alhambra

Maxime op reis: Alhambra te Granada

Reizen, ook bij de redactie van MAX Vandaag zijn wij er verzot op! Vanaf nu vindt u daarom regelmatig onder de noemer ‘Maxime op reis’ verhalen over onze eigen reiservaringen. Te beginnen met het Alhambra te Granada, Spanje.

Moorse heersers

Hoog boven de stad Granada torent het imposante Alhambra op de heuvel al-Sabika. Met een paleis, fort en prachtige tuinen. In de middeleeuwen gesticht door de Moorse heersers van het koninkrijk Granada in Andalusië. Een deel van de overblijfselen op het terrein stamt zelfs al uit de 9e eeuw. De naam Alhambra is afkomstig uit het Arabisch en betekent letterlijk ‘rood kasteel’, vanwege de rode kleur van de buitenmuren. Het is strategisch gelegen en biedt uitzicht op het complete omliggende gebied.

Terug heroverd

In 1492 werd het complex door het katholieke koningspaar, Ferdinand II van Aragon en Isabella I van Castilië, terugveroverd op de Nasrid sultans. In 1526 brak hun kleinzoon Karel V een deel van het Alhambra af om midden op het complex zijn paleis ´Palacio Carlos V´ te laten bouwen. Zijn vrouw verhinderde dat er nog meer verwoest werd, zodat de rest bleef bestaan en wij nog steeds de schitterende booggewelven, marmeren zuilen, fijn houtsnijwerk en kalligrafieën op het complex kunnen bewonderen. In 1984 werd het Alhambra geheel terecht toegevoegd aan de werelderfgoed-lijst van de UNESCO.

Casa Real (koninklijke vertrekken)

Wij bezoeken het Alhambra op een mooie septemberdag in 2016 en starten ons bezoek met het paleis, waar wij om 9.30 uur kaarten gereserveerd hebben. Vanaf de ingang van het complex is het nog een kleine wandeling van ongeveer een kwartier naar dit ‘Casa Real’. De 1e ruimte die we in het paleis naar binnen gaan is de ‘Patio del Mexuar’. Dit is de raadkamer die in 1365 werd gebouwd en waar de sultan vergaderde met zijn ministers. We lopen door naar de ‘Patio de Arrayanes’, 1 van de bekendste ruimtes van het Alhambra. De vijver reflecteert het zonlicht alle omliggende zalen in en aan deze patio ligt onder andere de ‘Salon de Embajadores’. Dit is de troonzaal die tussen 1334 en 1354 werd gebouwd. Op het plafond prijken de 7 hemels van de Islamitische kosmos.

IMG_1107

IMG_1127

IMG_1120

Vervolgens lopen we door de ‘Patio de los Leonos’. Hij werd aangelegd door Muhammed V en is omringd door arcaden, met in het midden een fontein die gedragen wordt door 12 marmeren leeuwen. Helaas voor ons staat de patio momenteel in de steigers en foto´s maken is een uitdaging. Het volgende vertrek brengt ons enorme pracht en praal: de ‘Scala de los Abencerrajes’, genoemd naar een adellijke familie. Volgens een legende is deze familie hier een kopje kleiner gemaakt uit wraak, maar over wie de opdracht daarvoor precies gegeven heeft zijn de meningen verdeeld.

IMG_1449

IMG_1412

Erna volgt de ‘Sala de los Reyes’. In deze honingraatachtige koepel is een mix van Moorse en Spaanse architectuur te zien. En tenslotte lopen we door naar een kleine binnentuin, de ‘Jardin de Lindaraja’, waarna nog het ‘Palacio del Partal’ te zien is. Dit paviljoen is het enige deel dat er nog over is van het oudste paleis in het Alhambra en wordt gesierd door een toren en 5 bogen.

IMG_1453

IMG_1458

IMG_1245

Alcazaba

Na dit sprookje uit 1000-en-1-nacht bezoeken wij het verst gelegen deel van het Alhambra, het Alcazaba. Dit fort op de punt van de rots met een 27 meter hoge wachttoren werd in de 13de eeuw gebouwd. Vanaf de vestingmuur en de toren heeft u een schitterend zicht over de stad en de omliggende bergen en in de verte de Sierra Nevada.

IMG_1082

IMG_1298

Palacio Carlos V

Vanaf de buitenkant denkt u een recht gebouw binnen te treden, maar eenmaal binnen blijkt u midden in een 2 etages hoog, rond ‘plein’ terecht gekomen te zijn, het ‘Palacio Carlos V’. Het werd pas in 1526 toegevoegd en het is een voorbeeld van een fraai renaissance gebouw. Het is van de hand van Pedro Machuca, een leerling van Michelangelo. Tegenwoordig is er een museum in het paleis gevestigd.

IMG_1271

Buitenverblijf Generalife

Generalife (spreek uit: generalieve) was het buitenverblijf van de Nasridische sultans en wordt omschreven als ‘de tuin van het hemelse paradijs’. We komen het gebied op via de ‘Jardines Bajos’ (onderste tuinen) en lopen vervolgens over de ‘Patio del Generalife’. In de tuin zijn schitterende planten, bomen en metershoge hagen te bewonderen. Op de ‘Patio de Polo’, laat je in vroeger tijd je paard achter. Erna volgt de ‘Patio de la Acequia’. Dit is een besloten Oosterse tuin, met daarin een lange centrale vijver. Rijen fonteinen spuiten er sierlijke bogen over uit. Ook vanuit deze tuin is er weer een schitterend uitzicht over Gradana. Hierna gaan we het laatste deel van de tuin in, de ‘Patio de los Cipreses. Hier was de geheime ontmoetingsplaats van de vrouw van de laatste Moorse koning van de Nasriden, Mohammed XII Abu Abdallah (bijgenaamd Boabdil), en haar minnaar. Met deze groene oase sluiten wij ons bezoek aan het Alhambra af.

IMG_1357

Zelf bezoeken?

Ook een bezoek brengen aan het Alhambra? Reserveer in Nederland tijdig al tickets, dat kan vanaf 3 maanden voor de gewenste bezoekdatum. Vanwege de enorme aandacht én het beperkte aantal mensen dat dagelijks naar binnen mag, loopt u grote kans anders niet naar binnen te komen. Voor het Nasrid Paleis ‘Casa Real’ moet u daarnaast van tevoren een precies tijdstip aanvragen, want bezoek hieraan is nog beperkter en gaat dus op tijd. U kunt de gereserveerde tickets voor uw bezoek ophalen bij de ingang van het Alhambra óf al van tevoren bij het ophaalpunt in het centrum van Granada, het Corral del Carbon aan de Calle Mariana Pineda, S/N, 18009.

Granada

Mocht u langer dan een dag in Granada verblijven dan is het ook zeker de moeite waard om in de stad zelf een kijkje te nemen. Maak een mooie wandeling van de kathedraal naar de voet van de heuvel waarop het Alhambra huist. Dan heeft u ook een mooi uitzicht vanaf de andere kant op het fort, het Alcazaba.

IMG_1061

Lees ook: Maxime op reis: Sicilië , Miami en de Florida Keys, Cuba en Tenerife.

Geef een reactie

Reacties (2)

    Andrea51 says:

    Krijg gelijk zin om er heen te gaan. Prachtige foto’s ook.

    Andrea51 says:

    Was zo enthousiast over dit verhaal dat we nu eind februari daadwerkelijk het Alhambra gaan bezoeken. Hopelijk ook met mooi weer zodat we net zulke mooie foto’s kunnen maken. Kaarten zijn al besteld en nog voldoende voorradig.