archeologiedagen

Hippe activiteiten tijdens Nationale Archeologiedagen

Op diverse plekken in het land wordt tijdens de Nationale Archeologiedagen op 14, 15 en 16 oktober 2016 het verleden tot leven gewekt. Een unieke kans om te zien wat er in de bodem zit en zat.

Archeologische fietstochten

Door het hele land worden archeologische publieksactiviteiten georganiseerd, waarbij jong en oud 3 dagen lang kan komen zien, horen, ontdekken en graven. Op meer dan 200 plaatsen worden activiteiten georganiseerd door onder meer musea en erfgoedinstanties. Zo zijn er schervenworkshops, meegraafdagen, archeologische fietstochten en lezingen.

Af van stoffig imago

Met een hele rits eigentijdse activiteiten wordt het stoffige imago afgeschud. Zo voert een speciale Pokémon-GO route van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden langs de archeologische monumenten in de stad. Geocachers kunnen in Spaarnwoude een archeologische route volgen, terwijl in het Archeologiehuis in Alphen aan den Rijn een ‘escape room’ is ingericht, waarin mensen opgesloten worden en door een puzzel op te lossen er weer uit kunnen komen.

Paarden Borgharen

Een 16 meter lange replica van een Romeinse galei vaart over de Oude Rijn van Katwijk naar Alphen aan den Rijn, bemand door Romeinse re-enactors. De 63 paarden die in 2010 werden gevonden bij Borgharen, mogelijk gesneuveld bij een veldslag in de 18e eeuw, zijn voor het eerst weer te zien in het Centre Céramique in Maastricht.

Veel meer opgravingen

Door de wettelijke plicht om bodemonderzoek te doen voordat bouwprojecten beginnen, worden tegenwoordig veel meer opgravingen gedaan. “Het uitgangspunt is dat de vondsten in de bodem bewaard worden, nadat ze zijn gedocumenteerd. Als je ze opgraaft vernietig je de weergave van de geschiedenis”, vertelt archeoloog Joerie van Sister, die in de organisatie van het themaweekend zit. “Als er niet in de grond wordt geheid of geboord, blijft het in de grond. Maar als de kans bestaat dat er een heipaal door een archeologisch voorwerp gaat, halen we het boven de grond om het te beschermen.”

Wat is er bij u in de buurt te doen? Via archeologiedagen.nl kunt u zoeken op datum, provincie en soort activiteit.

(Bron: archeologiedagen.nl, ANP)

Geef een reactie