sneeuw

Hoe zit het? Waar gaat sneeuw heen als het dooit?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: waar gaat sneeuw heen als het dooit?

Wat gebeurt ermee?

Na ruim een week sneeuwpret is het nu aan het dooien. Gezien de hoeveelheid sneeuw die er is gevallen zal dat vermoedelijk voor veel smeltwater zorgen. Waar blijft dat water precies? Loopt het regelrecht de dichtstbijzijnde rioolput in, of is dat niet hoe het werkt? Wij vragen het aan Jos Kruit, droogtecoördinator bij het Brabantse waterschap Aa en Maas. “Bevroren sneeuw is eigenlijk een watervoorraad die niet tot afstroom komt”, legt hij uit. “Als het smelt en het niet al te hard regent, dan trekt het smeltwater de bodem in. In de winter is de tempratuur vrij laag, waardoor weinig water verdampt. Daarbij werkt sneeuw als een isolerende deken, waardoor het water ook geen ander kant op kan dan alleen de bodem in. Zo wordt het grondwater aangevuld.”

Hoeveel smeltwater er in de grond trekt is per gebied verschillend. “1 centimeter sneeuw staat gelijk aan 1 milliliter water. Als er 30 centimeter is gevallen, is dat dus 30 milliliter water. Gemiddeld valt er in Nederland 60 milliliter per maand.”

Mooi cadeau

Volgens Kruit is de smeltende sneeuw een welkom cadeau voor de grondwaterstand. “Regen die valt tijdens een hoosbui komt vaak heel snel tot afstroom. Bij smeltende sneeuw heb je een vertraging in de afvoer, omdat het niet allemaal in 1 keer smelt. Daardoor kan het rustig de bodem in.”

Droogte

Over de grondwaterstand in bepaalde delen van Nederland bestaan al jaren zorgen. In heel het land is een neerslagtekort, maar in het zuiden en oosten is het probleem het grootst. Daar is het niet alleen al sinds de zomer van 2018 kurkdroog, maar moet het drinkwater ook nog eens uit de grond worden gehaald. Het is daarom extra belangrijk dat de grondwaterstand hier niet te laag wordt. Ook nu in februari 2021 bestaan er lokaal nog zorgen over de grondwaterstanden.

Volgens Kruit gaat de smeltende sneeuw droogte niet meteen oplossen, maar een positieve ontwikkeling is het dus wel.

Conclusie:

Zodra sneeuw smelt en het niet hard regent, belandt het smeltwater in de grond. Dat is gunstig voor het grondwaterpeil, want dat wordt op deze manier aangevuld.

(Bron: Jos Kruit, KNMI)

Geef een reactie