foto-sneeuw

Mooie foto’s maken in de sneeuw? Zo doet u dat

Sneeuw levert veel mooie fotomomenten op. De prachtige witte landschappen die dan ontstaan zijn bijna te mooi om niet vast te leggen. Toch gaat dit niet altijd goed. Onderstaande tips helpen u bij het maken van mooie winterse plaatjes. 

Waarom sneeuw?

Mensen vinden het leuk om sneeuw vast te leggen op foto. Dit beaamt grafisch vormgever en fotograaf Evelien Oerlemans in een interview met RTL Nieuws. Sneeuw geeft veel sfeer aan foto’s volgens haar. Een donker bos met mist zorgt voor een beklemmend gevoel. Een besneeuwd open veld met de zon erop is daarentegen net een winters sprookje. Dit is iets wat mensen graag lijken te fotograferen volgens Oerlemans.

Tips voor mooie foto’s

Dat foto’s van sneeuw niet altijd mooi zijn, heeft veel te maken met de camera-instellingen. De lichtomstandigheden zijn namelijk anders wanneer er veel sneeuw ligt. Hierdoor kan de camera gaan compenseren voor de overvloed aan licht. Wij zetten een aantal tips op een rij om hiermee om te gaan.

Dierensporen
Lees ook: Dierensporen in de sneeuw: zo herkent u verschillende afdrukken

Grijze, donkere foto’s

Soms kan de foto donkerder zijn dan gewenst. De sneeuw lijkt dan grijs in plaats van wit. Dit gebeurt wanneer de camera ingesteld staat op gemiddelde belichting. Hij is dan niet gewend aan zoveel wit in 1 foto. De camera maakt de foto dan donkerder. Dit kunt u voorkomen door de camera handmatig in te stellen. Oerlemans geeft als tips om de sluitertijd langer te maken of de diafragma-opening te vergroten. Ook kunt u in de nabewerking de foto wat lichter maken.

Als u de foto op uw telefoon maakt, kunt u deze vaak ook bewerken op de telefoon zelf. Dit kan bijvoorbeeld in de Galerij-app waar uw foto’s ook komen te staan.

Blauwe gloed

Ook een blauwe gloed kan verholpen worden. Deze gloed ontstaat wanneer uw camera is ingesteld op gemiddelde omstandigheden. Ook in dit geval compenseert de camera het vele wit van de sneeuw. De grote hoeveelheden licht en warmte in de foto worden dan vervangen door een koele kleurtemperatuur. Om dit te voorkomen kunt u de witbalans op uw camera instellen op ‘schaduw’ of ‘bewolkt’.

Een andere optie is om de foto aan te passen in nabewerking, door de foto warmer te maken. Hiermee wordt de koude gloed geneutraliseerd.

Wat niet te doen

Hoewel te donkere foto’s vaak niet gewild zijn, zijn te lichte foto’s ook niet de bedoeling. Bij te lichte foto’s verliest u namelijk alle details. Het is dus goed als u een balans vindt tussen de 2. Is dit niet zo, dan kunt u zoals eerder genoemd altijd de foto achteraf bewerken. Een iets te donkere foto is dan vaak de betere optie, omdat u dan niet de details in de foto verliest.

Ook is het niet nodig om naar speciale natuurgebieden te gaan voor de mooiste foto. Oerlemans zegt tegen RTL Nieuws zelfs om vooral dicht bij eigen huis te blijven. Foto’s van de transformatie van uw buurt en close-ups in uw eigen tuin kunnen volgens haar net zo speciaal zijn als de indrukwekkende foto’s van besneeuwde natuurgebieden.

Tenslotte is het verstandig om niet te lang te wachten met foto’s maken. Sneeuw is vaak op zijn mooist als het net gevallen is. Hoe langer u wacht, hoe groter de kans dat de sneeuw smelt of dat het vertrapt wordt.

sneeuw
Lees ook: Hoe zit het? Waar gaat sneeuw heen als het dooit?

Camera goed uitrusten

Nu u weet hoe u uw camera het beste kunt instellen, is het handig om deze ook veilig uit te rusten. Sneeuw is immers water en dat is geen goede combinatie met de camera. De meeste camera’s zijn gelukkig spatwaterdicht, maar de camera moet niet erg nat worden. Te veel water kan zowel de camera als de cameralens beschadigen. Om hem goed te beschermen kunt u kiezen voor een ‘rain sleeve’, een speciale beschermhoes. Ook kunt u met een plastic zak en wat knipwerk uw camera beschermen.

Naast het beschermen van de camera, is het verstandig om een extra accu mee te nemen. In de kou gaan accu’s van camera’s vaak minder lang mee. Zorg er dus voor dat hij volledig is opgeladen wanneer u op pad gaat en neem desnoods een extra accu mee.

(Bron: RTL Nieuws, Travelvalley, FotografieBeginner. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie