metro

De Rotterdamse metro wordt 50!

In februari 1968 rijdt er voor het eerst een metro door Rotterdam. Nu, bijna 50 jaar later, plant vervoersbedrijf RET een groot feest om dit te vieren. U kunt ook een bijdrage leveren aan de feestvreugde.

Zwart van de mensen

Het ziet zwart van de mensen op de dag dat de eerste metro de 5,9 kilometer van halte Zuidplein naar het Centraal Station aflegt, want een metro? Dat hebben vele mensen nog nooit gezien. “Vooral dat je onder de Maas door ging, dat was echt een belevenis voor de mensen. En dat je een kaartje bij de automaat moest kopen, met guldens, kwartjes en duppies”, zegt Frouke Albers tegen RTV Rijnmond. Albers is degene die namens het Rotterdamse vervoerbedrijf RET de festiviteiten rondom de 50ste verjaardag van de metro organiseert.

Helpt u de RET?

De verjaardag van de metro wordt op veel verschillende manieren gevierd. Zo wordt het allereerste metrostel uit 1968 ingericht als klein metromuseum. Ook komt er een online tentoonstelling en zijn er open dagen bij de RET, zodat u kunt zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat. Ook is de RET op zoek naar oude beelden en persoonlijke verhalen over de metro. Heeft u die? Dan kunt u die mailen naar 50jaarmetro@ret.nl.

De metro anno 2017

Anno 2017 is de metro met 300.000 reizigers per dag een van de belangrijkste vervoersmiddelen in Rotterdam en omgeving. De verschillende metrolijnen verbinden het noorden en het uiterste zuiden van de stad met elkaar en doen ook buitengebieden zoals Spijkenisse aan.

(Bron: RTV Rijnmond, De Havensloods, ANP)

Geef een reactie

Reactie

    Weerhier says:

    Mijn schoonouders woonden toen op Zuid en toen was station Lombardijen er nog niet, wanneer ik me het goed herinner. Dus werd de metrolijn een uitkomst.