trein

Zitplaats in de trein vinden met vernieuwde NS-app

Een zitplaats vinden in de trein is soms een hele klus. Een overvol perron en een ogenschijnlijk overvolle treinen. Zie daar nog maar eens een plekje in te vinden op te zitten. Maar daar komt verandering in. Treinreizigers kunnen dankzij een nieuwe toepassing op de Reisplanner-app, straks makkelijker een zitplaats vinden.

Sensoren

De nieuwe toepassing meet hoeveel mensen er in een trein zitten en waar. De app is ontwikkeld door 2 data-analisten van de NS. Voor deze meting wordt gebruik gemaakt van de sensoren die nu al in het spoor zitten. Die worden nu gebruikt voor het wegen van goederentreinen en voor het meten van de kwaliteit van de weilen. De analisten willen de sensoren nu ook inzetten voor het registreren van het gewicht van de coupés van personentreinen.

Hoe werkt het?

Stel dat er in het derde compartiment minder mensen zitten, dan registreert de sensor dat hij lichter is en er dus mogelijk nog zitplaatsen zijn. Dat wordt in de app dan aangegeven. “Als reizigers op het perron op hun app bijvoorbeeld de kleur groen zien, betekent dat er nog plek is. Uit de kleur rood kunnen ze afleiden dat een coupé vol is”, aldus de NS-woordvoerder. De NS verwacht dat reizigers de toepassing in de Reisplanner-app vanaf 2018 kunnen gebruiken.

(Bron:ANP/NS)

Geef een reactie