Aretha Now

Plaatwaarde: Aretha Now van Aretha Franklin

De lp is helemaal terug van weggeweest! En dat is goed nieuws voor iedereen die ze nog op zolder heeft liggen, want sommige oude platen zijn inmiddels veel geld waard. In Plaatwaarde bespreekt lp-kenner Marjolein van Dam elke 2 weken een bijzondere lp. Deze week: Aretha Now van Aretha Franklin.

1968 begint goed

Sommige artiesten doen jaren over het maken van een plaat, maar binnen die categorie valt Aretha Franklin niet. Deze zangeres, die in 2018 op 76-jarige leeftijd overlijdt, maakt tijdens haar imposante carrière meer dan 40 platen, soms zelfs meerdere per jaar. 1968 is zo’n jaar.

In januari van dat jaar komt haar haar alom bejubelde album Lady Soul uit, waarop onder meer de hits Chain of Fools en (You make me feel like) A Natural Woman staan. De plaat wordt een doorslaand succes en belandt op 1 in de Amerikaanse Billboard hitlijst voor soulplaten. Een betere start van het jaar kan een artiest zich bijna niet wensen.

Meer succes in 1968

Na deze vliegende start wordt het alleen maar beter voor Aretha. In juni 1968 komt haar legendarische album Aretha Now op, waar onder meer de klassiekers Think en I Say A Little Prayer op staan.

Hits van Aretha Now

Think en I Say a Little Prayer worden destijds de grootste hits van het album.

Think schrijft de zangeres samen met haar toenmalige echtgenoot Ted White en het nummer belandt in de Amerikaanse Billboard Top 100 op nummer 9. In Nederland weet het nummer de 6e plek te behalen. Later, in 1980, scoort Franklin opnieuw een hit met dit nummer als zij het zingt in de film The Blues Brothers. Hierin moet zij het nummer playbacken, iets wat zij eigenlijk nooit doet.  Dit spreekt natuurlijk in haar voordeel, maar op de filmset is het niet echt handig. Naar verluidt moet de scene waarin zij dit nummer ‘zingt’ vaak opnieuw gedraaid worden, omdat zij dus niet goed playbackt.

I Say a Little Prayer

I Say A Little Prayer is geschreven door de bekende liedjesschrijver en producer Burt Bacharach en Hal David. Het nummer is bedoeld voor zangeres Dionne Warwick. Zij neemt haar versie van het nummer op in 1967 en scoort hier een hit mee. In 1968 volgt Aretha en belandt het nummer opnieuw in de hitlijsten.

Onder de sneeuw vandaan

Het album zelf is ook succesvol, maar lijkt destijds enigszins te worden ondergesneeuwd door het succes van haar vorige plaat Lady Soul. Anno 2020 is dit zeker niet meer het geval en wordt Aretha Now gezien als een van haar allerbeste.

Marjolein taxeert Aretha Now

“De waarde van de lp Aretha Now van Aretha Franklin varieert van 15 tot zo’n 230 euro. Het laatstgenoemde bedrag betreft een Amerikaanse promotionele MONO persing, speciaal voor radio dj’s. Deze prijs is voor het album betaald enkele maanden na haar dood, in 2018. Dat zal ongetwijfeld ook van invloed zijn geweest op de hoogte. Het heeft sowieso voor een boost in de verkopen van Aretha’s platen gezorgd. Een ‘gewone’ vroege Amerikaanse persing varieert in waarde tussen de 50 en 130 euro. Een vroege Engelse persing, die een andere hoes heeft dan de meeste versies, is ongeveer tussen de 25 en 50 euro waard. Er is geen Nederlandse persing, maar meestal kwamen er bij gebrek daaraan dan Duitse persingen onze kant op. Een vroege Duitse persing heeft een waarde van zo’n 30 tot 40 euro.

Hieronder een beknopte omschrijving van de versies die ik genoemd heb. Dit is een richtlijn: er zijn zeker 43 verschillende versies die onderling soms minieme verschillen hebben. Zelfs als de omschrijving klopt, kan het toch zijn dat het een andere versie betreft, omdat er meerdere kenmerken een rol spelen bij het bepalen van de versie. Daarnaast is de staat belangrijk. Bij alle waardes die ik noem is het uitgangspunt een perfecte staat van plaat en hoes.

Amerikaanse promo persing

Catalogusnummer: SD 8186Label: Atlantic. Belangrijkste kenmerken hoes: Rode sticker op de voorkant, met de tekst ‘ Promotional dj copy monaural not for sale’. Belangrijkste kenmerken label op de plaat: Wit label met rode tekst. Links boven het midden ‘Sample copy, not for sale’ Waarde: 175 tot 230 euro.

Vroege Amerikaanse persing

Catalogusnummer: SD 8186Label: Atlantic. Belangrijkste kenmerken hoes: Foto van Aretha, gekleed in een groene outfit. In vette lichtgroene letters bovenaan de titel van de plaat. aan de voorkant linksonder het Atlantic-logo in donkergroen met daarnaast het catalogusnummer. Belangrijkste kenmerken label op de plaat: boven groen met daarin het Atlantic-logo en daaronder de naam en de titel, onder rood met de tracks en in het midden een witte streep. Waarde: 50-130 euro (het laatste bedrag geldt voor een geseald exemplaar).

Vroege Engelse persing persing

Catalogusnummer: 587 114Label: Atlantic. Belangrijkste kenmerken hoes: aan de voorkant een foto van Aretha Franklin, met daaroverheen in oranje de contouren van de letters Aretha Now, zodat deze tekst in de foto verschijnt. Aretha is gekleed in een zilverkleurige outfit. In de rechterbovenhoek in geel het Atlantic-logo. Belangrijkste kenmerken label op de plaat: de bovenkant van het label is oranje, met hierin bovenaan de tekst ‘MONO’ en daaronder de naam en titel van de plaat. In het midden een witte streep met aan de rechterkant het Atlantic-logo. Onderaan is het label paarsroze, met hierin in zwarte letters de tracks. Waarde: 25 tot 500 euro.

Vroege Duitse persing

Catalogusnummer: ATL-SD 8186Label: Atlantic / Stern Musik. Belangrijkste kenmerken hoes: Foto van Aretha, gekleed in een groene outfit. In vette lichtgroene letters bovenaan de titel van de plaat. aan de voorkant linksonder het Atlantic-logo in donkergroen met daarnaast het catalogusnummer. Rechtsonder het logo van Stern Musik. Belangrijkste kenmerken label op de plaat: de bovenkant van het label is rood, met hierin bovenaan de het logo van Stern Musik en daaronder de titel van de plaat. In het midden een witte streep met aan de rechterkant het Atlantic-logo. Onderaan is het label paars, met hierin in zwarte letters de tracks en onderaan de naam. Waarde: 30 tot 40 euro.

Plaatwaarde in Wekker-Wakker-Weekend!

Jan Rietman vertelt elke 2 weken in het MAX-radioprogramma Wekker-Wakker-Weekend! het verhaal achter de platen die Marjolein in Plaatwaarde taxeert. Op 28 maart 2020 wordt Aretha Now behandeld.Wekker-Wakker-Weekend! is elke zaterdag van 06.00 tot 10.00 uur te beluisteren op NPO Radio 5.

 

 

Geef een reactie