Romeinse

Romeinse nederzetting en stuk weg gevonden bij Katwijk

Tijdens archeologische opgravingen bij Katwijk zijn een deels intacte weg van zo’n 125 meter en een nederzetting uit de Romeinse tijd gevonden. “De gaafheid en volledigheid van de Romeinse weg zijn een grote verrassing”, stelt de provincie Zuid-Holland, de opdrachtgever van het onderzoek.

Topstuk met pleisterwerk en schildering

De weg die de archeologen langs de Ir. G. Tjalmaweg bij Valkenburg gevonden hebben is bijna 2.000 jaar geleden door de Romeinen aangelegd. Verticale eikenhouten palen die destijds langs de kant van de weg geplaatst zijn, blijken nog intact in de grond te zitten. Er is ook een nederzetting uit de Romeinse tijd gevonden, met een grafveld en grachtensysteem. Daarin liggen grote hoeveelheden aardewerk, stukken leren schoeisel, munten, houten voorwerpen, dakpannen, huisplattegronden en een visfuik. Het topstuk is tot nog toe een stuk bouwmateriaal met pleisterwerk en een schildering erop.

Romeinse

RijnlandRoute

Volgens de onderzoekers dateert de weg vermoedelijk uit het jaar 125 na Christus. De ligging van de weg, in de buurt van de noordelijke grensweg, de limes, is in die tijd de buitengrens van het Romeinse rijk, die dwars door wat nu Nederland is heen loopt. Dat de oude weg is gevonden, hangt samen met een wegenproject. De opgravingen worden gedaan in aanloop naar de aanleg van de RijnlandRoute, een groot infrastructureel project om de bereikbaarheid van het gebied rond Leiden en Katwijk te verbeteren. Het archeologisch onderzoek langs de N206 duurt nog enkele weken.

Neem een kijkje

Mensen die benieuwd zijn naar de opgraving, kunnen tijdens de Nationale Archeologiedagen (12, 13 en 14 oktober 2018) op 13 oktober een kijkje nemen bij de opgraving langs de Tjalmaweg tussen Leiden en Katwijk. De vondsten worden in 2019 tentoongesteld in een informatiecentrum.

(Bron: ANP, Alles over Katwijk, Omroep West)

Geef een antwoord