekende staat is tussen de 200 en 350 euro waard. Deze in Amerika uitgebrachte versie moet het zonder bedrukte binnenhoes en poster doen. Het label is wit met bovenin de letters ‘DCC’ groot gedrukt.

Een ander label dat zich specialiseert in hoge kwaliteit is MFSL, Mobile Fidelity Sound Lab. Een bijna perfect exemplaar daarvan is tussen de 150 en 250 euro waard. Ook deze versie, uitgebracht in 1984 heeft geen bedrukte binnenhoes en poster.

Nieuw vinyl

Momenteel zijn er nog steeds nieuwe exemplaren te koop. Deze herpersing is een remaster uit 2014 op 180 grams vinyl. De nieuwwaarde fluctueert tussen de 15 – 22 euro. In gebruikte staat is deze uiteraard minder waard.”

Plaatwaarde in Wekker-Wakker-Weekend!

Jan Rietman vertelt elke 2 weken in het MAX-radioprogramma Wekker-Wakker-Weekend! het verhaal achter de platen die Marjolein in Plaatwaarde bespreekt. Op 1 december 2018 bespreekt hij Hotel California in de uitzending. Wekker-Wakker-Weekend! is elke zaterdag van 06.00 tot 10.00 uur te beluisteren op NPO Radio 5.

Beluister hier het fragment uit Wekker-Wakker-Weekend! over Hotel California terug.

Zelf een plaat in uw verzameling waarvan u denkt dat deze veel waard is? Meld de titel dan aan via het Plaatwaarde-aanmeldformulier.

Geef een reactie