zomervakantie 2021

Naar het buitenland deze zomer of toch nog maar even niet?

Nu het weer eindelijk begint om te slaan, komt de zomer echt in zicht. De vakantieplannen van dit jaar zien er voor iedereen iets anders uit dan we wellicht hadden gehoopt. Net zoals in de zomer van 2020, is het internationale reisverkeer nog niet volledig op gang. Enkele initiatieven gaan reizen naar het buitenland hopelijk gemakkelijk en veilig mogelijk maken, de uitwerking hiervan moet nog blijken.

Vakantie in Nederland
Het algehele negatief reisadvies is recent opgeschort, maar veel landen mogen nog niet bezocht worden. Een aanzienlijk deel van de wereld staat op oranje of rood, wat betekent dat de risico’s in deze landen nog te groot zijn voor onbezorgde vakanties.

Langzaam maar zeker worden meer landen veilig (genoeg) om te bezoeken, maar de vraag is of mensen ook voldoende vertrouwen hebben om dat te doen. Gelukkig kunnen we ook op vakantie in eigen land! Nederland heeft prachtige natuurgebieden en leuke steden om te bezoeken.

Dat in Nederland blijven populair is, blijkt ook uit het aantal boekingen en reserveringen op onder andere vakantieparken en campings. Mocht u er ook op uit willen, wees er dan snel bij!

Invoering coronapaspoort
Er wordt hard gewerkt aan het Digitaal Groen Certificaat (DGC) om reizen naar het buitenland gemakkelijk en veilig mogelijk te maken. Met dit coronapaspoort kunt u aantonen dat u gevaccineerd bent, een negatieve testuitslag heeft of recentelijk corona heeft gehad. Momenteel heerst er nog veel onduidelijkheid rondom de precieze vereisten per lidstaat, privacy-voorwaarden en achterstallige vaccinatieregistratie. Het zal nog moeten blijken in hoeverre het paspoort gebruiksklaar is voor de zomermaanden.

Stijgende vaccinatiegraad
De stijgende vaccinatiegraad maakt dat wereldwijd steeds meer mensen beter beschermd zijn tegen het coronavirus. In Nederland zijn naar schatting inmiddels zo’n 10 miljoen vaccinaties toegediend, wereldwijd gaat dit getal richting 2 miljard. Hoewel een vaccinatie geen garantie biedt dat u het virus niet kunt krijgen en/of overdragen, krijgt u over het algemeen geen ernstige klachten meer bij een besmetting. Zo wordt er toegewerkt naar het principe van groepsimmuniteit. Hoe meer mensen gevaccineerd zijn, hoe meer we als mensheid beschermd zijn tegen de ziekte.

Zomer 2021
Internationaal reizen is voorlopig niet zonder risico’s. Corona blijft helaas, ook als u op vakantie bent. Niet alleen in de vorm van kans op besmetting, ook op vakantie zijn er beperkende maatregelen. Zoals avondklokken, gebouwen die gesloten blijven voor publiek en een mondkapjesbeleid.

Wat zijn uw vakantieplannen voor deze zomer? Blijft u (nog) een jaartje in Nederland of vertrouwt u op het coronapaspoort en/of andere maatregelen en gaat u naar het buitenland? Houd in het laatste geval de situatie in het specifieke land goed in de gaten, bijvoorbeeld via de website nederlandwereldwijd.nl en de app van Buitenlandse Zaken.

(Bron: ANP, Rijksoverheid, RIVM, Nederland wereldwijd, NRC, Trouw, AD)

Geef een reactie