reis

Zo gaat u goed voorbereid alleen op reis

Een vakantie brengen we vaak door met familie, vrienden of partner. Hoewel dit heel leuk en gezellig is, kan een reis alleen ook veel voldoening geven. Dit ook daadwerkelijk doen, is best spannend. Met onderstaande tips bereidt u zich goed voor op een avontuurlijke soloreis.

Horizon verbreden

Alleen op vakantie gaan wordt steeds populairder. Dit heeft te maken met het feit dat het steeds makkelijker en veiliger is er alleen op uit te trekken. Ook blijkt uit onderzoek van sociaal psycholoog Ap Dijksterhuis, dat reizen gelukkig maakt. Even weg van alle drukte en een nieuwe omgeving verbreedt onze horizon. We worden gedwongen onszelf open te stellen voor nieuwe gewoontes en mensen. Het brein gaat hierdoor creatiever denken en het vertrouwen in anderen groeit.

Error: Ongeldige post ID.

Ga goed voorbereid op pad

Hoewel het steeds makkelijker wordt om alleen op vakantie te gaan, is voor veel mensen de stap om echt te gaan, nog groot. Hieronder tips waardoor u u goed voorbereid en zelfverzekerder op pad gaat:

  • Begin dicht bij huis. Het kan spannend zijn de stap te maken om alleen op reis te gaan. Door een korte vakantie in eigen land te kiezen, kunt u aan het idee wennen om alleen te zijn. Het feit dat u ook zo weer thuis bent, kan een geruststelling zijn, waardoor u ontspannen op pad gaat.
  • Neem voldoende rust. Vaak hebben mensen even de tijd nodig te acclimatiseren in een nieuwe omgeving. Neem vooral de 1e dag even de tijd om de omgeving van uw bestemming te ontdekken.
  • Maak contact. Het voelt misschien onwennig, maar het is de ideale manier om nieuwe mensen te ontmoeten of tips te krijgen over bezienswaardigheden. Vraag bijvoorbeeld bij het ontbijtbuffet naar goede restaurants of naar mooie plekken in de omgeving.
  • Alleen uit eten gaan, is voor sommige een reden om niet alleen op vakantie te gaan. Toch kan het heerlijk zijn om alleen van een diner te genieten. Voelt het ongemakkelijk niemand te hebben om tegenaan te praten? Neem dan een boek mee of plan tijdens het eten dagjes weg.
  • Door de verbeterende technologie is het makkelijker geworden alleen op pad te gaan. Er zijn diverse navigatie-apps die u op weg helpen naar uw bestemming of informatie geven over bezienswaardigheden. Een app waar u mee kunt vertalen, is ook ideaal voor een vakantie in het buitenland. Doe, voor u op reis gaat, onderzoek naar welke apps voor u en uw reis het meest geschikt zijn.
  • Laat aan het thuisfront weten waar u bent. Geef voor u op reis gaat de adresgegevens van uw verblijf door. Ook zijn er apps waar uw locatiegegevens makkelijk gedeeld kunnen worden met contacten. Heel handig wanneer u van plan bent een lange wandeling te maken of misschien wel de bergen in gaat.

Groepsreizen

Vindt u helemaal alleen op vakantie gaan nog te spannend? Er zijn verschillende organisaties die groepsreizen aanbieden. Niet alleen voor alleenstaanden, maar ook voor degenen die het fijn vinden toch onder de mensen te zijn of die niet na willen denken over de indeling van de reis. Op die manier bent u niet helemaal alleen en kunt u toch uw eigen plan trekken.

(Bron: Margriet, ANWB, Alleenopreis, Ad, Radboud Universiteit. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord