Woudagemaal

Historisch Woudagemaal in Friesland ingezet om overtollig regenwater af te voeren

Het waterschap in Friesland heeft het historische stoomgemaal Woudagemaal aangezet om de waterstand in de provincie tijdelijk preventief te verlagen. Het Woudagemaal is het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld en het dateert uit 1920. Sinds 1998 staat het op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Waterstand preventief verlagen

Doorgaans wordt het gemaal slechts 2 keer per jaar ingeschakeld en dan slechts ter oefening. Dat het gemaal nu wordt ingezet is dus bijzonder. De afgelopen tijd is er erg veel regen gevallen in Nederland en in Friesland is er op sommige plekken tot 90 millimeter gevallen. Later deze week wordt opnieuw veel regen verwacht. Om dat op te vangen heeft het waterschap besloten de waterstand tijdelijk preventief te verlagen.

Woudagemaal incidenteel ingezet

Het waterschap in Friesland reguleert de waterstand in de Friese boezem (het stelsel van meren en kanalen) door bij veel neerslag water via spuisluizen te spuien naar het IJsselmeer en (via het Lauwersmeer) naar de Waddenzee. Ook wordt met het elektrische Hooglandgemaal water naar het IJsselmeer gepompt en met enkele kleinere gemalen naar de Waddenzee. Bij hoge waterstanden is op zee spuien niet mogelijk en is er extra pompcapaciteit nodig. Het historische Woudagemaal bij Lemmer wordt incidenteel ingezet om het Hooglandgemaal te ondersteunen en pompt momenteel dus ook weer water naar het IJsselmeer.

Spectaculair gezicht

Het aanzetten van het Woudagemaal gebeurt overigens niet zonder slag of stoot. Er is zo’n 8 uur nodig om het gemaal geheel operationeel te krijgen. Het opstarten is daarom ruim van tevoren ingezet, op de vroege ochtend van zondag 10 augustus 2017. De stoomketels zijn opgestookt totdat er voldoende druk is opgebouwd om het gemaal in werking te stellen. Het afblazen van de ketels zorgt voor een spectaculair gezicht, want het gemaal is daardoor gedurende korte tijd in een grote stoomwolk gehuld geweest. Pas in de middag is het gemaal echt gaan werken en hij zal in elk geval tot en met dinsdag aan blijven. Normaal komen er al flink wat belangstellenden een bezoek brengen aan het gemaal en het bijbehorende bezoekerscentrum en vandaag en morgen worden nog veel meer mensen verwacht.

(Bron: woudagemaal.nl, nos.nl, ANP)

Geef een reactie